Witam wszystkich serdecznie!
Jestem tu pierwszy raz więc prosze o wyrozumiałość.
Zaczne może od tego że swoją przygodę z komputerami rozpocząłem w 1986 roku , dostałem wtedy z Pewexu nowiutkie ATARI 65 XE z magnetofonem i dwoma joystickami.
Ach co to były za czasy, grało sie wtedy z braciakiem i kumplami 24 godziny na dobe :) każdy chciał pograć chociaż chwile na tym cacku.
Biegało sie do kiosku po nowy magazyn komputer lub bajtek i czytało od dechy do dechy o tych wszystkich niesamowitych wtedy żeczach.
Niesamowita przygoda z Atari 8bit, której nigdy nie zapomne trwała do 1991 roku bo wtedy to dostaliśmy ATARI 1040 STE.
Używaliśmy go przez kilka miesięcy , ale w naszym miejscu zamieszkania było ciężko z oprogramowaniem ,
nie było tego problemu przy małym Atari bo sporo ludzi miało ten komputer ale z ST sprawa sie miała kiepsko.
Zniechęciło nas to , rodzice widzieli naszą frustracje i byli na tyle wspaniali że kupili nam PC AT 286.
I niestety zapomnieliśmy o naszym ST , który powędrował na strych.
Graliśmy potem na naszym piecu z kartą vga , już troche kumpli miało pc więc oprogramowania nie brakowało.
I tak do dziś używam PC (oczywiście nie tego samego:) sam mam już dzieci i trzydzieści pare latek na karku.
I tu dochodzimy do sedna sprawy , ostatnio w trakcie przeprowadzki na starym strychu znalazłem .... no właśnie nowiutkie :) zachowane w doskonałym stanie Atari 1040 STE (używane tylko kilka miesiecy). Byłem w lekkim szoku bo przez te wszystkie lata leżał sobie spokojnie w pudełku i całkowicie o nim zapomniałem. Czym prędzej postanowiłem sprawdzić czy nadal działa i okazało sie że.. Tak !
Znalazłem jeszcze myszke, 5 joysticków (2 chyba już nie sprawne), ale niestety nie znalazłem żadnych dyskietek , widocznie poszły do PC-eta.
I tu mam problem, chciałbym sie troche tym komputerem pobawić , (wróciła mi noSTalgia) ale nie pamiętam za bardzo co i jak. Poza tym chciałbym go też przeznaczyć do gier dla dzieci (sam też bym chętnie pograł :)
Ale skąd wziąć programy i gry ?
Na allegro ciężka sprawa, czasem ktoś sprzedaje ale raczej z kompem, tyle że poco mi drugi? a i nie wiadomo czy te dyskietki będą działać.
Ostatnio ściągnąłem z netu emulator Atari ST (STEEM) wraz z grami o rozszerzeniu MSA i ST .
Chciałbym wiedzieć jak przenieść te gry na dyskietki tak żeby uruchamiały sie na Atari ST.
Czytałem troche forum było troche szczątków informacji ale nie bardzo zrozumiałem o co chodzi
Potrzebuje instrukcji krok po kroku.
Mam kupione dyskietki i ściągnięte kupe programów , dem i gier w plikach MSA i ST oraz przygotowanego Dosa na dyskietce do PC wrazie czego.
Bardzo prosze o pomoc , i mam nadzieje że koledzy Atarowcy mi pomogą ATARI RULEZ ! :)
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury