1 Ostatnio edytowany przez mtek (2008-02-28 18:38:02)

A więc tak to jest jakiś kardridż tylko do czego ??
Krtridż działa jak się go podłączy i jest na nim to:
Uniwersal loader
Binary file loader
T H I
T H I + Basic
The eternal    V 0.1
Silicon star   V 2.0
Tape tester
Self test
no i do czego to służy??
Acha jest jeszcze na jego grzbiecie jest taki biały przycisk jak go naciskam to sie nic nie dzieje.
Jak używałem magnetofonu z tym kardridżem to byłem bardzo mały i pamiętam tylko to że się szybko gry ładowały ale magnetofonu nie miałem chyba turbo bo miał tylko jeden kabel ale niestety mi sie silnik w nim spalił i do śmieci poszedł :D

2

Popraw proszę tytuł zgodnie z regulaminem. Counter: 24h.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3

jak zmienić nazwe ?????

4

Hej!

Czy chodzi Ci o ten Turbo Toolbox:

http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 294#p77294

Jeżeli tak to jest to jeden z wielu cartów z programami do obsługi Blizzard Turbo. Z tego co widzę była to swego rodzaju moda iż każdy kto montował to turbo miał opracowany własny cart z mniej lub bardziej autorskim softem do tego turbo ;)

pozdrawiam
Seban

5 Ostatnio edytowany przez mtek (2008-02-28 19:15:34)

no to jest ten ale czy jak kupie zwykły ca 12 to czy też będe mógł jakoś szybko wgrywać gry czy trzeba będzie jakoś modernizować magnetofon bo ten mój stary wyglądał narmalnie (xc12) tzn. nie miał jakiś dodatkowych kabli przełączników itp.
Acha i czy przez ten "Universal loader"będę mógł jakoś wgrywać gry bez turbo bo ja sie na tym troche już nie znam

6 Ostatnio edytowany przez seban (2008-02-28 22:45:34)

Hej!

Taki cartridge do niczego Ci się nie przyda jeżeli nie masz przerobionego magnetofonu na system zgodny z turbo blizzard. Turbo blizzard nie posiada żadnych dodatkowych kabli i przełączników na zewnątrz magnetofonu. Aby zobaczyć czy masz jakiś system turbo zamontowany wewnątrz magnetofonu musisz go rozkręcić i zobaczyć czy nie dołożono żadnej dodatkowej płytki z elektroniką do środka. Jeżeli wewnątrz nie ma nic oprócz oryginalnej płytki XC12 masz nieprzerobiony magnetofon pracujący w standardzie... ten cartridge jest właściwie nie przydatny w przypadku standardowego magnetofonu.

Do wczytywania gier bez turbo (w tzw. standardzie) nie potrzeba żadnego loadera turbo. Dla programów typu "BOOT" wystarczy loader zawarty w ROM komputera, który uruchamiasz poprzez włączenie magnetofonu z wciśniętymi przyciskami OPTION+START. W przypadku programów DOS-owych typu file (nagłówek $FF,$FF) potrzebujesz tzw. loadera z wykrzyknikiem. Programy napisane w BASIC-u wczytujesz poleceniem CLOAD lub rzadziej ENTER "C:"

pozdrawiam
Seban

7

mtek: :) - wyjeb "*" - ostatecznie nazwa topica to nie nazwa pliku (do zapisu zapewne) :):):)

Kontakt: pin@usdk.pl

8

wielkie dzięki to wszystko co chciałem wiedzieć :D:D:D
Pozdrawiam