[Cosi|
O ile dobrze pamiętam, to kompilowałem Atari 800 2.0.1 pod SDL dostępnym standardowo w Slacku 10.2.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Emulacja - 8bit » Atari800 dla Linuksa - klawiatura
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[Cosi|
O ile dobrze pamiętam, to kompilowałem Atari 800 2.0.1 pod SDL dostępnym standardowo w Slacku 10.2.
Dzięki za pomoc, danos. Niestety, mnie ograniczają zależności między pakietami w Ubuntu. Cudem udało mi się "nielegalnie" zainstalować SDL 1.2.13, o mało co nie wysypując systemu ;)
a po kiego instalujesz cos z poza systemu?
nie prosciej: apt-get install libsdl1.2-dev
jak potrzebujesz jakichs innych pakietow - apt-cache search libsdl
po czym recznie doinstaluj tococza
Ależ ja mam libsdl1.2-dev :) Tylko że atari800 2.0.3 jest skompilowane właśnie z tą wersją, a z tego co pisze danos, wynika że _starsza_ wersja SDL działa prawidłowo. Zabawa z nowszymi/starszymi wersjami bibliotek w Linuchu jest naprawdę niebezpieczna, a ja używam kompa do pracy - nie chcę poświęcić nocy na naprawę systemu. Wniosek z tego taki, że najlepiej mieć osobny, tani komputer pod emulca. Taki sprzęt można skonfigurować tak, żeby mieć Atari PC :)
taka "zabawa" to zazwyczaj nic trudnego, jesli biblioteka/program oparte sa o autotools
zazwyczaj wystarczy proste --prefix przy configurze biblioteki, po czym podanie odpowiednich sciezek przy kompilacji konkretnego programu...
Tak, ale gotowy program wymaga RTL-i w tej samej wersji. I tu zaczyna się kupa... Bo jak próbowałem "na lewo" podmienić libx11, to nagle przestały działać programy ;)
Generalnie ja się za bardzo boję grzebać w bebechach Linux'a, żeby móc w nim robić poważniejsze rzeczy. To znaczy poważniejsze hacki ;)
zamiast globalnie podmieniac, uruchamiaj przy uzyciu:
LD_LIBRARY_PATH=/sciezka/do/twoich/wersji/bibliotek /sciezka/do/binarki
podmienianie libx11 jest dla mnie nieco nie pojete...
podmienianie libx11 jest dla mnie nieco nie pojete...
Hehe, Polak potrafi :D
potrafi nawet wloch - tyko w jakim celu mi wytlumacz...
Jeżeli pytasz, w jakim celu podmieniłem RTL-a libx11, to odpowiedź brzmi: program skompilowany z użyciem biblioteki w innej wersji nie będzie działał z inną wersją RTL-a, o ile nie zostanie wyłączona kontrola wersji (nie ryzykowałbym).
Jeszcze raz powtórzę: Linux mnie przytłacza - ostatnio doliczyłem się trzech (!) miejsc, w których przechowywana jest lista typów MIME. Ten system jest jak dla mnie za duży; standardowa instalacja wrzuca na dysk dziesiątki zdublowanych programów, tzw. "ustawienia systemowe" są różne dla KDE i Gnome'a itp. itd. A mówię o dystrybucji Ubuntu - "dlia liudzi" :)
Nie mówię bynajmniej, że winda może stawać w szranki z Pingwinem. Ale jednak czasami przychodzi mi do głowy nostalgiczna myśl o XP - kurcze, tam by przynajmniej joy działał ;)
To tyle offtopowych zwierzeń ;)
Linsux, open sores...
Cosi: standardowa instalacja Ubuntu wrzuca programy od KDE? Jakieś z bazaru te Ubuntu masz chyba...
Adam: Kubuntu dokładnie, zainstalowałem bo korzystam z kilku programów pod KDE.
Cosi: w Kubuntu, w standardowej instalacji jest tylko KDE więc nie wiem skąd to zdziwienie. W Ubuntu zaś w standardowej instalacji jest wyłącznie Gnome. Zaś tak bnaprawdę to jedno i to samo i po instalacji można Kubuntu przerobić na Ubuntu i odwrotnie.
Owszem, ale wystarczy zainstalować jeden "obcy" program, np. Rhythmbox pod KDE, i już masz tonę bibliotek Gnome'a. A nie da się korzystać tylko i wyłącznie z programów pod "swojego" window managera. I tak to się zaczyna :)
A przerabiania Ubuntu<->Kubuntu nie polecam, chyba że ktoś zna się na rzeczy. Po przesiadce z Gnome'a na KDE miałem straszną kaszę na ekranie: ikonki od jednego WM, okienka od drugiego, część interfejsu się w ogóle wykrzaczyła... Stąd to Kubuntu obecnie :)
nie prosciej normalnego debiana postawic?
uzywam gnome, dla aplikacji qt uzywam motywu klearlooks (prawie jak "natywne" gnomowe ;) )
wszystko ladnie wyglada i dziala...
jellonek: Tak, ale ja używam edytora Kate, KDEsvn i paru innych "kde'owskich" programów. Poza tym, że i tak bym musiał dodatkowe biblioteki instalować, to jeszcze nie mam pewności, czy drag&drop by mi działało z tymi programami. Poza tym niedługo Ubuntu prześcignie Debiana pod względem zawartości repozytoriów, a to też jest atut...
niby z jakimi programami mialo by nie dzialac drag&drop?
co do tych zawartosci repozytoriow - to lekko pojechales po bandzie ;)
Już dawno prześcignęło: AKTUALNOŚCIĄ zawartości repozytoriów.
i stabilnoscia ;)
z ta aktualnoscia roznie bywa, ale generalnie - rzeczywiscie niektore rzeczy maja szybciej (np. gnome)
niby z jakimi programami mialo by nie dzialac drag&drop?
Jak miałem "KDE na Gnomie", to były numery jak się chciało np. z pulpitu do niektórych programów plik przeciągnąć. Dlatego właśnie mówię, że błędem było nieustalenie standardu "popularnego" WM. Wiem że to przeczy niby zasadzie otwartości, ale przecież standardem w Linuksach jest np. sendmail i nikt się nie pluje, że dyskryminacja innych, lepszych serwerów.
Gdyby kiedyś, dawno temu, ustalono jeden standard, można by skupić siły na ulepszaniu *jednego* WM i nie byłoby problemów z niekompatybilnością. I nie mówię tu o "standardzie wszystkiego", tylko o ustaleniu jednego wiodącego WM dla wybranej dystrybucji Lina.
kde i gnome to nie window managery...
Cosi: jest jeden standard. już od dłuższego czasu. Widać dawno temu ostatnio tego próbowałeś.
jellonek: Czepiasz się. Chyba tylko żeby się poczepiać, bo doskonale wiesz o co mi chodzi :P
Adam: Tak z ciekawości spytam - i co wygrało?
Cosi - nie czepiam sie, poprostu boli jak sie nadal tego typu teksty widzi...
Adamowi pewnie chodzilo o to ze w swiecie Xwindow system jest jeden standard drag&drop, a mianowicie http://www.newplanetsoftware.com/xdnd/
jesli interesuja Cie inne standardy wokol Xwindows - polecam poczytac materialy z pod adresu http://freedesktop.org/wiki/Home
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Emulacja - 8bit » Atari800 dla Linuksa - klawiatura
Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 57 zapytań