No dobrze po kolei.
a) mam 65XE na płycie od 130XE, które po włączeniu zawsze uruchamia Self Test, a w Self Test test pamięci wywala komputer po skończeniu sprawdzania ROM-ów (czyli walnięty jest RAM, doktórego są kopiowane procedurki sprawdzające pamięć).
Po wyjęciu kostek (są w podstawkach) i włożeniu raz czy dwa test szedł gdzieś do 32KB, a potem wywalał się. Czyli jedna kostka byłaby sprawna (są miejsca na 4 kostki RAM ale tylko 2 podstawki).
Ze względu na to uszkodzenie byłbym skłonny oddać ten komputerek komuś do wbudowaniu kilku rzeczy. POKEY stereo, rozszerzenie pamięci, najlepiej wbudowany programowalny z poziomu Atari ROM. To ostatnie widziałem ale nie wiem czy ktoś to standardowo robi i jeszcze kilka rzeczy. Cena do uzgodnienia i nie śpieszy mi się. Raczej sprawy bym finalizował sierpień.
Części do rozszerzeń w większości będę mieć ale lutowanie nie jest ani moim zawodem ani hobby.
Po pierwsze będę mieć za niedługo na głowie przeprowadzkę, a po drugie formalizuję związek. Czyli przed ślubem chciałbym co najwyżej mieć u kogoś zaklepaną sprawę.
b) podłączyłem Atari do tunera TV (Aver z bt848, jak znajdę chwilę i ochotę na grzebanie w szafie sprawdzę na bt878 i jakimś nowszym) i obraz jest kiepski, a dźwięku brak. Pewnikiem wina PAL-DK, którego mój tuner nie obsługuje. Nie o to jednak chodzi. Znalazłem na sieci kilka opisów metod podłączenia Atari przez s-video, z wyprowadzeniem do VGA i z podbijaniem parametrów sygnałów. Czy ktoś mógłby mi polecić jakie jest najlepsze rozwiązanie?
Samą przejściówkę DIN-5 -> S-VIDEO będę mieć zrobioną bo kabelki DIN-5 mam jakieś po starych klawiaturach, a S-VIDEO mam zamówione. Interesują mnie jednak alternatywy. Czyli przejściówka do VGA (w Atari Lothara wystawionych na Allegro widziałem takie gniazdo wbudowane) i coś o nazwie bodajże SuperVIdeo XE.
c) gdzie można kupić DIN-7? W sklepach elektronicznych nie bywam, a na Allegro nie ma. Jeśli w pierwszym lepszym elektronicznym jest do kupienia to wolę wiedzieć przed szukaniem. Gdzieś mam chyba padnięty zasilacz (uwalony transformator) od mojej pierwszej Atarki o ile go nie dodałem do kompletu sprzedając ale jeśli to możliwe wolałbym go nie ciąć.
Jeszcze jedno pytanie dodam... Mam w domu (niestety nie w Warszawie) antenę ze wzmacniaczem, do którego można podłączyć wyjście tunera z Atari. Czy uzyskam w ten sposób lepszy sygnał czy co najwyżej więcej kabli? Obraz z Atari na tunerze wygląda jakby był zbyt słaby. Jeśli włączę automatyczne wykrywanie sygnału to tuner wręcz uznaje, że zbiera tylko szumy.
1985? - DA'Fuzz, 1987? - Meritum, 1989? - Atari 130XE, 1992 - PC/AT, 2008 - Atari 130XE + Meritum