Chciałbym zrobić małe rozeznanie jakie systemy Turbo do magnetofonów były najpopularniejsze w danych regionach Polski. Możecie wpisywać miasta z systemem, który mieliście?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Systemy Turbo w Polsce
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chciałbym zrobić małe rozeznanie jakie systemy Turbo do magnetofonów były najpopularniejsze w danych regionach Polski. Możecie wpisywać miasta z systemem, który mieliście?
w moich okolicach zdecydowanie najpopularniejsze byly AST (wiekszosc rzeczy wlasnie w tym mialem), jak i t2000 (podpinane pod port joysticka). blizzard byl zadkoscia, juz czesciej mozna bylo spotkac nagrania w ATT, czy czyms o podobnej nazwie (nie bardzo pamietam).
W okolicy zdecydowanie BLIZZARD. Giełda zawalona była kartridźami do tego systemu i wszelkiej maści "rękodzielnikami" montujących to na miejscu do magnetofonu.
Aaa.... okolice Katowic
W okolicy zdecydowanie BLIZZARD.
Aaa.... okolice Katowic
Potwierdzam :) Sam miałem ten system.
W Krakowie to chyba Mapasoft, nie?
Ja miałem Turbo2000 i chyba byłem wyjątkiem w okolicy (Bytom), bo pozostali mieli Blizzard. Pamiętam, że był problem z cartem Blizzard II na XL (zawieszał się). Blizzard był prdukcji niejakiej "Górecki Productions" p. Góreckiego (chyba z Bytomia ????). Jak się mylę poprawcie.
Hej!
Popularne i montowane na giełdzie "Bajtka" na ul. Grzybowskiej to Turbo2000 K.S.O. i Turbo 2000F, natomiast giełdzie w "Stodole" zdarzało się również AST. Giełda na ul. Saskiej w technikum chemicznym podobnie... jedni montowali Turbo 2000 K.S.O. a drudzy Turbo 2000F (z przełącznikiem turbo/normal). O turbo Blizzard czy innych rodzajach turbo nawet nie słyszałem w tamtych czasach.
pozdrawiam
Seban
W Olsztynie praktycznie tylko Turbo 2000 w dwóch wersjach - wersja z dodatkową wtyczką joystika i wersja bez tego "ficzera". Przez krótki czas jeden sklep usiłował lansować standard o nazwie bodajże Turbo 5000, ale zniknęło to równie szybko jak się pojawiło.
Turbo 2000f a wcześniej turbo z IKS_a w magnetofonie MK 235 / to były czasy /.
Dopisek... na pewno w okolicach Krakowa BLIZZARD też był znany i sporo ludzików go miało. Znałem gościa co z tamtych okolic przyjeżdżał na giełdę do Katowic (Załęże) i sprzedawał gotowe moduły do Blizzarda. Z rozmowy z nim wiem, że sprzedawał je też na giełdzie w Krakowie. Do dziś mam jeszcze trzy sztuki interfejsów budowanych na UL1111 no i 7400 właśnie od niego.
w warszawie turbo 2000 + kebel do 2giego portu joya...
takie turbo miało pół mojego osiedla :)
Włocławek: Turbo 2000 (Turbo 2001 czy też 2000F - do dziś nie moge ustalić skąd wzięły się rózne nazwy tego samego systemu) bez dodatkowego sterowania z portu joya oraz AST (dodatkowy przewód na kablu SIO). Blizzard to czarna magia czyli ło soo chooziii.
Kiedyś postnąłem fotki systemów turbo które zgromadziłem w szafie: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=4026
W Lodzi AST/ATT (czym sie roznilo nie wiem) z dodatkowym kabelkiem do portu SIO owijanym wokol kabla magnetofonu. Czasami Turbo 2000. Montowalo pewnie duzo firm, ale firma wiodaca robiaca przerobki, serwis i dodatki do malego Atari (np RAM-CART) bylo Unnering Master na ul Zwirki przy Kosciuszki.
Mam kilka kaset przypadkiem z Allegro z grami w standardzie TURBO ROM i TURBO ROM PLUS. Na kasetach jest naklejona taka nalepka z myszka i podpisane Krakow. Nazwy firmy nie pamietam....
nosty: nakleja z myszką? może taka:
http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 158#p78158
mi się wydawało że to jakiś słoń jest :D
w gdansku turbo 2000 + kebel do 2giego portu joya...
takie turbo miało pół mojego osiedla
:]
No to teraz ja: Piastów k/Warszawy - wszyscy mają KSO (bo na Grzybowskiej wszyscy mają KSO), a ja biedak z AST :)
U nas krolowalo Turbo 2000 i o ile dobrze pamietam to oprogramowanie do tego robil Tomasz Rolewski, ale moge sie myslic. Bylo tez troche Blizzarda, ale nie az tak duzo. Mowie o Dolnym Slasku.
Grzeniu, zamów se, to poznasz CUDO. Mam różne systemy ale Blizzard :) bije na głowę wszystko co znam jeśli chodzi o oprogramowanie(chyba że się mylę)
W Elblągu Turbo 2000.
Epi - Mapasoft to firma, a nie nazwa systemu turbo. Mapasoft istniał do niedawna tam, gdzie zawsze - czyli od lat '80 przy ul. Kościuszki. Nie wiem jak obecnie. Ze wspomnianej firemki kilka lat temu zagarnęliśmy 2 wielkie pudła - głównie z magnetofonami i płytami od Atarek, ale były tam ciekawsze bonusy - np. ichniejszy programator do epromek na PBI pod XL :) -
A co do Krakowa - potwierdzam - najczęściej chyba widziałem BLIZZARD :)
Blizzard, a znajomy miał w 1050 Happy Warpa ;-) o ile dobrze pamiętam.
No to jeszcze dodam Gliwice, też Blizzard, zarówno na giełdzie powszechny jak i w sklepach komputerowych wtedy istniejących. Właśnie przeglądałem zachowaną dokumentację z tamtego okresu i wpadło mi to w oko.
Jeśli ten wątek dotyczy magnetofonów (kche, ArchieIl) to w POZNANIU montowali na Os.Rusa Turbo Star 6000. Byłem u gostka, testowałem - całkowicie nie współpracował z niczym (stacja, brak softu). Wczytywanie w jednym bloku....
No to pojechałem do RYBNIKA po Blizzarda. W drodze powrotnej kimło mi się - obudziłem się na bocznicy 500metrów od dworca :)
Oj jeśli nie było jeszcze o turbach w stacjach to będzie na przyszłość.
Ja swój magnetofon przerabiałem w Zawierciu z ogłoszenia bodajże w jakiejś gazecie.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Systemy Turbo w Polsce
Wygenerowano w 0.099 sekund, wykonano 26 zapytań