AS... napisał/a:Miker, a po hu*.* komuś zestaw który nawet nie wiadomo czy działa???
Nie bądz takim radykałem, dla mnie ten zestaw jest zupełnie nieinteresujący, ale na części może się komuś przyda. Nie przesadzajmy.
jury napisał/a:I CO Z TEGO, kazdy ma do tego tego prawo, moze nawet kupic za 2 wiadra kasy najzadszy komputer i nasikać na niego, MA DO TEGO PRAWO !!!
No na ten to już ktoś sikał sądząc po kolorze... :P
Bo bez zasilaczy to wiele nie mógł zrobić...
... tylko napisać emulator zasilacza ;)
xray napisał/a:Imho jest to choroba psychiczna, która wyrządza wiele szkód i bardzo potrafi utrudnić życie najbliższym próbującym żyć z takim delikwentem. Czasami i potrafi przynieść jakiś profit.
Po pierwsze nie wiem dlaczego tak wrogo jesteś nastawiony do "zbieractwa" - z Twoich słów można wywnioskować że ktoś taki dał Tobie już wcześniej w kość :P Ja jakoś nie mogę pojąć jak kolekcjoner może komuś zawadzać. A szkody to większe robią np. nasi WSPANIALI politycy :P Oczywiście z wyjątkiem przypadku chorobowego, np. u mnie w bloku jak wywalono śmietnisko z jednego z mieszkań to jak zobaczyłem te ilości robali to 8-O Natomaist pajączkiem mieszkającym w 800tce chyba nikt się nie przejmie :)
Co do choroby psychicznej to należy wyjaśnić że Osobowość anankastyczna jest bardzo dobrym wynikiem specjalistycznych badań. Ludzie tacy mają wiele wartościowych i pozytywnych cech charakteru. Temat ten był już kiedyś poruszany, jednak istotą zagadnienia jest to że jeśli ktoś zbiera, kolekcjonuje, fascynuje się lub nawet bezpośrednio ma taką osobowość to nie oznacza to że jest "chory psychicznie" !
W psychologii jest tak że każdy z nas ma różne cechy - pytanie w jakim stopniu i które dominują. Dla przykładu Ty (xray) mimo Twojego sprzeciwu możesz mieć wiele cech osobowości anankastycznej i nie ma w tym nic złego.
Ciekawe było by to jeśli były by to cechy dominujące lub znacznie wyrastające ponad przeciętne wyniki badań (nie piszę tu o Tobie). Wtedy się już mówi o zaburzeniach itp. ale i to nie jest niczym złym. Np. problemy osób "anankastycznych" często się nie ujawniają jeśli te osoby prowadzą bardzo intensywne życie codzienne.
Dlatego podsumowując, nasi kolekcjonerzy nie są chorzy psychicznie, a nawet nie muszą mieć osobowości anankastycznej. Kiedy są problemy ? Wtedy kiedy osoba już nad tym nie panuje (czuje przymus itp.) i rozrasta się to do np. przykładu jaki przytoczyłem.
Całość tematu jest też przykładem na to że samo przeczytanie wikipedii nie wystarcza do stawiania diagnoz np. psychologicznych czy psychiatrycznych.
Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie tych zbierajacych Atari :)
800XL XC12 LDW 2000 Portfolio 1040 ST, STE Falcon 030 (Deskpro) Jaguar
... oraz inne grzyby i Amigi :-P