Może ktoś ma schemat "blitter patch" dla Mega ST?
a bylo jim to málo, poručili dětem modlit se jak si přálo Veličenstvo Kat.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Mega ST i blitter
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Może ktoś ma schemat "blitter patch" dla Mega ST?
Jeśłi spodziewasz się jakiegoś przyśpieszenia to zapomnij :)
Nie chcę przyspieszać. Mam blittera a to ustrojstwo ktoś wyciągnął. :(
Mega St nigdy nie miało firmowo blittera.
W takim wypadku atariki kłamie. :( Ten mój model Mega ST 2 ma pozostałości lutów na nogach procesora w miejscu gdzie tutaj: http://www.maedicke.de/atari/hardware/p … ga_st5.jpg siedzi ten patch.
Sqward: ponoć końcowe serie Mega ST miały blittera.
No to powodzenia :)
Czy po zdemontowaniu wspomnianego wyżej patcha komputer wystartuje ? Nie chodzi mi o to czy będzie działał poprawnie, ale czy zgłosi się desktop ?
Jak był włożony scalak blittera to komputer miał z tym problemy. Zdaje się, że po dłuższej chwili w mojej medze zgłosił się pulpit a potem nastąpił zwis systemu. Po wydłubaniu blittera z podstawki wszystko pracowało OK.
Odświeżę nieco temat.
Usunąłem z MegaST wspomnianego wyżej "blitter patch-a". Wyczytałem, że należy wówczas przywrócić połączenie na spodniej części płyty (była przerwana ścieżka), co zrobiłem. Jak blitter jest w podstawce komputer startuje, jak wyciągnę blitter wywala bombki. Co jeszcze trzeba zrobić po usunięciu blittera, aby komp działał bez niego ?
http://www.maedicke.de/atari/hardware/p … ga_st5.jpg
Może trzeba zagospodarować ten przewód co odchodzi od patcha ?
Jaki TOS? 1.06, 1.62 nie wystartują bez blittera.
MegaST (nie STE) TOS 1.04
Po wydłubaniu blittera z podstawki wszystko pracowało OK.
Mega St nigdy nie miało firmowo blittera.
Oczywiście że miało. Być może tylko określona seria. Widziałem naocznie u gościa na giełdzie na Grzybowskiej. Pokazał nawet porównanie (blitter wł/wył) jakiejś animki z przelatującym ptakiem. Koleś miał nad stoiskiem plakat GOR-SOFT czy jakoś tak. Ktoś pamięta ?
wydaje mi się, że miało. Wystarczy zajrzeć do np takiego "The Concise Atari ST 68000 Programmers Reference Guide", jest info o blitterze, ale zero wzmianki o ste. (w 86 tego modelu nie było, pojawił się w 89r)
Po drugie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atari_ST
Blitter był wprowadzony w medze 2 i medze 4.
Z tego co mi wiadomo, to ostatnie serie Mega ST miały blitter.
żyłem w przekonaniu że wszystkie Megi miały blitter a tu zonk:
"due to delays it was eventually released on the Mega 2 and Mega 4 machines"
Ma ktoś może MegaST bez blittera (oczywiście działające) ? Jeżeli ktoś takowe posiada, to czy mógłby zrobić zdjęcie tej części gdzie jest gniazdo blittera i okolicy w promieniu ok.5cm, chciałbym potwierdzić swoje przypuszczenia.
Będę bardzo wdzięczny, to pomoże przy ciekawych zmianach w TOSie :)
Znalazłem potwierdzenie (może komuś ta informacja się przyda) przypadkiem na dokumencie dotyczącym instalacji TOS-u 1.04 :)
http://www.myatari.com/ebay/tos14p1j.jpg
Widać tam u góry "blitter jumpers" czyli po wyjęciu blittera, przywróceniu przerwanej ścieżki trzeba jeszcze połączyć dwa punkty lutownicze właśnie koło gniazda blittera.
Koniec tematu :) (chyba)
głowy nie dam, ale w okolicy czerwonego kwadratu:
A zadam głupie pytanie - po co w ogóle wyjmować blittera?
może popsuty ?
a po co wchodzić na Mt Everest? ;)
fragment przetłumaczonej instrukcji instalacji PAK-a:
"Jeżeli istnieje Blitter, powinien on zostać najlepiej od razu wymontowany, przynajmniej
dezaktywowany, ponieważ zakłóca on działanie PAK. A dokładniej mówiąc przy PAK nie
macie Państwo żadnego pożytku z Blittera, ponieważ PAK wyprzedza Blitter przynajmniej
od 32MHz."
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Mega ST i blitter
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 68 zapytań