Witajcie!
Przejrzałem to co dostałem od kolegi MaW-a i wypadało by podsumować to co się udało uruchomić lub zdumpować. Pomińmy na chwilę obecna kasety bo nie miałem czasu się nimi zająć i wróćmy do cartów. Otrzymałem dwa cartridge jeden bez naklejki który był z lekka niesprawny, jednak po drobnych naprawach udało się go uruchomić, okazało się iż jest to Blizzard Turbo z firmy Atares. Loadery i KOS są praktycznie identyczne z wyglądu z tymi dostępnymi w Blizzard Cartridge 2.8 od KNS. Na chwile obecną nie wiem kto od kogo kopiował ale praktycznie Atares-owa wersja różni się chyba tylko napisami i nieco inną czołówką. Pudełko carta nie posiadało naklejki, sam cart prezentuje się tak:
Góra płytki drukowanej wraz z elemantami:
Spód PCB:
Cart udało się naprawić, połatać scieżki na złączu i wymienić kondensator elektrolityczny (dołożyłem również diodę w układzie zerowania przerzutnika RS). Przy okazji sprawny cart odeślę do kolegi MaW-a. Śmieszny jest projekt płytki bo wygląda tak jakby był rysowany na ATARI przy użyciu jakiegoś programu graficznego pracującego w trybie "Graphics 8" :) Świadczą o tym zastosowane czcionki i ścieżki prowadzone tylko pod kątem 90 stopni :) Schematu nawet nie przerysowywałem bo jest to typowy 8K cartridge odłączany poprzez dowolne odwołanie do obszaru $D500-$D5FF. Schemat takiego carta opracowany przez Zenona/Dial znajdziecie w Seriousie :)
Cart po uruchomieniu wygląda tak:
Jak wspominałem niewiele się różni od tego co prezentuje Cart Blizzard 2.8 o którym była mowa w tym wątku. A w dodatku jest to praktycznie to samo co Zenon zaprezentował nam tutaj. Cart z artykułu Zenona ma 4KB i pozbawiony jest kopiera. W carcie od Zenona znowu widzimy napis "KNS". Ciekaw jestem czy Atares "piracił" Cartridge z KNS-u zmieniając tylko napisy czy robili to może na licencji?. Okazało się że prawdopodobnie KNS i Atares to ta sama firma, w niektórych cartridge do blizzard turbo widnieją napisy KNS "ATARES".
Jak zwykle zawartość pamięci EPROM możecie pobrać z tutaj. oczywiście plik .rom można uruchomić jak zwykle pod emulatorem ATARI800 lub ATARI800WIN wybierając jako typ carta "Phoenix 8KB cartridge". Dla tych którzy nie mają zamiaru budować sobie cartridge przegotowałem plik atares_blizzard.xex Ładując ten plik ze SIO2PC, SIO2SD lub nawet magnetofonu w standardzie zawartość znajdująca się oryginalnie na cartridge zostanie normalnie uruchomiona bez potrzeby jego posiadania.
Drugim cartem który podesłał MaW był cart złomek. PCB nie nadawało się już do reanimacji jednak zawartość pamięci EPROM była jak najbardziej czytelna. Zdjęć resztek złomka nie ma co pokazywać. Jest to typowy 16KB cartridge z możliwością odłączenia poprzez dowolne odwołanie do obszaru $D500-$D5FF. Jedyne co warte jest uwagi to naklejka która była na obudowie którą przysłał MaW:
Nie wiem kto powycinał naklejkę, tutaj musiał by się wypowiedzieć MaW. Ale być może zrobili to Panowie z Atares-u. Być może w taki sposób zaznaczali jaki rodzaj systemu jest na cartridge :) Pozostał jedynie napis "Phoenix". Jak się okazało napis sugerował prawdziwą zawartość cartridge... na początku nie chciało mi się w to uwierzyć... ale jednak... na cartridge-u znajdował się soft to Blizzard Turbo który zebrał i rozpowszechniał Hurek. O cartridge Hurka już już wspominałem tutaj. I znów powstaje pytanie czy Atares "piracił" cartridge Hurka?. To zapewne były zbyt daleko posunięte wnioski... logiczniejszym byłoby założenie że Hurek opracował cart dla "KNS Atares".
Cartridge Atares Phoenix który kupiłem od MaW-a po uruchomieniu na emulatorze prezentuje się tak:
Zawartość pamięci EPROM do pobrania tutaj. Oczywiście plik .rom można uruchomić pod emulatorem wybierając jako typ cartridge: "Blizzard 16KB cartridge". Dołączam również plik atares_phoenix.xex, który umożliwia uruchomienie software znajdującego się oryginalnie na cartridge bez konieczności jego posiadania. Tutaj parę słów wyjaśnienia. Ten cartridge w odróżnieniu od pozostałych nie ma możliwości wyboru po starcie czy BASIC ma zostać włączony czy nie. Cartridge dokonuje sprawdzenia stanu klawiszy funkcyjnych w momencie swojego startu, po załadowaniu piku .xex pokaże się następujący ekran:
Zgodnie z opisem widniejącym na ekranie mamy możliwość wyboru czy cartridge ma wystartować z włączonym BASIC-em czy też nie. Klawisz SELECT pozwala wykonać restart (ColdStart). W przypadku posiadania oryginalnego cartridge, gdy włączaliśmy komputer z wciśniętym klawiszem SELECT pozwalało to na odłączenie cartridge bez konieczności jego wyjmowania.
Kasety które otrzymałem od MaW-a zrzucę przy chwili wolnego czasu do jakiegoś bezstratnego formatu audio typu FLAC lub APE.
pozdrawiam
Seban