Taniocha i szkoda, że nie mogę "uwolnić" funduszy :(
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Bałagan » ASUS EEE PC - Idealny do emulacji !
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Taniocha i szkoda, że nie mogę "uwolnić" funduszy :(
slaby procesor (dodatkowo zdałntaktowany do 630MHz), malusienki ekran, mala pojemnosc nosnika danych i ponoc strasznie krotki czas pracy na baterii (niby podaja okolo 2,5h, ale od zawiedzionych nabywcow slyszalem o 1,5h - tak wiec film w drodze jako pasazer ciezko obejrzec).
ponoc sporo z tych spraw ma byc poprawione w nastepcy majacym sie pojawic w kwietniu, ale czas pokaze... gdyby mial baterie nowej technologii (np. stosowane w nowych chinskich telefonach - ponoc philips juz takie produkuje) - pewnie bym zanabyl (pojemnosc 10x wzgledem dzisiejszych akumulatorow, co oznacza w tym przypadku od 20-30h pracy).
jellonek - czy ktoras z tych wad przeszkadza w emulacji? ;)
Uwazam ze to bardzo dobra nisza do zajecia: cos wiekszego i wygodniejszego niz palmtop a mniejsze i lzejsze niz laptop. No i tanie. W zalozeniu mial to byc chyba lap wielkosci ksiazki dla studentow, uczniow - do notatek, pisania tekstow, prostych prac. Do tego nadaje sie imho idelanie. Lekki tani, poreczny. Czas pracy na baterii faktycznie jest minusem do takich zastosowan.
Ale ta bateria 32000mAh mi szczeke otworzyla... 8-O jakbym uslyszal a nie zobaczyl powiedzialbym ze to fejk.
Gdzies w Polsce mozna juz kupic urzadzenia z tym cudem?
Tutaj: http://www.asuseeepc.pl/ coś piszą o maju lub czerwcu i drugiej generacji.
jellonek. Mógłbyś podrzucić jakiś link na temat tych baterii nowej technologii? Bo podobno jest kolejna generacja akumulatorów litowych o 10 krotnie większej pojemności, ale jeszcze nie wyszła poza stadium badań i prototypów, więc te chińskie wynalazki ocierają się o jakiś hoax.
no ponoc philips od 2 tygodni juz produkuje takie baterie... jutro moze bede mial troche czasu - to moze wyszukam nieco info.
tak, dokladnie o te 10x wiekszej pojemnosci chodzi, ale ponoc dawno juz byly opracowane, tylko nie byly sprzedawane, bo stara technologia sie lepiej oplaca producentom - te baterie maja dluzsze cykle ladowania/rozladowywania, przez co i dluzsza zywotnosc, przez co i zadziej sie bedzie je wymienialo.
ps. sam tez myslalem ze fake, bo 33 amperogodziny w takiej objetosci - niezle szczene przywiera do gleby.
nosty: 650MHz to troche malo przy emulacji z tego co przypominam sobie na slabszych maszynkach winplusa... co ciekawsze - sporzo wystarcza do odtwarzania filmow (nie wspominajac o arkuszach/sporzadzaniu notatek/prostej obrobki zdjec)
ilr: ja gdzies "april" wyczytalem jako premiere 900tki w stanach, ale kto wie...
...podobno jest kolejna generacja akumulatorów litowych o 10 krotnie większej pojemności, ale jeszcze nie wyszła poza stadium badań i prototypów...
Chciałoby się uwierzyć, ale trochę głupio będzie chodzić z paczką o gęstości energii znacznie przewyższającej trotyl w okolicach klejnotów rodowych. Wyobrażacie sobie spięcie w czymś takim? Jakby pier.... to żonka nawet by się nie musiała na trumnę wykosztować.
tyle ze konkurenci Eee PC poprostu miazdza (fajnie ze sie rozwija ta droga), przyklad:
http://newsroom.chip.pl/news_220507.html
piekne poprostu. w Eee PC mamy teoretycznie 7 cali, lacznie jest z 10 (ramka obudowy) ;e
no ja osobiscie czekam na rozwoj technologii atom. nastepny telefon ktory kupie (n70 mam ponad 2 lata, czas sie zastanowic nad wymiana) - pewnie bedzie w tej technologii. jedyny jej mankament - zgodnosc z x86, zamiast z jakims ludzkim riskiem...
Pirx ma racje. Zapomnielismy o energii. Jesli teraz wybbuchajaca bateria moze zranic lub nawet zabic, albo wywolac pozar, to 10-krotnie wieksza pojemnosc moze skutkowac znacznie wieksza emisja energii przy takich wypadkach.
Mozna by z komorki samochod w zimie odpalac :D
nosty: 33 amperogodziny, ale przy jakim napieciu? akumulator samochodowy ma "nieco" wieksze... btw. ta chinska jednostka nie koniecznie musi byc amperem, bo ichniejszy odpowiednik (tez o symbolu A) ztcp jest wartosci okolo 1/3 ampera z ukladu si.
Panowie, marudzicie niepotrzebnie. Czy Atari od razu było do wszystkiego i miało to co potrzeba ? Gdybym czekał na lepszy sprzęt, peryferia, etc. to prawdopodobnie do dziś bym kalkulował na liczydle :)
no ja osobiscie czekam na rozwoj technologii atom.
Poczekajmy trochę, aż popularne staną się komputery kwantowe. Pojęcie "bit" odejdzie do lamusa, bo zostanie ono zastąpione przez kubit. Puśćmy teraz wodze fantazji: komóra z takim "kwantowym" prockiem, z wysuwaną klawiaturką QWERTY. Odpalimy sobie na niej emulator Atari XL/XE. To dopiero będzie jazda ;) Nie śmiejcie się ze mnie, bo za parę lat... Kto wie :)
Korzystając z okazji. Co sądzicie o fonie SPV E650 lub innym ppc z tej rodziny opartym na WinMobile. Jest sens w to wchodzić czy lepiej fon na Symbianie? Bo mam problema co wybrać. Co jest bardziej perspektywistyczne/więcej softu/ciekawsze mozliwosci? Bede wdzięczny za opinie, ziomy.
WinMobile będzie miało wsparcie dla flasha... jeśli o mnie chodzi, to rokuje to dobrze na przyszłość :D
ilr, grzeniu - ta technologia jest juz wdrazana, sprzet z tym na pokladzie bedziecie mogli kupic w przeciagu 2 miesiecy, wiec prosze powstrzymac sie od takiego... komentowania.
gepard - 2 lata temu skusilem sie na symbiana (zawsze to nie windows...) - nie ponowie tego bledu...
A mnie za co się dostało? :)
a przypadkiem za mindfieldsa :) - serio - nie wiem dlaczego :D
laoo: http://osnews.pl/czy-szanse-na-40-godzi … sa-realne/
jakos nie moge nic wiecej chwilowo odtworzyc...
No tak, czyli 6 marca 2008 r. był news, że coś takiego wymyślili, a chińcole już to mają ;)
idac po linkach to news w kregach informatycznych sie pojawil 15go stycznia (na zdnecie), pewnie w bardziej w tym wzgledzie fachowych (zwiazanych z zrodlami energii, z gromadzeniem energii) pewnie o tym wczesniej wiedziano...
Zawsze wkladalem takie rzeczy miedzy bajki. Na Zachodzie rozmaite uczelnie robia sobie straszna promocje puszczajac takie newsy. Nie wiem - na sponsorow i granty licza, czy na wieksza ilosc studentow...
Jakies 2 lata temu wszystkie onety mialy newsa o pierwszej udanej teleportacji. Malym drukiem dodano ze... elektronu ;)
I pamietam dokladnie jak kilka lat temu w tv pokazywali elastyczna baterie, ktora mozna bylo formowac jak gume do zucia. To tez miala byc przyszlosc...
pamietaj ze przytoczylem to jako potwierdzenie, ze chinczycy moga cos takiego juz miec... to juz jest w sprzedazy u nich...
tylko czekac az dotrze na nasze zadupie.
a przypadkiem za mindfieldsa :)
Jellonek - nie zrozumieliśmy się chyba. Ja miałem na myśli komputer kwantowy. Gdyby przy stanie dzisiejszej technologii produkowano telefony komórkowe z procesorami kwantowymi, to prawdopodobnie zmarzłyby nam ręce od pisania SMS-ów, a to dlatego, że procki kwantowe wymagają chłodzenia ciekłym helem :) Polecam ciekawy arcik tutaj: http://tiny.pl/4pg2
Poseka poseka, jak odpalą w CERNie LHC, to juz zadne komputery nie beda nam potrzebne ;)
Wtedy nakreca dokumentalna wersje Another World :D
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » ASUS EEE PC - Idealny do emulacji !
Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 63 zapytań