Hej!
Turbo 2000F nie wymagało w magnetofonie niczego oprócz 3 elementów i przełącznika, nie posiadało żadnej dodatkowej płytki montowanej w magnetofonie :)
Co do wszystkich systemów turbo dla Atari... to w większości wszystkie wywodzą się z jednego pomysłu... i tak naprawdę są kolejnymi modyfikacjami tego pierwszego systemu :) Trzeba by tylko ustalić skąd to się zaczęło... Turbo KSO 2000, Turbo 2000F, AST, BLIZZARD, Turbo 2000 to praktycznie to samo rozwiązanie - pomijam aspekt software i tak naprawdę minimalne różnice sprzętowe - każdy z układów miał tak naprawdę to samo zadanie. Myślę iż przy pomocy dowolnego z tych systemów bez problemu można czytać każdy z pozostałych, to tylko kwestia softu :)
Co do loaderów to ich nie pisałem, ale napisałem handler instalujący urządzenie T: pod DOS-em, który obsługiwał systemy Turbo 2000 KSO oraz Turbo 2000F umożliwiając przenoszenie danych dysk<->system turbo.
VOY: Jak Pasiu nie będzie miał czasu/ochoty to mogę rozrysować to co masz w magnecie i zdumpować carty. Ale to jak dociągnę sprawę AST do końca i zdumpuje cart Turbo wypożyczony od Nosty-ego.
pozdrawiam
Seban