Witajcie!
Stałem się posiadaczem megnetofonu do Atari marki Phonemark, w którym zainstalowano system Turbo ROM Plus. Do kompletu był Cartridge. Turbo wygląda na bardzo podobne od strony software-owej do Blizzard-a... lecz tego do końca pewien nie jestem, bo wniosek wyciągam jedynie na podstawie fragmentu kodu z carta. Turbo ROM Plus używa po prostu liczników POKEY-a do określenia długości zapisywanych impulsów, tak jak Blizzard.
Ale do rzeczy... Może ktoś będzie zainteresowany tym systemem, wiec postanowiłem go trochę udokumentować, na tyle na ile wolny czas obecnie pozwala. Cartridge wygląda tak:
Zawartość EPROM-u Cartridge znajduje się tu.
Ten plik można również uruchomić pod emulatorem, wybierając jako rodzaj cartridge "Phoenix 8KB". Jest to typowy 8KB Cartridge umieszczony w obszarze $A000-$BFFF, wyłączany jest przez zapis pod dowolnej wartości pod adres z przedziału $D500-$D5FF.
Uruchomiony Cartridge przedstawia się tak:
Program kopiujący turbo->turbo w nim zawarty wygląda tak:
Program kopiujący standard->turbo wygląda tak:
Dość śmiesznie rozwiązano sprawę współpracy z BASIC-em, bo nie instaluje się żaden "handler" turbo, a dopiero po wydaniu polecania DOS, otrzymujemy takie oto menu:
.
Przeróbka w magnetofonie na dołożeniu kilku rezystorów na płycie magnetofonu, co widać tutaj:
Oraz małego interface-u, zalanego w jakąś stearynę lub jakąś inną paciaję :)
Po usunięciu tej substancji oczom ukazuje się prosty układ złożony z kilku rezystorów, tranzystora BC547B. oraz układu scalonego serii MCY produkcji CEMI, prawdopodobnie jakiś układ CMOS (poza literami MCY dalsze cyfry nie do odczytania). Być może to jakieś bramki CMOS (nie jest to MCY74069). Dodatkowych przewodów wokół kabla SIO brak.
Jeżeli znajdę chwilę czasu być może rozrysuje ten interface, jednak na chwilę obecną nie mam na to czasu.
Jeszcze jedno pytanie, czy ktoś ma schemat magnetofonu Phonemark? W Atariki napisano iż jest to klon XC12, niestety płytka wygląda inaczej niż w przypadku XC12. Komponenty zastosowano podobne lecz nie mam na razie czasu wnikać czy schemat jest identyczny z XC12. Może ktoś po prostu to potwierdzić lub zaprzeczyć?
Aha jeszcze jedno... paski podczas zapisu danych wyglądają tak:
pozdrawiam
Seban