1

Prosiłem już o to, co prawda, Zenona, ale tenże nie może znaleźć poszukiwanych przeze mnie informacji, a przy okazji warto by umieścić info w Atariki.

Otóż chodzi o informacje na temat gospodarowania pamięcią przez poszczególne systemy - gdzie można ładować programy, które loadery nadają się do jakiego typu aplikacji itp. Ma ktoś może takie info? Najlepiej dla najpopularniejszych systemów takich, jak KSO Turbo 2000, AST, Blizzard itp.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

2

Hej!

Z głowy pamiętam co następuje:

Turbo 2000 K.S.O. (kabel w drugim porcie JOY-a) - oprogramowanie z carta przepisywało się od $0700
Turbo 2000F OLD (przełącznik turbo ON/OFF) - oprogramowanie z carta przepisywało się pod system operacyjny
Turbo 2000F NEW (przełącznik turbo ON/OFF) - oprogramowanie z carta przepisywało się pod $0700

Dla Turbo 2000 KSO - były dwa loadery: L1 i L2. L1 siedział pod OS-em i potrafił ładować pliki typu BOOT. L2 praktycznie był tożsamy z oprogramowaniem w carcie, jedynie MEMLO miał niżej niż cały system KSO.

Dokładne wartości MEMLO musiałbym sprawdzić. Oczywiście oprócz tego standardowego softu były do tego róże wynalazki tworzone przez piratów giełdowych np. *AJEK copy który posiadał własny format zapisu danych. Był zgodny sprzętowo  z Turbo 2000 KSO oraz F. Widziałem chyba również wersję tego kopiera dla AST.

pozdrawiam
Seban

3

Był jeszcze jeden loader, podobny do L1. Służył do wczytywania programów wieloblokowych. Z początku nazywany L1-nowy, potem L3 lub po prostu "wieloblok". Wszystkie mam na jakiejś starej dyskietce z DOSem, którą zamierzam zgrać niebawem. :)

I Ty zostaniesz big endianem...

4

Właśnie, miałem to i znaleźć nie mogę. Gdzieś głęboko ukryte.Była też instrukcja zdobyta za ciężkie pieniądze.

5

Dely - taki pomysl mi wpadl do glowy... Ja widze, ze te turba Cie wciagnely na maksa. Moze bys machnal taka stronke z omowieniem wszystkich typow: hardware, software, schematy, cartridge, instrukcje, mapka z zaznaczonym obszarem Polski gdzie bylo popularne :D
Moze Seban by sie przylaczyl. Nikt tego lepiej nie zrobi od Was.
Oczywiscie, jak juz skonczysz robote dla mnie ;)

PS. Najlepiej po angielsku. Takie turba dla obcokrajowcow to kompletna egzotyka i pewnie tez by byli zainteresowani.

6

Nie po angielsku, tylko po polski i po angielsku. Reja znasz ?

7

Nosty, bardzo chętnie, tyle że od tego mamy Atariki, a poza tym mam teraz tyle obowiązków, że najwcześniej pewnie za pół roku. A teraz wracamy do tematu ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

8

Panowie (i Panie)! A jak te turbo'a się sprawują po kilkunastu latach? Jesteście w tanie czytać stare kasety? Standard idzie bez problemu! Ja nigdy nie miałem turba do magneta - wolałem przejść na stację (taka okazja przypadkiem się nadarzyła) więc pytam, bo ciekawi mnie to, choć nigdy nie miałem okazji z turbo korzystać.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

9

Wczytuje elegancko. Dziś np. wczytywaliśmy z młodym gry nagrane w Blizzardzie, jak również nowe nabytki w normalu.

10

Elektronika nie ma prawa się popsuć przez leżakowanie , a taśmy... jak ktoś używał dobrych to dane trzymają. Moje taśmy chodzą, nagrywane były przeszło 18 lat temu.