Radosław napisał/a:Wieczór:
Jak ci idzie rozpracowywanie Sharpa? Przyznam, że kiedyś też kolekcjonowałem IKS-y Bajtki magazyn Komputer.
Sharpa nigdy na oczy nie widziałem, ale podobnie było np z TIMEX 2048, Atari XE Game a Elwro raz tylko oglądałem w sklepie.
Jak oceniasz tego Sharpa - jakośc wykonania/dzwięk itp w porównaniu z Atari 800XL?
Ostatnio nie miałem na nic czasu :( Tutaj tez sie pojawiłem dzisiaj po raz pierwszy od czasu jak napisałem w tym wątku :) Jeszcze trochę i napiszę coś o tym MZ :) Na pierwszy rzut oka trochę bieda, tekst mode 40x25, "grafika" .... 80x50.... 8 kolorów.... gorzej niż spectruś :) dźwięk - jeden kanał 3 oktawy... obsługa jest ciekawa , taka trochę tajemnicza - ogólnie wygląda to to jak jakiś terminal z filmów z lat 80-ych :) Wbudowany magnetofon. Nie ta klasa co atari. Nie ma się czym podniecać. Natomiast ciekawostką jest ze ma wszystkie porty: Centronics, RGB ... Zewnętrzny magnetofon, szyna procesora. Zdecydowanie był kreowany do zastosowań profesjonalnych typu sterowanie jakimiś urządzeniami, obliczenia w trybie tekstowym itd. Ew. wizualizacja prostych wykresów. Mam dwie kasety z grami, wiem już jak zacząć ładowanie nie wiem jak zakończyć :) Może walnięte. Ale to zawsze ciekawostka w kolekcji.
Z ciekawości poczytałem o wyższych modelach MZ-4cyfry ale nic ekscytującego - PCety (XT, AT )
The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem