Nie wiem gdzie ale ponieważ jeszcze forum/dział/wątek o g2f nie powstał to piszę tu. Do adminów: Ewentualnie jak to nie tu to wyciepać mój wątek gdzieś indziej.
Jak malować w g2f aby to co się namalowało było duszkiem? Czy wogole można? Bo używanie Edit PMG jest okropnie niewygodne, praktycznie awykonalne - przynajmniej dla mnie.
Ogólnie nie mam pojęcia co i jak w tym programie. Namalowałem niby obrazek i skonwerterowałem do 160x200 w 12 kolorów aby resztę zrobić w g2f - niestety przy wgraniu do g2f robi się totalna sieczka, próby obniżania kolorów do 5 nic nie dają dopiero w 4 kolorach wygląda "normalnie" ale dzięki temu że 4ech to ...tragicznie. Praktycznie trzeba malować od zera, od nowa - teraz z jednej strony już wiem dlaczego Powrooz od razu maluje w g2f, z drugiej nie mam pojęcia jak.
O co chodzi z tym 5 kolorem? gdy go wybiorę i tak nic mi nie maluje a już pod lupą to nawet go nie do wyboru. A przy wgrywaniu obrazka to o wiele lepiej wyglądają jak ustawi się 4 kolory zamiast 5 - przy 5 pojawiają się jakieś linie i kaszana.
Uwagi na przyszłość - do rozwoju programu:
Czy była by możliwość ładowania obrazka bmp tak aby ładował jedynie ustaloną liczbę linii, a następnie dodawać następne. Chodzi o lepszą konwersję kolorów.
Ewentualnie czy można by było zrobić tak że ładuje się jakiś bmp z max 16-20 kolorów. A potem sam użytkownik by zaznaczając określone miejsca gdzie ich liczba (kolorów) jest za duża zmieniał ich na duszki, używał rasters, itd. Gdy tego nie zrobi albo zrobi nie do końca to program napisze: "w linii takiej a takiej jest za dużo kolorów - zmniejsz, albo spadaj na drzewo."
Ogólna uwaga - czy mógłby Powrooz czy jakiś inny Tebe ;-) narysować jakiś prosty obrazek (ewentalnie pokazać na już zrobionym) jak konweruje obrazek w g2f (ładowanie bmp), używa i robi duszki (maluje?), jak zmienia rastry, i inne kruczki w formie nagrywanego fimu avi? Odpada żmudne pisanie a i efekt będzie lepszy.
Ok to tyle - Tebe - nie zrażaj sie - dobrze że program jest, niektórzy nawet posiedli tajemną wiedzą i potrafią go obsłużyć - ale zdarza się taki przypadek jak ciemny irwin i zrzędzi. Głąbów jest wiele, taki już jest ten świat. ;-)