1

Zapytalem jak zwykle na eBayu US, czy czlowiek wysle mi Atari do Europy.
Dostalem odpowiedz:

"With all the problems shipping and receiving moneys from other countries I have to decline selling abroad. We also have a ban on what computers can be sent overseas. Also in USA we have had such an influx of fraud from outside the country I will not get involved in business outside the US. At least here you can make a road trip to get your money."

Kij mu w oko, za obrazliwa i zawierajaca nieprawde odpowiedz. Jego biznes jego strata. Jeszcze 3 lata i jak dolar bedzie wart 1zl to inaczej pogadamy ;)

Ale nie zrozumialem ostatniego zdania. Znaczy rozumiem ale nie klei mi sie z kontekstem. Po co mialbym jezdzic po pieniadze? To ja bym jemu zaplacil... Jakis idiom czy co?

2 Ostatnio edytowany przez vulgar (2008-04-02 15:08:41)

nosty napisał/a:

" At least here you can make a road trip to get your money."

Ale nie zrozumiałem ostatniego zdania. Znaczy rozumiem ale nie klei mi sie z kontekstem. Po co miałbym jeździć po pieniądze? To ja bym jemu zapłacił... Janis idiom czy co?

Nosty, to żaden idiom ;) chodzi gostkowi oto ze w razie ewentualnych problemów z odzyskaniem kasy w JUESEJ możesz zrobić sobie przejażdżkę swoim RAMem 1500 wyplenionym artylerią i  odzyskać kasę ;)

W sumie to ja się jemu nie dziwie, sytuacje w życiu są różne a prawdopodobieństwo problemów w handlu elektronicznym duże.
Też o tym coś wiem i niestety czasem można mieć dosyć.

Z tym dolarem za 1 pln to nie jestem pewien, złoty jest przeszacowany. Jak dobrze pojdzie to za 3 lata bedziesz placil za dolara 50 ale centow. Tylko nie wiem czy te 50 centow to bedzie dzisiejsza zlotowka ;)

Don't take it too seriously my love.

/// more for your atari ///

3

No przy ich odleglosciach wyprawa po $50 musi byc wyzwaniem ;)

vulgar napisał/a:

złoty jest przeszacowany

Czytam takie opinie od jakis 4 lat ;)

4 Ostatnio edytowany przez vulgar (2008-04-02 15:52:40)

ale tak jest :) gospodarka w Polsce nie stoi na zdrowym gruncie prywatnym tylko na wielkich glinianych kolosach :D
obligacje, kombinacje, póki co nikomu nie zależy na tym aby zloty był tańszy, ale amerykańcom może zależeć wbrew pozorom.

5

Przed upadkiem złotego jeszcze mozna sie jakos podratowac. Ewentualny upadek dolara to bedzie takie cos jak w 1929. Btw, to nieźle się Ameryka utuczyła na tym dolarze. Normalnie rzady okradaja swoich obywateli, a oni okradali cały świat. Dolar nie był przez przypadek walutą światową i nie przez przypadek teraz spada. Choć wiekszość ludzi wierzy w niewidzialna reke rynku :)

6

gl.h napisał/a:

Przed upadkiem złotego jeszcze mozna sie jakos podratowac. Ewentualny upadek dolara to bedzie takie cos jak w 1929. Btw, to nieźle się Ameryka utuczyła na tym dolarze. Normalnie rzady okradaja swoich obywateli, a oni okradali cały świat. Dolar nie był przez przypadek walutą światową i nie przez przypadek teraz spada. Choć wiekszość ludzi wierzy w niewidzialna reke rynku :)

Oczywiście niewidzialna ręka. MOtyla noga. Nie wiadomo co z tym dolarem będzie tak naprawdę. Póki co chłopaki z USArmy zdobywają nowe przestrzenie pod eksploatacje więc nie jest tak źle.

Wszyscy kochali zielone. Nawet nasz największy komunista który tak nienawidził kapitalistów i  ich stonki towarzysz Gomułka, wolał dewizy aniżeli ruble czy inne papiery.

7

złoty ma się coraz lepiej na rynku.... popatrzecie na kurs euro...

a jak się kupuje taki towar w tysiącach różnica jest straszna...!!!

dzięki temu że złoty jest taki mocno padło Rico, tak samo większośc firm transportowych ma problemy, mają kontrakty w euro... więc zaczynają jeździc za mniej złotych... cóż tak to jest jak się robi biznes poza granicami...

**Ja się mogę cieszyc że obiektyw ze stałym f2.8 kosztuje 500euro
rok temu bym zapłacił 1945zł
a obecnie zapłacę 1775 złoty...!!!
Dla mnie bomba!!!

dla innych śmirc..

8

AS... napisał/a:

złoty ma się coraz lepiej na rynku.... popatrzecie na kurs euro...

a jak się kupuje taki towar w tysiącach różnica jest straszna...!!!

dzięki temu że złoty jest taki mocno padło Rico, tak samo większośc firm transportowych ma problemy, mają kontrakty w euro... więc zaczynają jeździc za mniej złotych... cóż tak to jest jak się robi biznes poza granicami...

**Ja się mogę cieszyc że obiektyw ze stałym f2.8 kosztuje 500euro
rok temu bym zapłacił 1945zł
a obecnie zapłacę 1775 złoty...!!!
Dla mnie bomba!!!

dla innych śmirc..

NIestety, słaby padnie a silny przetrwa. Wot prosta zasada, a jak ciężko pojąć.

9 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2008-04-02 19:50:42)

Z tym banem na wysylanie sprzetu za granice to chyba koles troche sie spoznil. To bylo kiedys i to odnosilo sie do specyficznego sprzetu np. routerow z sprzetowym szyfrowaniem, ktore wykorzystuje sie np. w bakonwosci.

Po drugie nie widze problemu, bo jak wysylasz mu kase via PayPal to w czy problem ?

10 Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2008-04-02 20:37:37)

vulgar napisał/a:

Nawet nasz największy komunista który tak nienawidził kapitalistów i  ich stonki towarzysz Gomułka, wolał dewizy aniżeli ruble czy inne papiery

Wolał, bo alternatywą dla dolara był nie "prawdziwy" rubel, a transferowy (dopóki ruskie kupowali uran, węgiel etc. za "zwykłe" ruble, i po cenach rynkowych, to nie było tak źle, a powiedziałbym że nawet całkiem dobrze, ale to dość szybko się skonczyło, czy za schyłkowego Bieruta, czy wczesnego Gomułki - tego już nie pamiętam).

wszystkie trzy strony świata

11

Monsoft, no wlasnie tak sie z nimi gada... Juz kilka razy ktos mnie zapytal, czy moze mi wyslac do Polski elektronike bo jest embargo na taki sprzet... A embargo bylo 20 lat temu :)

nosty napisał/a:

Juz kilka razy ktos mnie zapytal, czy moze mi wyslac do Polski elektronike bo jest embargo na taki sprzet... A embargo bylo 20 lat temu :)

To sie nazywa szacunek do prawa :)

Kaz/Rohar
Prowadzę stronę dla obłąkanych: http://atari.online.pl/

13

Nosty, nie dalej jak w piątek otrzymałem z USA od firmy Digikey odmowę sprzedaży 5 sztuk czujników CMOS VGA produkcji Kodaka. Jako powód podano restrykcje eksportowe. Dodam, że czujniki zamawiałem dla Instytutu Fizyki Jądrowej PAN, podając opis do czego będą stosowane, w jakim międzynarodowym projekcie itp itd...
Po 11 września Amerykanom dokładnie odbiło...

14

nosty ... naprawde nie wiem czemu twierdzisz ze odpowiedz typa byla obrazliwa ?!?

15

Lt_Bri napisał/a:
vulgar napisał/a:

Nawet nasz największy komunista który tak nienawidził kapitalistów i  ich stonki towarzysz Gomułka, wolał dewizy aniżeli ruble czy inne papiery

Wolał, bo alternatywą dla dolara był nie "prawdziwy" rubel, a transferowy (dopóki ruskie kupowali uran, węgiel etc. za "zwykłe" ruble, i po cenach rynkowych, to nie było tak źle, a powiedziałbym że nawet całkiem dobrze, ale to dość szybko się skonczyło, czy za schyłkowego Bieruta, czy wczesnego Gomułki - tego już nie pamiętam).

Dokładnie po śmierci najwiekszego z największych czyli Stalina i tajemniczym zejściu w Moskwie towarzysza Bieruta a po przyjęciu wladzy przez Gomuła...czyli umówmy sie, że po tzw, odwilży pażdziernikowej 1956.Zdziwiające jest to iż Gomuł nienawidził Zachodu, a jego szef; Chruszczow wręcz przepadał za zachodnim splendorem (markowy sznaps,cygarety,delicatessen) . Wielce zadziwiająca sprawa...

gep/lamers^dial

16

A mnie szlag trafi za nierozróżnianie linka cytuj od linka Odpowiedź i wielkiego pola Szybka odpowiedź. Proszę panów zainteresowanych o wyedytowanie postów zgodnie z regulaminem - timer: 24h.

Co do hamerykańców to ostatnio zauważyłem coś zupełnie odwrotnego niż nosty, że chętnie wysyłają do .pl i nawet poczta jakoś im staniała - no ale nosty to pewnie hurtownik, a ja biedny detalista :) BTW, co tam nosty chciałeś kupić, że nie chcieli wysłać? Stateczniki do Endeavour? :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

17 Ostatnio edytowany przez vulgar (2008-04-03 07:36:50)

gepard napisał/a:

Dokładnie po śmierci najwiekszego z największych czyli Stalina i tajemniczym zejściu w Moskwie towarzysza Bieruta a po przyjęciu wladzy przez Gomuła...czyli umówmy sie, że po tzw, odwilży pażdziernikowej 1956.Zdziwiające jest to iż Gomuł nienawidził Zachodu, a jego szef; Chruszczow wręcz przepadał za zachodnim splendorem (markowy sznaps,cygarety,delicatessen) . Wielce zadziwiająca sprawa...

Gomułka nienawidził zachodu na niby. Głupich Polaków trzeba było jakoś oszukiwać aby świdrować im państwo i kieszenie.
No to i robił co trzeba było, a dzisiaj to niektórzy by mu chętnie pomniki budowali za to.

http://tiny.pl/443c

hehehe - zajebisty jest drugi kawalek (ten miedzy kawalkami kaczmarskiego)

18 Ostatnio edytowany przez nosty (2008-04-03 08:01:09)

1200XL + 3x 1050 z happy.

A propos - mamy jakiegos Atarowca w US? Jest inna aukcja na ktorej mi bardzo zalezy a gosc nie chce nawet slyszec o wyslaniu do nas.

19

nosty a jakas firma przewozowa USA-PL?

20

Przepraszam za offtop.

Vulgar: ten drugi kawałek jest Gintrowskiego (w duecie z Kaczmarskim). Tutaj masz całość: http://tiny.pl/443v

Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak zakázali psát a zakázali zpívat,
a bylo jim to málo, poručili dětem modlit se jak si přálo Veličenstvo Kat.

21

vulgar - znam, ale wtedy musialbym sprzedawcy wytlumaczyc, ze musi wyslac nie do mnie (pierwszy alarm!) ale do jakiejs firmy (polonijnej a wiec podejrzanej!) a pod etykieta z adresem napisac moj adres (trzeci alarm) i jeszcze przelac im czesc pieniedzy, ktore ja mu zaplace (czwarty alarm) bo to chyba tak dziala.
Wg mnie to sie moze udac z 1% sprzedawcow w US. A gosc z poczatku tego emaila pewnie po takiej prosbie udalby sie prosto do FBI zeby doniesc ze skontaktowal sie z nim potencjalny terrorysta z egzotycznego kraju ;)

Czasami ciezko ich jest namowic na skorzystanie z USPS zamiast UPS...

22 Ostatnio edytowany przez jer (2008-04-03 08:53:59)

nosty, jesteś w błędzie co do firmy przesyłowej US-PL.  Sprzedającemu podajesz adres jak niżej:

Polamer C/O
Nazwisko i imię (Twoje)
5480 N.Northwest Hwy
Chicago, IL 60630

Płacisz mu cenę przedmiotu + koszt przesyłki do Chicago

Do polameru wysyłasz online wypełniony formularz: http://www.polamerusa.com/zamawiam/

Za przesyłkę od nich do PL płacisz im z góry lub przy odbiorze w Polsce np. od kuriera.

Leżysz i marzysz czekając na przesyłkę ;)

Ostatnio kupiłem Kaypro II. Najpierw facet się pluł "as I wrote, no overseas", to mu napisałem, że nie do żadnego overseasu, tylko do Czikagowa. I już mam Kaypro II. :D

23

ilr napisał/a:

Przepraszam za offtop.

Vulgar: ten drugi kawałek jest Gintrowskiego (w duecie z Kaczmarskim). Tutaj masz całość: http://tiny.pl/443v

o super,dzieki,  wlasnie nie moglem rozpoznac, choc znajomo brzmi.

BTW, nie wiem jak wy ale ja nie sprzedaje duszenki diablom ;)

24

@jer - rewelka! Jestem pewny ze kiedys konieczne byly te hucpy z etykietami.
Teraz to bajka... I mozna samemu manipulowac deklarowana wartoscia paczki co bardzo przydaje sie do unikniecia VAT'u :)

25 Ostatnio edytowany przez vulgar (2008-04-03 09:57:57)

a propos zlotego:

Przyłączenie do strefy euro oznacza, że zostaniemy zmuszeni do pozbycia się silnej złotówki i przyjęcia słabszego, chociaż też oczywiście niewątpliwie silnego euro. Każdy, kto kiedykolwiek wymieniał pieniądze, wie, że najważniejszą sprawą, jest w takich momentach kurs wymiany. Skoro zatem złotówka rośnie w siłę, to oznacza, że jedno euro będziemy mogli dostać już za trzy, a najwyżej ? za trzy i pół złotego, a nie ? jak kiedyś - za cztery i pół. Korzyść niewątpliwa, a skoro tak, to powinniśmy uświadomić sobie, że przyczyną, a w każdym razie głównymi przyczynami naszego bogactwa są deficyt budżetowy, dług publiczny i emigracja zarobkowa. Skoro tak, to czyż deficyt nie powinien być jeszcze wyższy, podobnie, jak dług publiczny i emigracja? Na co jeszcze czekamy? Niech tylko ostatni nie zapomni zgasić światła!
(?)
Kolejne rządy nie tylko projektują budżety z deficytem, ale również pokrywają deficyt dochodami ze sprzedaży obligacji skarbowych. Wynika z tego, że prowadzą identyczną politykę, zatem różnice programowe miedzy nimi wcale nie są aż tak duże, jakby wynikało z propagandy. Te obligacje, jak wynika ze statystyk, kupują zagraniczni inwestorzy, vulgo lichwiarze, płacąc za nie dolarami lub euro. Stąd wzmożona podaż euro i dolarów, a zgodnie z prawem podaży i popytu, które ani na chwilę nie przestaje działać, złotówka rośnie w cenie, czyli ? rośnie w siłę.

a wiec racja, zlotowka nie jest przeszacowana. No ale jak to? Ano to my jestesmy przeszacowani, co sie juz nie dlugo okaze. hehehe (szyderczo sie smieje)