Czy ktoś posiada schemat przejściówki SIO-din5 dla stacji Toms 720 aby wykonać taką jak poniżej ?
pzdr
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » toms 720 i wtyczka DIN
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś posiada schemat przejściówki SIO-din5 dla stacji Toms 720 aby wykonać taką jak poniżej ?
pzdr
na stronie http://jsobola.republika.pl/ lezy schemat tomsa720, z tego co pamietam chyba z niego korzystalem jak potrzebowalem rozpiski
Dokładnie to tu: http://www.dereatari.republika.pl/schematy/toms720.zip .
kurcze, nigdy nie byłem dobry w tych schematach...za bardzo tego nie kumam
A mógłby mi ktoś po chłopsku napisać które piny gniazda din połączyć do których z gniazda szeregowego ?
Bardzo proszę, oto numery pinów, które trzeba połączyć ze sobą:
DIN5 ------------------- SIO
1 ------------------------- 3
2 ------------------------- 4
3 ------------------------- 5
4 ------------------------- 7
5 ------------------------- 10
dzięki jer, zrobiłem przejściówkę według tej rozpiski
Jednak pojawił się następujący problem - każda wczytana dyskietka pokazuje BOOT_ERROR na ekranie, pojawia się sygnał "beep" co 1 s. Komputer sprawdziełem i technicznie jest calkowicie sprawny, napis READY jest, self test przechodzi bez problemu. Pewnie coś ze stacją ale co ?
Co może być przyczyną BOOT_ERROR ?
hmm...
włącz stację ( tylko aby głowice nie były opuszczone ) i włącz komputer, wczytuje się mydos 4.5 ?
włącz stację ( tylko aby głowice nie były opuszczone ) i włącz komputer, wczytuje się mydos 4.5 ?
pojawia się
----------------------------------------------------
TOMS 720 920220 START or SELECT
----------------------------------------------------
a potem obojętnie czy nacisnę START lub SELECT mam "setting up Atari 130xe ramdisk itd ..."
w uzupełnieniu napiszę, że po włączeniu stacja wydaje krótki warkot i zapala wyświetlacz, ale po włożeniu dyskietki, opuszczeniu dżwigni i włączeniu komputera stacja już nie pracuje (nie ma żadnej reakcji oprócz BOOt_ERROR), pali się tylko wyświetlacz...
Uruchom stację i potem komputer BEZ WKŁADANIA DYSKIETKI, następnie naciśnij START (lub SELECT) i sprawdź, czy Ci się MyDOS pojawił !
I pod MyDOS-em spróbuj wydirować zawartość dyskietki "klawisz 1"
Uruchom stację i potem komputer BEZ WKŁADANIA DYSKIETKI, następnie naciśnij START (lub SELECT) i sprawdź, czy Ci się MyDOS pojawił !
Nie pojawia się.
Niezaleznie od tego czy wcisnę Start czy Select, pojawia się potem tylko ekran z napisem READY.
a czy jak opuszczasz głowice i dyskietka jest włożona do napędu coś się pojawia na wyśfietlaczu stacji???
dioda sygnalizująca pracę napędu po opuszczeniu głowic powinna się zapalić na 1 do 2 sekund....
czy napęd pracuje?
a czy jak opuszczasz głowice i dyskietka jest włożona do napędu coś się pojawia na wyśfietlaczu stacji???
Po uruchomieniu stacji wyświetla się tak:
Natomiast po włożeniu dysku i opuszceniu dźwigni pojawia się "minus" po prawej stronie wyświetlacza.
dioda sygnalizująca pracę napędu po opuszczeniu głowic powinna się zapalić na 1 do 2 sekund....
Tak, zapala się tak na kolor czerwony i potem gaśnie po chwili. Następnie po włączeniu komputera zapala się znowu i pali się cały czas przy odczycie BOOt_ERROR
czy napęd pracuje?
Wygląda na to że tylko przy włączaniu stacji.
Nie pojawia się.
Niezaleznie od tego czy wcisnę Start czy Select, pojawia się potem tylko ekran z napisem READY.
Włącz komputer w wciśniętym klawiszem Option - w sensie procedura którą wcześniej opisałem + Option w momencie włączania komputera: przytrzymaj Option, włącz komputer, odczekaj 0,5 sekundy, puść Option.
Migający myślnik na lewym wyświetlaczu oznacza aktywne buforowanie ścieżek. Btw. jak się włoży dyskietkę do TOMS-a 720, zanim wyda się jakiekolwiek polecenie trzeba odczekać aż lampka napędu zgaśnie - inaczej niż w CA-2001 i LDW 2000.
Włącz komputer w wciśniętym klawiszem Option - w sensie procedura którą wcześniej opisałem + Option w momencie włączania komputera: przytrzymaj Option, włącz komputer, odczekaj 0,5 sekundy, puść Option.
Udało się. Jest MYDOS 4.50T. Sorry macgyver za moją nieznajomość tematu i dzięki za podpowiedż..
Zatem za pomoca komendy "klawisz1" próbuję odczytać kilka dyskietek. Jest tak: na wyświetlaczu pojawia się liczba 26, program coś tam czyta przez 5 sekund. Po chwili wyskakuje
Error -- 163 i jest stop...
W kodach błędów 163 opisany jest "Dysk jest zabezpieczony przed zapisem. Dysk nie da się odczytać"
Zatem co obstawiacie ? Dyskietki wczytują się bez problemu na innej stacji...:///
Zapytam: czy wykonujesz procedurę następująco: wkładasz dyskietkę do stacji, zamykasz dźwignię i czekasz aż lampka od napędu zgaśnie i dopiero wtedy robisz "dir" (klawisz 1) ? Jak napisałem wcześniej - w TOMS-ie trzeba poczekać na gotowość. Jednocześnie na wyświetlaczu powinna Ci się pojawić cyferka/literka, która oznacza rozpoznaną gęstość dyskietki.
... czy wykonujesz procedurę następująco: wkładasz dyskietkę do stacji, zamykasz dźwignię i czekasz aż lampka od napędu zgaśnie i dopiero wtedy robisz "dir" (klawisz 1) ?
Dokładnie.
Jednocześnie na wyświetlaczu powinna Ci się pojawić cyferka/literka, która oznacza rozpoznaną gęstość dyskietki.
Nic takiego nie ma miejsca. Za każdym razem jest "-" (minus) na wyświetlaczu po prawej stronie.
W instrukcji do tej stacji w literologii "-" oznacza "format nierozpoznany lub dysk niesformatowany"
EDIT: postanowiłem rozkręcić stację i przedmuchać ją trochę z kurzu. O dziwo jednak, stacja po tym fakcie wczytała ładnie kilka dyskietek z grami. Radość jednak trwała krótko, po kilkunastu minutach stacja znowu zaczęła zachowywać się tak jak dawniej...
Co podejrzewacie ? Może kabelek din-sio zmontowałem źle ?
Jeżeli komunikacja ze stacją jest (spróbuj wydirować np. napęd nr.3 to jest zawsze ROM stacji) to raczej nie jest to wina kabelka. Przyczyny mogą być różne... i sprawdź czy złącze łączące płytę elektroniki z napędem jest dociśniętę (chodzi o wtyczkę).
Aha, kiedyś miałem dziwny przypadek z TOMS-em 720 - potrafił się "napęd zawiesić" - świeciła kontrolka, natomiast silnik nie kręcił. Przyczyną był zimny/niedokładny lut jednego z kabelków łączących płytę stacji z napędem - poprawienie załatwiło sprawę, do dzisiaj nie mam z tym problemu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » toms 720 i wtyczka DIN
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 56 zapytań