Witam, jak w temacie - jakie (pojemność) jest najlepsze ? No i by było zgodne z tym "standardowym" ze 130XE...
//EDIT: 1. Najbardziej zgodne ze "standardem"; 2. Najmniej "inwazyjne"
Press play on tape...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Jakie rozszerzenie 800xl bez FREDa pod Numena
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, jak w temacie - jakie (pojemność) jest najlepsze ? No i by było zgodne z tym "standardowym" ze 130XE...
//EDIT: 1. Najbardziej zgodne ze "standardem"; 2. Najmniej "inwazyjne"
1. Każde +256kB RAM czy to Rambo czy CompyShop będzie zgodne ze standardem i zadziałana nim Numen.
2. Takie rzeczy to tylko w Erze :P Niestety, aby rozszerzyć pamięć w Atarce wg standardu 130XE+ bez lutowania i inwazji w płytę główną nie obejdzie się.
Rambo nie jest zgodne ze standardem 130XE przeciez...
Najlepiej mieć 1MB. Są dema, które nie ruszą z rozszerzeniem w standardzie Compy Shop.
No i stare powiedzenie - "Lepiej wacka pociąć w plastry niż mieć rozszerzenie Newell Industries"
najmniej inwazyjnym rozszerzeniem pamięci do XE/XL jest RamCart
tebe: ale to wymaga podłączenia cartridgea ;)
Najmniej inwazyjne jest w odpalonym Atari 800Win kliknięcie: Atari > Memory size > 1088kB - i posiada tę przewagę, że (zgodnie z wytycznymi topicka) Numen z nim zadziała :P No chyba, że wyszła jakaś wersja Numena, która wykorzystuje pamięć RAM-Carta zamiast XE RAM :P Ale na dzień dzisiejszy nic mi o takiej wersji nie wiadomo :P
Najlepiej mieć 1MB.
A po co tyle skoro 640 KB wszystkim powinno wystarczyć ;)
teraz wszystkie produkcje potrzebujące więcej RAM-u powinny wykorzystywać RAM-CART-y, dzięki temu nikt nie bezie musiał przerabiać Atarek, bo prawdziwe Atari jest z plombą
a może coś takiego:
http://rapidshare.com/files/117297182/n … l.zip.html
Czyli Numen w wersji dla komputerów Atari 64k
Otóż to....kto napisze oprogramowanie by system "widział" całe 1MB z RAM-CARTA w jednym kawałku a nie w blokach po 256k? (2x128k). Połowa królestwa i ręka córki dla niego.....
Pytań w rodzaju...a ładna, na tym forum nie zadajemy
jaki system?
tzn. że teraz trzeba odwoływać się do 1MB poprzez ręczne przełączenie sie na jeden z 4 ramdysków 256k ?
Najlepiej mieć 1MB. Są dema, które nie ruszą z rozszerzeniem w standardzie Compy Shop.
No i stare powiedzenie - "Lepiej wacka pociąć w plastry niż mieć rozszerzenie Newell Industries"
Akurat Newell to wlasnie Rambo, a nie Compy.
System... mam na myśli jakieś oprogramowanie w rodzaju DOS... kopier... inicjalizer etc.....
Tebe... nie. Jest nakładka na DOS i wybiera się klawiszami 1-4 który blok. A dany blok obsługuje sie jak DOUBLE RAM-CARTA
to pewnie najlepiej obsługę takiego RAM-CARTa jako ramdysk dla SDX
dopóki nie będzie sterownika, którypodmieni banki* zgodnie z 256kB 130tki, to nie ma co w ramkarta się bawić. (*skrót myślowy)
"Najmniej inwazyjny" - ja nie chcę takiego, przy którym nie muszę obudowy otwierać, a takiego, że montuję sobie płytkę, przecinam parę ścieżek, lutuję z kabelkami i już mam działające rozszerzenie. "Inwazyjne bardzo" to dla mnie takie, co pół płyty wylutowuję/przecinam/wymieniam* (*niewłaściwe skreślić) po to, by mieć rozszerzenie...
Sterownika który podmienia banki RAM-CARTA na standard RAM-DYSKU nie było i nie będzie. Bo od razu oprogramowanie pisze się pod jedno lub drugie.
Jak masz 65XE lub 130XE to bardzo łatwo zrobić taka wymienną płytkę,,,, w 800XL trudniej ale możliwe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Jakie rozszerzenie 800xl bez FREDa pod Numena
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 58 zapytań