Jakie gry (oprócz Indy 500 na A2600 obsługują ten manipulator)? Czy oprócz 2600/7800 jest jakaś na 400/800/XL/XE ?
--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Gry dla driving controler CX20
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie gry (oprócz Indy 500 na A2600 obsługują ten manipulator)? Czy oprócz 2600/7800 jest jakaś na 400/800/XL/XE ?
Nie, w arkanoidzie są obsługiwane 'zwykłe' tennis paddle CX30.
a czy mógłbyś toto rozkręcić i potomnym przekazać widok od środka ? płytka, elementy, połączenia ?
Jasne, ale pewnie nie wcześniej niż we czwartek, a na pewno weekend.
=== dodane 22.05 ===
Co prawda dopiero w ten a nie ubiegły, ale jednak w czwartek :-)
Rozebrałem i mam parę fotek, gdzie najlepiej wrzucić coby pozostało na dłużej?
Póki co, wyszperałem listę na atariage.
Szukałem czegoś w swoich starych postach i zauważyłem że chyba nigdy tych obiecanych zdjęć nie załączyłem... no to proszzzz. Lepiej późno niż wcale :)
Dodam jeszcze, że spotkałem się z innym rozwiązaniem w środku, mimo tej samej obudowy i działania. Niestety nie mam zdjęć tego drugiego typu.
Ten główny element w środku to nic innego jak zwykły 2-bitowy enkoder kodu Greya.
Tyle, że dość archaiczny i wielki. Jedyny problem w zastąpieniu go współczesnym odpowiednikiem jest taki, że nie idzie dorwać obecnie enkodera o 16 pulsach (4-ech cyklach) na obrót. Najbliższe jakie znalazłem żeby złożyć samoróbkę mają 20 pulsów (5 cykli) na obrót, więc obracanie pokrętłem kontrolera nie odpowiada idealnie położeniom aut w Indy 500 - obracają się troszkę szybciej niż pokrętło. Ale nie jest to problemem jak znajdziesz enkoder z "grzechotką", wtedy instynktownie policzysz kliki.
Jest jeszcze jedna gra na Atari 2600 która obsługuje Driving Controllery i całkiem nieźle pasują, mianowicie Reflex.
Tu moja budżetowa samoróbka z mini-pojemnika plastikowego:
Schemat połączeń strona 133 w "Atari 2600/2600A/VCS Domestic Field Service Manual".
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Gry dla driving controler CX20
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 49 zapytań