Chciałbym zrobić małe rozeznanie jakie systemy Turbo do magnetofonów były najpopularniejsze w danych regionach Polski. Możecie wpisywać miasta z systemem, który mieliście?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Systemy Turbo w Polsce
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chciałbym zrobić małe rozeznanie jakie systemy Turbo do magnetofonów były najpopularniejsze w danych regionach Polski. Możecie wpisywać miasta z systemem, który mieliście?
w moich okolicach zdecydowanie najpopularniejsze byly AST (wiekszosc rzeczy wlasnie w tym mialem), jak i t2000 (podpinane pod port joysticka). blizzard byl zadkoscia, juz czesciej mozna bylo spotkac nagrania w ATT, czy czyms o podobnej nazwie (nie bardzo pamietam).
W okolicy zdecydowanie BLIZZARD. Giełda zawalona była kartridźami do tego systemu i wszelkiej maści "rękodzielnikami" montujących to na miejscu do magnetofonu.
Aaa.... okolice Katowic
W okolicy zdecydowanie BLIZZARD.
Aaa.... okolice Katowic
Potwierdzam :) Sam miałem ten system.
W Krakowie to chyba Mapasoft, nie?
Ja miałem Turbo2000 i chyba byłem wyjątkiem w okolicy (Bytom), bo pozostali mieli Blizzard. Pamiętam, że był problem z cartem Blizzard II na XL (zawieszał się). Blizzard był prdukcji niejakiej "Górecki Productions" p. Góreckiego (chyba z Bytomia ????). Jak się mylę poprawcie.
Hej!
Popularne i montowane na giełdzie "Bajtka" na ul. Grzybowskiej to Turbo2000 K.S.O. i Turbo 2000F, natomiast giełdzie w "Stodole" zdarzało się również AST. Giełda na ul. Saskiej w technikum chemicznym podobnie... jedni montowali Turbo 2000 K.S.O. a drudzy Turbo 2000F (z przełącznikiem turbo/normal). O turbo Blizzard czy innych rodzajach turbo nawet nie słyszałem w tamtych czasach.
pozdrawiam
Seban
W Olsztynie praktycznie tylko Turbo 2000 w dwóch wersjach - wersja z dodatkową wtyczką joystika i wersja bez tego "ficzera". Przez krótki czas jeden sklep usiłował lansować standard o nazwie bodajże Turbo 5000, ale zniknęło to równie szybko jak się pojawiło.
Turbo 2000f a wcześniej turbo z IKS_a w magnetofonie MK 235 / to były czasy /.
Dopisek... na pewno w okolicach Krakowa BLIZZARD też był znany i sporo ludzików go miało. Znałem gościa co z tamtych okolic przyjeżdżał na giełdę do Katowic (Załęże) i sprzedawał gotowe moduły do Blizzarda. Z rozmowy z nim wiem, że sprzedawał je też na giełdzie w Krakowie. Do dziś mam jeszcze trzy sztuki interfejsów budowanych na UL1111 no i 7400 właśnie od niego.
w warszawie turbo 2000 + kebel do 2giego portu joya...
takie turbo miało pół mojego osiedla :)
Włocławek: Turbo 2000 (Turbo 2001 czy też 2000F - do dziś nie moge ustalić skąd wzięły się rózne nazwy tego samego systemu) bez dodatkowego sterowania z portu joya oraz AST (dodatkowy przewód na kablu SIO). Blizzard to czarna magia czyli ło soo chooziii.
Kiedyś postnąłem fotki systemów turbo które zgromadziłem w szafie: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=4026
W Lodzi AST/ATT (czym sie roznilo nie wiem) z dodatkowym kabelkiem do portu SIO owijanym wokol kabla magnetofonu. Czasami Turbo 2000. Montowalo pewnie duzo firm, ale firma wiodaca robiaca przerobki, serwis i dodatki do malego Atari (np RAM-CART) bylo Unnering Master na ul Zwirki przy Kosciuszki.
Mam kilka kaset przypadkiem z Allegro z grami w standardzie TURBO ROM i TURBO ROM PLUS. Na kasetach jest naklejona taka nalepka z myszka i podpisane Krakow. Nazwy firmy nie pamietam....
nosty: nakleja z myszką? może taka:
http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 158#p78158
mi się wydawało że to jakiś słoń jest :D
w gdansku turbo 2000 + kebel do 2giego portu joya...
takie turbo miało pół mojego osiedla
:]
No to teraz ja: Piastów k/Warszawy - wszyscy mają KSO (bo na Grzybowskiej wszyscy mają KSO), a ja biedak z AST :)
U nas krolowalo Turbo 2000 i o ile dobrze pamietam to oprogramowanie do tego robil Tomasz Rolewski, ale moge sie myslic. Bylo tez troche Blizzarda, ale nie az tak duzo. Mowie o Dolnym Slasku.
Grzeniu, zamów se, to poznasz CUDO. Mam różne systemy ale Blizzard :) bije na głowę wszystko co znam jeśli chodzi o oprogramowanie(chyba że się mylę)
W Elblągu Turbo 2000.
Epi - Mapasoft to firma, a nie nazwa systemu turbo. Mapasoft istniał do niedawna tam, gdzie zawsze - czyli od lat '80 przy ul. Kościuszki. Nie wiem jak obecnie. Ze wspomnianej firemki kilka lat temu zagarnęliśmy 2 wielkie pudła - głównie z magnetofonami i płytami od Atarek, ale były tam ciekawsze bonusy - np. ichniejszy programator do epromek na PBI pod XL :) -
A co do Krakowa - potwierdzam - najczęściej chyba widziałem BLIZZARD :)
Blizzard, a znajomy miał w 1050 Happy Warpa ;-) o ile dobrze pamiętam.
No to jeszcze dodam Gliwice, też Blizzard, zarówno na giełdzie powszechny jak i w sklepach komputerowych wtedy istniejących. Właśnie przeglądałem zachowaną dokumentację z tamtego okresu i wpadło mi to w oko.
Jeśli ten wątek dotyczy magnetofonów (kche, ArchieIl) to w POZNANIU montowali na Os.Rusa Turbo Star 6000. Byłem u gostka, testowałem - całkowicie nie współpracował z niczym (stacja, brak softu). Wczytywanie w jednym bloku....
No to pojechałem do RYBNIKA po Blizzarda. W drodze powrotnej kimło mi się - obudziłem się na bocznicy 500metrów od dworca :)
Oj jeśli nie było jeszcze o turbach w stacjach to będzie na przyszłość.
Ja swój magnetofon przerabiałem w Zawierciu z ogłoszenia bodajże w jakiejś gazecie.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Systemy Turbo w Polsce
Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 63 zapytań