dely napisał/a:ZTCP to MADS zamienia JEQ -> BEQ (i podobne) jeśli się okaże, że skok BEQ wystarczy.
realizuje to także HardCore Assembler Epi-ego
taki osobnik jak Drac030 napisał OS-a dla 65816 (DracOS) i zanim go napisał na pewno nie zadawał pytania na jakimkolwiek forum pt. "OS dla Atari. Czy jest sens?" po prostu go napisał, więc jeśli Ty ArchieIl chcesz napisać nowy OS, czujesz się na siłach, masz taką potrzebę wykazania się nie tylko w gębie to PROSZĘ PISZ TEGO OS-a
albo zmień z powrotem ksywkę na Casper (Casper też pisał super noweczesnego OS-a i też rozpisywał się jak Ty, tak że wybacz że jesteś do niego podobny w swoich działaniach)
wybacz ArchieIl że nie przyjęliśmy Cię z otwartymi ramionami, nie mieliśmy świadomości jak wielką osobą świata projektów papierowych jesteś, z Twoimi 20 postami na koncie objawiłeś się Nam jak Mesjasz, długo oczekiwany wybawiciel który wyprowadzi nas z doliny ciemności którą kroczymy nieświadomi Twego blasku chwały :8
ArchieIl nawet gdybyś był autorem Windows-ów, OS-ów na Amige, GEMDOS-ów na ST, Mac Os-ów i OS-a na statku Battlestar Galactica i statkach Cylonów czyli gdybyś był samą hybrydą, super organicznym mózgiem to i tak nie napisałeś żadnego OS-a na Atari XE/XL bo nie umiesz, bo jest za trudny, bo narzuca zbyt duże ograniczenia, bo ogranicza Twoje JA, bo jest za dużym wyzwaniem, bo nie starczy Ci sił, bo jesteś sam, bo chcesz zdobyć "podkładkę" - już pisałem OS-a ale na aarea obrazili mnie i dlatego nic więcej nie napisze, JA taki i owaki oni tacy sracy i owacy, ja tu pierdu pierdu oni sru tu tu
czy Bill Gates albo Linus Torvalds pytali się czy warto pisać OS-a, jedni pisali dla kasy inni mieli takie hobby i gówno ich obchodziło zdanie innych, napisz najpierw a program sam się obroni jeśli będzie wystarczająco dobry, a Twoje pytanie ArchieIl można odbierać jak pytanie czy nie zmarnujesz aby czasu na pisanie OS-a dla XE/XL bo może nie warto, z takim podejściem to możesz zacząć już brylować na innym forum, jest jeszcze forum C64, potem SPECTRUM, CPC AMSTRAD, jeśli upadniesz wystarczająco nisko "napiszesz" OS-a dla konsoli A2600 a może nawet Coleco Vision (chciałbym uprzedzić że na Coleco Vision już taki powstał, przynajmniej na fotkach wygląda ciekawie)
nikt kto zadaje takie pytania na forum nigdy nic nie napisał ani nie stworzył, to pewnie ma na celu zwiększenie motywacji czy chęci działania, jednak zawsze odnosi odwrotny skutek, czas przyjąć to do wiadomości i nie zadawać więcej takich pytań
można Cię już chłodno pożegnać ArchieIl, wróć jak nabierzesz empirycznego doświadczenia i złagodzisz swoje Ego, masz swoją "podkładkę"
p.s.
nowocześniejszy kod relokowalny udostępnia cc65, w jego oparciu powstał też już jakiś system, mads także udostępnia swój kod relokowalny niekompatybilny z cc65, m.in. relokowanie połówek adresu, taki kod można umieszczać od dowolnego adresu w pamięci, z optymalizacji w mads to możliwość pomijania podczas asemblacji procedur do których nie było odwołań
*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C