1 Ostatnio edytowany przez maw (2008-05-24 09:44:37)

Witam, jak w temacie - jakie (pojemność) jest najlepsze ? No i by było zgodne z tym "standardowym" ze 130XE...

//EDIT: 1. Najbardziej zgodne ze "standardem"; 2. Najmniej "inwazyjne"

___
Press play on tape...

2

1. Każde +256kB RAM czy to Rambo czy CompyShop będzie zgodne ze standardem i zadziałana nim Numen.

2. Takie rzeczy to tylko w Erze :P Niestety, aby rozszerzyć pamięć w Atarce wg standardu 130XE+ bez lutowania i inwazji w płytę główną nie obejdzie się.

Rambo nie jest zgodne ze standardem 130XE przeciez...

4

To tak jakbyś napisał, że 65816 nie jest zgodne z 6502 :P

5

Najlepiej mieć 1MB. Są dema, które nie ruszą z rozszerzeniem w standardzie Compy Shop.

No i stare powiedzenie - "Lepiej wacka pociąć w plastry niż mieć rozszerzenie Newell Industries"

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

6

najmniej inwazyjnym rozszerzeniem pamięci do XE/XL jest RamCart

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

7 Ostatnio edytowany przez macgyver (2008-05-24 14:42:37)

tebe: ale to wymaga podłączenia cartridgea ;)

Najmniej inwazyjne jest w odpalonym Atari 800Win kliknięcie: Atari > Memory size > 1088kB  - i posiada tę przewagę, że (zgodnie z wytycznymi topicka) Numen z nim zadziała :P No chyba, że wyszła jakaś wersja Numena, która wykorzystuje pamięć RAM-Carta zamiast XE RAM :P Ale na dzień dzisiejszy nic mi o takiej wersji nie wiadomo :P

8

dely napisał/a:

Najlepiej mieć 1MB.

A po co tyle skoro 640 KB wszystkim powinno wystarczyć ;)

9

teraz wszystkie produkcje potrzebujące więcej RAM-u powinny wykorzystywać RAM-CART-y, dzięki temu nikt nie bezie musiał przerabiać Atarek, bo prawdziwe Atari jest z plombą

*- TeBe/Madteam

10

a może coś takiego:
http://rapidshare.com/files/117297182/n … l.zip.html

Czyli Numen w wersji dla komputerów Atari 64k

11

Otóż to....kto napisze oprogramowanie by system "widział" całe 1MB z RAM-CARTA w jednym kawałku a nie w blokach po 256k? (2x128k). Połowa królestwa i ręka córki dla niego.....
Pytań w rodzaju...a ładna, na tym forum nie zadajemy

12

jaki system?

tzn. że teraz trzeba odwoływać się do 1MB poprzez ręczne przełączenie sie na jeden z 4 ramdysków 256k ?

*- TeBe/Madteam

13

dely napisał/a:

Najlepiej mieć 1MB. Są dema, które nie ruszą z rozszerzeniem w standardzie Compy Shop.

No i stare powiedzenie - "Lepiej wacka pociąć w plastry niż mieć rozszerzenie Newell Industries"

Akurat Newell to wlasnie Rambo, a nie Compy.

14 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2008-05-24 19:00:17)

System... mam na myśli jakieś oprogramowanie w rodzaju DOS... kopier... inicjalizer etc.....
Tebe... nie. Jest nakładka na DOS i wybiera się klawiszami 1-4 który blok. A dany blok obsługuje sie jak DOUBLE RAM-CARTA

15

proste pytanie a tyle emocji wywołało... :|

___
Press play on tape...

16

to pewnie najlepiej obsługę takiego RAM-CARTa jako ramdysk dla SDX

*- TeBe/Madteam

17 Ostatnio edytowany przez maw (2008-05-25 09:52:19)

dopóki nie będzie sterownika, którypodmieni banki* zgodnie z 256kB 130tki, to nie ma co w ramkarta się bawić. (*skrót myślowy)

"Najmniej inwazyjny" - ja nie chcę takiego, przy którym nie muszę obudowy otwierać, a takiego, że montuję sobie płytkę, przecinam parę ścieżek, lutuję z kabelkami i już mam działające rozszerzenie. "Inwazyjne bardzo" to dla mnie takie, co pół płyty wylutowuję/przecinam/wymieniam* (*niewłaściwe skreślić) po to, by mieć rozszerzenie...

___
Press play on tape...

18

Sterownika który podmienia banki RAM-CARTA na standard RAM-DYSKU nie było i nie będzie. Bo od razu oprogramowanie pisze się pod jedno lub drugie.
Jak masz 65XE lub 130XE to bardzo łatwo zrobić taka wymienną płytkę,,,, w 800XL trudniej ale możliwe