witam, mam pytanie czy te dłuższe paski widoczne podczas self-testu oznaczaja, że wewnątrz Atari ma zamontowane jakieś rozszerzenie RAM ? miałem kilka jednostek centralnych wcześniej i nie spotkałem się z czymś takim...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » pytanie o Self-test
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam, mam pytanie czy te dłuższe paski widoczne podczas self-testu oznaczaja, że wewnątrz Atari ma zamontowane jakieś rozszerzenie RAM ? miałem kilka jednostek centralnych wcześniej i nie spotkałem się z czymś takim...
Nie dam sobie nic uciac, ale chyba widzialem taka wersje memory testu w jakiesj 130XE.
Dokładnie. Nowsze 130XE miały Self Test sprawdzający dodatkowe bloki pamięci. Natomiast z testu klawiatury usunięto test klawiszy F1-F4.
Ściślej rzecz biorąc opcja testowania dodatkowej pamięci siedzi w ROM-ach wersji "C" OS-ROM-a. Czyli pojawia się na serii (65,130,800) XE zbudowanych w oparciu o kości pamięci o organizacji 4-bity.
Witam,
Na mojej 800 XE jest dokładnie tak samo. Tzn. pojawiły się dodatkowe paski po zamontowaniu rozszerzenia pamięci o 64 kB.
...właśnie. Bo moja stara poczciwa 800XL też ma ROM w wersji "C" ale to chyba nie o tę wersję "C" chodzi ??
Chyba chodziło o Rev.3 (według emulatora) bo w wersji "C" byl BASIC
03/01/1985 ?
dobra... ROM z datą bodajże 87 (poprawcie mnie, jeżeli takiej nie było) :-P
To chyba wersja 4: ROM z 05.07.1987 (EDIT: czyli XEGS).
Hehe.. jest, zgadza się - nie ma to jak zestaw romów od Kaza :D
Oto efekt:
niestety, u mnie na emulku działa tylko pod 128K, próby załączenia pod combo, rambo, mega - powodują hangout przy przełączaniu bloków pamięci :(
To w takim razie jak można testować pamięć rozszerzoną powyżej 128KB ?
To w takim razie jak można testować pamięć rozszerzoną powyżej 128KB ?
http://hardware.atari8.info/simm/simmexp.zip
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » pytanie o Self-test
Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 47 zapytań