Witam wszystkich serdecznie!
Jestem tu pierwszy raz więc prosze o wyrozumiałość.
Zaczne może od tego że swoją przygodę z komputerami rozpocząłem w 1986 roku , dostałem wtedy z Pewexu nowiutkie ATARI 65 XE z magnetofonem i dwoma joystickami.
Ach co to były za czasy, grało sie wtedy z braciakiem i kumplami 24 godziny na dobe :) każdy chciał pograć chociaż chwile na tym cacku.
Biegało sie do kiosku po nowy magazyn komputer lub bajtek i czytało od dechy do dechy o tych wszystkich niesamowitych wtedy żeczach.
Niesamowita przygoda z Atari 8bit, której nigdy nie zapomne trwała do 1991 roku bo wtedy to dostaliśmy ATARI 1040 STE.
Używaliśmy go przez kilka miesięcy , ale w naszym miejscu zamieszkania było ciężko z oprogramowaniem ,
nie było tego problemu przy małym Atari bo sporo ludzi miało ten komputer ale z ST sprawa sie miała kiepsko.
Zniechęciło nas to , rodzice widzieli naszą frustracje i byli na tyle wspaniali że kupili nam PC AT 286.
I niestety zapomnieliśmy o naszym ST , który powędrował na strych.
Graliśmy potem na naszym piecu z kartą vga , już troche kumpli miało pc więc oprogramowania nie brakowało.
I tak do dziś używam PC (oczywiście nie tego samego:) sam mam już dzieci i trzydzieści pare latek na karku.
I tu dochodzimy do sedna sprawy , ostatnio w trakcie przeprowadzki na starym strychu znalazłem .... no właśnie nowiutkie :) zachowane w doskonałym stanie Atari 1040 STE (używane tylko kilka miesiecy). Byłem w lekkim szoku bo przez te wszystkie lata leżał sobie spokojnie w pudełku i całkowicie o nim zapomniałem. Czym prędzej postanowiłem sprawdzić czy nadal działa i okazało sie że.. Tak !
Znalazłem jeszcze myszke, 5 joysticków (2 chyba już nie sprawne), ale niestety nie znalazłem żadnych dyskietek , widocznie poszły do PC-eta.
I tu mam problem, chciałbym sie troche tym komputerem pobawić , (wróciła mi noSTalgia) ale nie pamiętam za bardzo co i jak. Poza tym chciałbym go też przeznaczyć do gier dla dzieci (sam też bym chętnie pograł :)
Ale skąd wziąć programy i gry ?
Na allegro ciężka sprawa, czasem ktoś sprzedaje ale raczej z kompem, tyle że poco mi drugi? a i nie wiadomo czy te dyskietki będą działać.
Ostatnio ściągnąłem z netu emulator Atari ST (STEEM) wraz z grami o rozszerzeniu MSA i ST .
Chciałbym wiedzieć jak przenieść te gry na dyskietki tak żeby uruchamiały sie na Atari ST.
Czytałem troche forum było troche szczątków informacji ale nie bardzo zrozumiałem o co chodzi
Potrzebuje instrukcji krok po kroku.
Mam kupione dyskietki i ściągnięte kupe programów , dem i gier w plikach MSA i ST oraz przygotowanego Dosa na dyskietce do PC wrazie czego.
Bardzo prosze o pomoc , i mam nadzieje że koledzy Atarowcy mi pomogą ATARI RULEZ ! :)
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.