51

laoo dorobi tryby vbxe do atariwinplus.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

52

Jellonek napisał -> Inni nie zobaczą konwersji.
Mi się wydaje że ci co w Polsce interesują się Atari 8bit to ludzie którzy prędzej czy później kupią VBXE (jeśli elektron uruchomi taśmę produkcyjną). Komputerek Atari to dla nich jest jak Harley dla Harlejowca, będzie kasę w nią wkładał jak w skarbonkę bez żalu.
Chyba że mowa o kimś takim co wyciągnie raz na pół roku Atarkę z szafy, ale taki koleś nawet nie ma bladego pojęcia nawet o nowych grach i demach. Zresztą tak jak XXL napisał: zawsze można tryby VBXE dorobić do atariwinplus'a, i wszyscy będą zadowoleni.

Atari 130XE, LDW Super 2000, Atari410.

53 Ostatnio edytowany przez tebe (2008-03-22 23:45:06)

MrKaczorsky napisał/a:

Zresztą tak jak XXL napisał: zawsze można tryby VBXE dorobić do atariwinplus'a, i wszyscy będą zadowoleni.

temat ten był już wielokrotnie poruszany, nikt nie chce podjąć się grzebania w AtariWinPlus ze względu na mało przejrzysty kod, tak więc czas najwyższy już zapomnieć o takich daleko idących unowocześnieniach AtariWinPlus-a

Laoo może pomóc w wolnej chwili, dotyczy to jednak emulatora Atari++, m.in. dodał obsługę dopałki GTIA Psychola, tzn. emulacja pamięci dopałki i zmiana zawartości rejestrów koloru na podstawie tej pamięci, tak że obrazki można oglądać pod Atari++, takie kuriozum, emulator emuluje nieistniejącą dopałkę :)

ogólnie CPU 65816, lub dopałki Pasia F7, lub VBXE będziecie mogli używać tylko w naturze

ile to czasu mija od wprowadzenia 65816 a nie istnieje emulator który sobie z tym radzi (UltraXE ma poważne problemy ze 100% emulacją)

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

54

Ta, a znajdź emulator, który obsługuje takie proste ustrojstwo jak Covox (nawet Fox się poddał).

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

55

Gdzie mozna poczytac wiecej na temat dopałki GTIA Psychola?

56

http://madteam.atari8.info

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

57

xxl: dobry swiateczny zart ;)
mrkaczorsky: ponad pol roku nie wyciagalem z szafy, a mimo tego mam (nawet nie takie blade) pojecie na temat nowych gier/dem.
epi: ale czy covox to jeszcze atari? ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

58

A tak wogole, to czy ja dobrze pojmuje, ze caly ten nowy tryb, z ktorego wyniknela ponizsza dyskusja, polega na tym, ze kolor tla moze byc czarny w GR0?
Nie zebym sie czepial, ale dla takiej zmiany to sie obudowy nie chce rozkrecac - starczy przykrecic jasnosc w monitorze :D

59 Ostatnio edytowany przez MrKaczorsky (2008-03-23 11:05:03)

Tebe: faktycznie nie byłem w temacie i z kopiowałem z XXL tekst na temat emulacji trybów VBXE.
Jellonek: Może faktycznie z tym wyciąganiem raz na pół roku nie trafiłem w sedno, ale dobrze wiesz o jakich ludzi mi chodzi - o takich co wogóle nie innteresują się Atari a je posiadają dla river raida. Nie czują w duszy żeby na to to wykładać kaskę. Ja widzę że dużo się udzielasz wszędzie w tematach o Atari, jęśli by ciebie ten komputerek na tyle nie kręcił to wątpię w to czy zauważyłbym jaki kolwiek post od ciebie gdzie kolwiek. I nie wierzę w to że nie kupisz w przyszłości VBXE. Nowe gry i programy które powstaną na VBXE będą podniecać tylko takich jak ty, ja czy innych fanów Atari. Nosz kurde ciężko to opisać co chcę przekazać, a i tak pewnie wszyscy czają o co biega.

Zresztą może za bardzo jestem za VBXE bo go zamówiłem i przez to jestem stronniczy, za co przepraszam tych co widzą świetny pomysł w nowym trybie graficznym GTIA.

Wesołych świąt i mokrego dyngusu...Pozdrawiam.

60

fakt - bardzo prawdopodobne ze zanabede w miare niedlugo vbxe, ale jak sadzisz - "misie" z atariage jaka maja szanse na "zapoznanie" sie z vbxe?
ile osob i w jakim czasie ma szanse na vbxe?
dla electrona to przede wszystkim hobby - na tym biznesu nie zrobi, tak wiec nie spodziewaj sie ze otworzy "linie montazowa" - bo to raczej nie bedzie oplacalny biznes.
.
"przystawke" proponowana przez ikplus jest o wiele prosciej zmontowac, a poszerza calkiem fajnie mozliwosci ataraka. (nosty: doczytaj dokladniej - chodzi o rozszerzenie kolorystycznych mozliwosci ataraka, w momecie gdy reszta tla jest w koloze czarnym). calkiem fajnie, a jednoczesnie na tyle latwo to wszyskto spiac, ze (moze za bardzo sie rozpedzam) potrafili by to zrobic czytelnicy atariage...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

61

Święte słowa. Pomysł jest i trzeba go zrealizować niezależnie czy to standard czy nie. Kto chce sobie wmontuje a kto nie... też se wmontuje po czasie.

62

Nie no, spoko. Jak będzie schemacik i oprogramowanie - to chętnie bym sobie coś malnął w tym trybie. Zresztą tak jak ktoś tu już pisał, nie ma co blokować fajnych pomysłów. Zwracam honory ikplus-owi.
@Zenon - ty masz smykałkę do takich elektronicznych bajerów, jeśli się tego podejmiesz - to trzymam kciuki.

63

A, misie z AtariAge zapoznają się jak zobaczą gdzieś tam na stronach dobre oprogramowanie (jeśli takowe powstanie), zobaczą jaka fajna grafa i jak śmiga. Potem nawiążą kontakt z electronem, schematy (sami sobie zamówią części i zrobią), reklamy, metoda wiadomości pantofelkowej, pocztą gołębiową itd. Ogólnie, nie mam bladego pojęcia jak to się gdzieś indziej rozejdzie. Jednym słowem czas pokaże, a życie zaskakuje.

64

Tak se odswieze watek, podzialalem ostatnio z Pavrosem w temacie, nawet sa efekty,
http://www.youtube.com/watch?v=Ca2j65nSZCY

plytka montowana na GTIA ,jak w stereo Pajero.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

65

slabo widac.. to wychodzi tylko z kolorem czarnym czy moga byc inne?

66

zacytuje Pavrosa z maila
" Jak pewnie wiesz, w trybach graficznych hires dwa dostepne kolory sa od siebie zalezne. Tzn mamy do dyspozycji dwie niezalezne jasnosci ale jedna wspolna barwe. Dzialanie Daisy polega na tym, ze wlasnie w trybach hires (tylko) mozna uzyskac rowniez niezaleznosc barwy. No i to wlasciwie wszystko. Niby niewiele, ale taka mozliwosc znakomicie ulatwilaby tworzenie gier w stylu Dizzy i podobnych, ogolnie mowiac takich z ZX Spectrum. "

Bo ja to tylko lutuje,

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

67 Ostatnio edytowany przez xxl (2011-06-07 14:50:46)

ok. czyli dla pelnej jasnosci mozesz ustawic kolor tla na niebieski a kolor czcionki na czerwony z luminancja rozniaca sie o 2? a co sie stanie jesli postawisz obiekt PM "za" znakiem - znak przejmie kolor obiektu PM czy nie.

---
mozesz zrobic dobrej jakosci zdjecie ?

68

Zaxon, przeciez mielismy na razie nie mowic...
Xxl, niestety musze cie troche rozczarowac. A skoro Zaxon zacytowal fragment mojego maila do nie niego, to ja posluze sie rowniez cytatem z tegoz samego.
"W obecnej postaci projekt Daisy umozliwia tylko czesciowa niezaleznosc barw. Tzn. jeden kolor moze byc dowolny a drugi tylko jednym z odcieni szarosci (to juz wystarcza do realizacji gier typu Dizzy!). Projekt zrobiony jest tylko teoretycznie, w postaci rownan logicznych (ale kompilujacych sie w Atmel WinCupl) i wymaga uzycia dwoch ukladow PAL/GAL 22V10.
Jest kilka niewiadomych (zwiazanych z timigiem GTIA), ktore wymagaja odpowiedzi i ewentualnej korekty rownan. Mam tez pomysl na realizacje calkowitej niezaleznosci barw ale to na pewno wymagac bedzie rozbudowy calego urzadzenia i nie ma pewnosci, ze to sie uda."

69

Nie wiem czy zauważyliście, ale w rdzeniu FX w VBXE jest bicik, włączający featurę całkowitej niezależności barw w hiresie. Dodatkowo włącza on 256 kolorową paletę zamiast 128 kolorów w standardowych trybach.

pomidor

nie

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

71

bitman napisał/a:

nie

Ciebie nie pytałem.

pomidor

72

Electron: Jezeli masz podobny (choc lepszy) feature, to moze udaloby sie upchnac w rdzeniu rowniez funkcjonalnosc Daisy? Mamy tu jeden bit wlaczajacy/wylaczajacy umieszczony w rejestrze GRACTL ($D01D) jako bit 3. Jest on do zapisu i odczytu. 1 = Daisy wlaczone. Jezeli wlaczone oraz wartosc COLPF1 w przedziale 0-15 to kolor pikseli zapalonych jest odcieniem szarosci niezaleznie od barwy ustawionej w COLPF2. Jezeli wartosc w COLPF1 > 15 wtedy dzialanie standardowe czyli kolor piskeli zapalonych przybiera barwe z COLPF2. Ot cala funkcjonalnosc.

73

pavros napisał/a:

Electron: Jezeli masz podobny (choc lepszy) feature, to moze udaloby sie upchnac w rdzeniu rowniez funkcjonalnosc Daisy? Mamy tu jeden bit wlaczajacy/wylaczajacy umieszczony w rejestrze GRACTL ($D01D) jako bit 3. Jest on do zapisu i odczytu. 1 = Daisy wlaczone. Jezeli wlaczone oraz wartosc COLPF1 w przedziale 0-15 to kolor pikseli zapalonych jest odcieniem szarosci niezaleznie od barwy ustawionej w COLPF2. Jezeli wartosc w COLPF1 > 15 wtedy dzialanie standardowe czyli kolor piskeli zapalonych przybiera barwe z COLPF2. Ot cala funkcjonalnosc.

Teoretycznie jest to bardzo proste do zrobienia. Ale w obecnym rdzeniu nie mam szans poprawić istniejących błędów (no ... znam jeden błąd w emulacji GTIA) a co dopiero dodawać czegokolwiek.
Dlaczego taki efekt a nie "pełna" niezależność kolorów i luminancji w pełnym zakresie wartości COLPF1/2 ? I, jeżeli dobrze rozumiem, ta modyfikacja dotyczy kolorów na obszarze całego ekranu ?

pomidor

74

a może by tak równać w górę a nie w dół?

przechodze na tumiwisizm

75

Tez racja