1 Ostatnio edytowany przez MCbx (2008-03-16 14:23:47)

Ostatnio udało mi się kupić w promocyjnej cenie ("wyjęte ze strychu nie wiem co to jest") Atari 800XL, stację INDUS, kupkę dyskietek, zasilacze i wiosełko. Z 8-bitowymi Atari nigdy jeszcze nie miałem do czynienia, za wyjątkiem 130XE, który mam w szufladzie, niestety z popsutym magnetofonem. Mam kilka spraw:
1. Stacja nie ma kabelka, wygląda na to, że łączy sie ją kabelkiem podobnym do tego od magnetofonu, mającym wtyczki z 2 stron. Dobra, wtyczki wtyczkami, ale JAK połączyć dziurki? Która z którą?
2. Czy istnieje w świecie Atari odpowiednik kabla 1541 z Commodorów? Jeżeli chodzi o SIO2PC - czy to wchodzi do tego samego portu co FDD?
3. Czy do tych stacji wchodziły jakieś Turbo-ROMy? Jak to rozpoznać? Moja stacja po włączeniu mruga wyświetlaczem, potem zeruje go, a następnie, po pewnym czasie przechodzi do liczby 39 przy akompaniamencie silniczka krokowego.

2

Kabel łączy się przelotowo, to znaczy pin1 wtyczki 1 z pinem 1 wtyczki drugie... i tak dalej
Turbo rozpoznasz po tym, podnieś dźwignię stacji do góry włącz ją bez dyskietki w środku, potem włącz komputer, jak na ekran wskoczy coś innego niż BOOT ERROR to masz Turbo.
Tak SIO2PC tak samo się łączy.
Po włączeniu stacja szuka ścieżki zerowej która jest jej bazą w dalszej pracy stąd te ruchy głowicy i mruganie wyświetlacza który pokazuje na której ścieżce jest głowica

3

Kabel SIO (ten od stacji) kupisz NOWY na Allegro - poszukaj.

Akurat nie ma z tego co widzę, ale TEN

http://www.allegro.pl/item326946540_int … pracy.html

człowiek sprzedaje też same kabelki.

Stacja ta potrafi pracować w jakimś turbo sama z siebie, są do niej też rozszerzenia np. Tygrys turbo.

W świecie Atari chyba jest coś co jest odpowiednikiem XM1541, ale w świecie Atari nie jest to tak potrzebne jak w świecie commodore ze względu na istnienie SIO2SD, SIO2PC, SIO2IDE, KMKIDE, SIO2USB etc. Po prostu w świecie Atari stacja dysków właściwie nie jest obecnie używana poza celami "kolekcjonerskimi". W świecie Commodore, ze względu na specyfikę (programowanie) stacji 1541 i jej klonów stała się ona nieodłączną częścią, rzekłbym obecnie "garbem" tego komputera.

pomidor