Bober napisał/a:na party dosyc czesto sie wieszalo przy restartach...
Kartę testuję na dwóch OeSach: Qmegu i DracOS. Oba wyłączają basic przy uruchamianiu kompa. Jako że tryb szybkiej emulacji w jakim karta była uruchamiana basica nie uwzględnia, działo się to, co się działo (ciekawskim powiem, że komp się odpala, tylko pamięć ekranu jest tam, gdzie nie powinna). Szkoda, że nikt o to mnie nie zapytał na party (jak sobie testowaliście pewnie smacznie spałem)... Wyszło to przy okazji, jak pokazywałem coś Pinowi, stąd jego odpowiedź w tej sprawie.
Pin napisał/a:Mnie osobiście na maxa rozjebała gra EIDOLON (lucasfilm 1985 bodajże) - uruchomiona na F7 - działała idealnie bezbłędnie - lecz "renderowała" znacznie większą ilość klatek...
tebe napisał/a:niektóre dema czy gry permanentnie z niewiadomo dokładnie jakich powodów zawieszają OS, z grą Eidolon na początku też był problem jednak okazało się że to wina kontrolera hdd
Pin napisał/a:co też teoretycznie jest dziwne - bo sama gra z kontrolerem się nie gryzie - pod warunkiem uruchamiania na "zwykłym" kompie "jedynie" z 65c816 ADP (odpowiednik sweet16 smile )
Eidolona odpalaliśmy z dyskietki spod loadera Qmega. Loader ten niezbyt działa z KMK/IDEa (na co kiedyś wskazywał Piguła w któryms z postów). Po odłączeniu kontrolera gra się "normalnie" odpaliła :).
Pin napisał/a:Draco będzie miał to za jakiś czas :)
True :).
seban napisał/a:Mam pytanie dotyczące projektu F7, czym on się właściwie w obecnej fazie rożni od projektu HyperSpeed XL/XE?
Kilkoma rzeczami. Kilka jest dodanych, kilka zmodyfikowanych, a kilka żywcem ściągniętych :).
Pin napisał/a:Cóż - projekt musi ustabilizować swoją pracę - ale - co najważniejsze - turbo, lub jego brak można sterować programowo - co jest poważną zaletą - więc jest możliwa sytuacja odpalenia kompa na 1.77mhz, a program dopiero może całość przełączyć na 14 - program już np. dedykowany karcie...
Projekt jest stabilny. Muszę przypomnieć, że zegar taktujący 816 jest całkowicie niezależny od zegara Atari, przy tym jest o wiele szybszy. Tu jest przyczyna zwiech niektórych dem i gier. Bez specjalengo softu, który mam nadzieję powstanie, trudno wywnioskować co dokładnie się chrzani. Dodam, że softu użytkowego jeszcze ani razu nie udało mi się powiesić.
Już nie wspominam też o trybie emulacji prędkości normalnej Atarki, w którym chodzi dość wymagajacy Numen.