Ale czy ten program działa z dowolnym magnetofonem? Czy tylko z przerobionym do blizzarda?
1985? - DA'Fuzz, 1987? - Meritum, 1989? - Atari 130XE, 1992 - PC/AT, 2008 - Atari 130XE + Meritum
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Systemy Turbo w Polsce
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale czy ten program działa z dowolnym magnetofonem? Czy tylko z przerobionym do blizzarda?
.........BLIZZARD umozliwiał nadawanie plikom długich nazw. Nie pamiętam jak długich ale pewnie 128 albo 256 znaków. Ja nigdy nie przekroczyłem 40 znaków. .....
Bo nie można było dać więcej niż dwie linie .... http://atariki.krap.pl/index.php/Turbo_Blizzard
Osobiście doceniałem Turbo 2000F (czy jak kto woli 2000 or 2001) gdyż miało sprawnie działający handler T:. AST był biedny w tej materii (przynajmniej na początku swojego istnienia). Pamiętam pewien art (Bajtek/Moje Atari ?) nt. AST w którym to firma tłumaczyła się ze swojej głupoty/porażki na tle innych przyspieszaczy transmisji. Gdzie to było ... ?
Czy to prawda, że to turbo gwarantowało podgląd ścieżki na taśmie?/regulację głowicy?
OIDP cartridge phoenix mial program do ustawiania glowicy - cos w rodzaju obwiedni dzwieku, gdzie nalezalo krecic srubka od regulacji glowicy az do uzyskania najcienszego paska.
swego czasu w XC12 obok blizzarda, mialem jeszcze KSO 2000 i nauczylem sie ustawiac glowice "na sluch" bez uruchamiania specjalnych programow. wychodzilo szybciej i dzialalo :)
a potem zamienilem ten wypasiony magnet z masa softu na prawie gola ca2001 i nawiazalem dyskowy kontakt z malefactorem/pentagram i vaskiem/wtedy idp. i wsiaklem scenowo na calej linii...
to byly czasy.
grzybson: nie M.O.S. tylko K.O.S.
Grzeniu: mam przed sobą tą "intrukcję", nawet odpaliłem cartridge'a no i jest tam napisane "M.O.S", a nie KOS.
M agnetofon O perating S ystem
We Wrocławiu i praktycznie na całym Dolnym Śląsku (w Świdnicy też) królowało Turbo 2000 (z cienkim kabelkiem owiniętym wokół kabla SIO). Nie mam pojęcia, czy było zgodne sprzętowo z innymi "turbami" o tej samej nazwie - nigdy nie miałem okazji ich wypróbować. Czy ktoś wie więcej na ten temat? :)
Pamiętam, że na giełdzie katowickiej w "Związkach Zawodowych" był facet, który przegrywał blizzarda i t2000 bez wyłączania maszynki. Tzn. sięgał do przełącznika na karcie, naciskał reset, a nie "wędkował" do wyłącznika kompa. Zapamiętałem, bo też miał osiemsetę :D
Bo na jednym karcie miał dwa systemy, przełączył się, a potem RESETEM wywołał zimny start i odpalił co wybrał.
A mi chodziło oczywiście o długie nazwy plików w systemach turbo do magnetofonu a nie we wszelkich systemach jakie istnieją. W Atariki nic o tym nie znalazłem.
Jeżeli więc inne systemy turbo do magnetofonu nie pozwalały na długie nazwy to mamy tu pewną przewage Blizzarda na innymi. Ponadto ciekawi mnie czy był naprawdę konieczny ten dodatkowy kabelek w T2000. Jak wyczytałem (na Atariki), dostarczał on napięcia 5V. Ale po co skoro w kablu SIO napięcie 5V jest już dostępne. Wyczytałem również (na Atariki), że w niektótrych kablach SIO do magnetofonu nie było napięcia 5V. Ale czy to możliwe? To jak był zasilany magnetofon?
Z motor start, a u mnie kabelek dodatkowy (ostatnio kupiłem magnet z takim) był podłączony do command.
W Kędzierzynie-Koźlu popularny był systetm TURBO 2000 z przełącznikem do zmiany normal/turbo.
Miałem taki w ATARI 1010 - jako że ten magnetofon ma pełne gniazdo sio nie wiem czy oryginalnie był potrzebny dodatkowy kabelek.
Turbo montował znajomy na giełdzie (trudno uwierzyć ale w K-K była GIEŁDA!).
We Wrocławiu i praktycznie na całym Dolnym Śląsku (w Świdnicy też) królowało Turbo 2000 (z cienkim kabelkiem owiniętym wokół kabla SIO). Nie mam pojęcia, czy było zgodne sprzętowo z innymi "turbami" o tej samej nazwie - nigdy nie miałem okazji ich wypróbować. Czy ktoś wie więcej na ten temat? :)
Bylo kompatybilne z Czeskim Turbo 3000. Wiem bo czesto uzywalo sie kopierow ktore laczyly loader w Normalu z transmisja w Turbo.
Bylo to dobre zabezpieczenie przed kopiowaniem.
Z ciekawostek mogę napisać, że dzisiaj na standardowym nieprzerobionym magnetofonie z użyciem adaptera car audio, laptopa i cas2wav uzyskałem 850 baudów.
Acz z taką prędkością wczytywanie działa nie zawsze.
Pewnikiem zanim będę mieć SIO2PC zdążę sprawdzić stabilne maksimum dla takiego podłączenia Atari do PC-ta ;-).
Zna ktoś z Was jakieś demo interlace, które można wczytać z magnetofonu lub uruchomi się z ramdysku?
MM: z ciekawostek mogę napisać, że offtopiki kończą się zazwyczaj banem.
Hej!
O ile pamiętam to turbo 2600 firmy "Szok" ze Świebodzina miało taką możliwość :D
pozdrawiam
Seban
cas2wav maksimum ma 875.
W tej chwili używam sinusa (wcześniej block na potrzeby kompresji) i z sinusem 875 działa bez problemu (właśnie draconusa wczytuję, a to długie jak cholera).
Sprawdzałem 900 ale nie wykrywa mi sygnału. Możliwe, że tamten program podmieniał procedurę odczytu przy okazji albo np. próbkowanie 44100 nie daje wystarczająco dokładnego sinusa.
A czy to turbo na standardowy magnetofonie nie było czasem w listingu w jakiejś gazecie? (TA albo BAJTEK)
Nazywało się to chyba TurboCopier.
Był też jeszcze inny kopier, który podczas zapisu ustawiał 800 baud.
Bylo kompatybilne z Czeskim Turbo 3000. Wiem bo czesto uzywalo sie kopierow ktore laczyly loader w Normalu z transmisja w Turbo.
Bylo to dobre zabezpieczenie przed kopiowaniem.
@Seban: na jednej z tych kaset, które do Ciebie poszły, jest tak "zabezpieczony" program do sterowania Blizzardem.
W tej chwili używam sinusa (wcześniej block na potrzeby kompresji) i z sinusem 875 działa bez problemu (właśnie draconusa wczytuję, a to długie jak cholera).
Kogo to interesuje? Jaki to ma związek z tematem?
Z ciekawostek mogę napisać, że dzisiaj na standardowym nieprzerobionym magnetofonie z użyciem adaptera car audio, laptopa i cas2wav uzyskałem 850 baudów. Acz z taką prędkością wczytywanie działa nie zawsze.
Brak mi słów żeby wyrazić swój podziw. Przestań pisać rzeczy, które wie prawie każdy, a mało kogo interesują - w szczególności w wątku, którego celem jest coś innego.
Pewnikiem zanim będę mieć SIO2PC zdążę sprawdzić stabilne maksimum dla takiego podłączenia Atari do PC-ta ;-).
Przecież pisałeś, że masz. I nawet system jakiś będziesz pisać, z wielowątkowością czy jakoś tak.
Zna ktoś z Was jakieś demo interlace, które można wczytać z magnetofonu lub uruchomi się z ramdysku?
Tak, Animkomials Interlaced Text. Z któregoś Lasta.
Mówiąc szczerze nie wiem czy chodzi o to żeby wiedzieć jak się rozpływały schematy turb pośród zakładaczy....
Czy żeby wiedzieć jakie sposoby przyspieszania transmisji mogły być używane w danym regionie.
Czy jeszcze o coś innego.
Przyspieszenie z 600 do 800 z użyciem stricte oprogramowania dla mnie jest jak najbardziej turbem tyle, że programowym i nie rozumiem braku związku z tematem. Z chęcią zobaczyłbym programowa przyspieszenie do 1200 (bez przeróbek) i sprawdził w odmiennej praktyce możliwość stosowania.
Mówiąc szczerze nie wiem czy chodzi o to żeby wiedzieć jak się rozpływały schematy turb pośród zakładaczy.... Czy żeby wiedzieć jakie sposoby przyspieszania transmisji mogły być używane w danym regionie. Czy jeszcze o coś innego.
Przeczytaj, proszę, pierwszy post w wątku i wyciągnij wnioski.
Turbo normal to nie system turbo? ;-)
Czytaj uwaznie w JAKIM DZIALE piszesz.
Nie potrafisz ze zrozumieniem przeczytac "Sprzęt - 8bit".
Ja od razu zrozumialem ze chodzi tu o modyfikacje sprzetowe a nie programowe podbijanie predkosci o pare baudow.
P.-S. No ale Ty wiesz lepiej :P
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Systemy Turbo w Polsce
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 63 zapytań