Ostatnio udało mi się kupić w promocyjnej cenie ("wyjęte ze strychu nie wiem co to jest") Atari 800XL, stację INDUS, kupkę dyskietek, zasilacze i wiosełko. Z 8-bitowymi Atari nigdy jeszcze nie miałem do czynienia, za wyjątkiem 130XE, który mam w szufladzie, niestety z popsutym magnetofonem. Mam kilka spraw:
1. Stacja nie ma kabelka, wygląda na to, że łączy sie ją kabelkiem podobnym do tego od magnetofonu, mającym wtyczki z 2 stron. Dobra, wtyczki wtyczkami, ale JAK połączyć dziurki? Która z którą?
2. Czy istnieje w świecie Atari odpowiednik kabla 1541 z Commodorów? Jeżeli chodzi o SIO2PC - czy to wchodzi do tego samego portu co FDD?
3. Czy do tych stacji wchodziły jakieś Turbo-ROMy? Jak to rozpoznać? Moja stacja po włączeniu mruga wyświetlaczem, potem zeruje go, a następnie, po pewnym czasie przechodzi do liczby 39 przy akompaniamencie silniczka krokowego.
atari.area w mediach społecznościowych Choć sercem naszej społeczności pozostaje forum, przypominamy, że jesteśmy również aktywni w mediach społecznościowych.
Lost World by Desire Nowe demo grupy Desire.
sio2flip - emulator peryferiów sio2flip umożliwia podłączenie Flippera Zero do Atari i korzystanie z plików ATR jako wirtualnych dyskietek.
Steem SSE v4.1.2 R17 Nowa wersja popularnego emulatora Atari ST.
Street Fighter 2 na Atari 8-bit To wczesna wersja gry, ale już teraz wiadomo, że projekt zapowiada się bardzo ambitnie.