Czy kłopotliwe będzie wykonanie przedłużacza płyta główna >>> klawiatura oryginalna w Atari65xe?
Może ktoś by się pokusił o wykonanie dla mnie takiej przedłużki... ???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Przedłuzacz klawiatury >>> płyta główna atari 65xe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy kłopotliwe będzie wykonanie przedłużacza płyta główna >>> klawiatura oryginalna w Atari65xe?
Może ktoś by się pokusił o wykonanie dla mnie takiej przedłużki... ???
maw, nie chcę cię straszyć, ale to całe AKI wcale nie jest takie cudowne, jak wygląda, miałem możność się zapoznać z jednym egzemplarzem (w XEGS krapa) i działało tak podle, że wolałem już klawiaturę od XEGS (której nie znoszę, bo jest mulasta).
wiesz, przy mojej rozlatującej się folii podłączeniowej to raczej nie mam innego wyjścia, a poza tym "przedłużacz" do standardowej klawy musiałby być na taśmie płaskiej chyba takiej jak od hdd... hmmm... warto by to wypróbować...
Dwa scalaki, do których jest przyczepiona klawiatura (jakieś liczniki czy inne chagiewu) trzeba przenieść z płyty na klawiaturę, to może liczba drutów spadnie - acz może wzrosnąć :) Tak jest w 1200XL zrobione.
no właśnie oglądałem - z nimi trzeba by przenieść 18 rezystorów, 4 diody - i jeśli się nie pomyliłem, kabelek spokojnie wtedy może być 5.cio żyłowy - kto się podejmie zrobić płytki ? :D
Czyli temat ciężki... :(
A na AKI chętny tak czy siak jestem :)
Tak tylko pomyślałem że to może być proste... jak przedłużacz klawiatury PC.
Wiesz... ja mam AKI od lat mozna powiedziec. I nie dziala podlej od oryginalnej klawiatury Atari :).
Niby co zle dzialalo???
Nie wszystkie klawisze łapał od razu, co jakiś czas trzeba było pacnąć drugi raz, jak na emulcu pod duzym obciążeniem proca. Cholernie wkurzające.
Klawiatura piecowa jest wolniejsza od atarowskiej. Pecet przy krótkim uderzeniu w klawisz może tego nie zauważyć. Nie zdarza się to w atarynce.
Albo stary soft w PICu, albo jakas felerna klawiatura pecetowa. U mnie lapie zawsze, a do tego bufor jest ;)
No może jakaś stara wersja istotnie, albo ja za szybko piszę ;)
Ja tez do powolnych nie naleze :) Tyle ze dla mnie klawiatura Atari jest niewygodna, przyzwyczailem sie do porzadnych piecowych. Zastanawiam sie co rozumiecie przez powolnosc. I tu i tu wiersze i kolumny sa multipleksowane. W atari wcale nie tak szybko, nie wiem jak w piecowych klawiaturach. A jak procesor klawiatury zlapie moment nacisniecia, to nie zgubi klawisza przy wysylaniu go do Atari - nie ma mowy (wynika to z konstrukcji i dzialania AKI). Wiec tak samo gubilby na piecu - a jakos nie gubi. Jedyny problem to te milisekundowe czasy przeslan i zamiany jednych danych na inne, ale to nie powod gubienia danych, to moze tylko minimalne opoznienia powodowac.
A jak odpowiednio krotko "walne sobie w klawisz atarynki, to uklad multipleksujacy tez moze nie zalapac (jak akurat w tym czasie inny wiersz adresuje....).
Ja robiłem połaczenie wyswietlacza z płytką za pomocą taśmy hdd przy okazji konstruowania obudowy do sio2sd i żeby ładnie wszystko zmieściło się w pudełku porozrywałem tasmę na osobne nitki po czym skręciłem w jeden przewód. Wyszło to dość grubaśne. Jakby podobne rozwiązanie zastosować przy budowie przedłużacza to mogłoby to nie wyglądać za elegancko. Poza tym jaki długi ten przedłużacz ma być? Ile max. mają taśmy hdd dł. ? A czy zbytnia długość takiego przewodu nie wpłynie negatywnie na jakość pracy klawiatury?
oprócz długości ważne też są zakłócenia między żyłami - i jedno, i drugie może wpłynąć. Z tym, że to nie hdd - tu nie ma tak dużej częstotliwości zmiany sygnału, by zakłócenie miało znaczenie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Przedłuzacz klawiatury >>> płyta główna atari 65xe
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 58 zapytań