Łojezusmaria .. itd.:
TeBe! Oczywiście, że interface Pasia jest to w zasadzie KMK; przy bootowaniu wspomnianego *.atr przytrzymaj >shift< - dopiero po tym odpal z FDD/sio2pc FDISK.COM. Ustaw rozmiary partycji; od D1 do D16:. Rozmiary wpisujesz operując 512B sektorem, więc max pojemność = 32767!!! Na początek nic nie ustawiaj pod D1: - tak będzie chwilowo łatwiej; wyjdź do dosa (SDX) i FORMAT. Sformatuj wszystko, co chcesz mieć pod SDX - nie sformatuj przypadkiem ATEERA, którego otrzymałeś od PASIA 8O . Jeśl chcesz dostać się do partycji D10:-D16: odpal FDISK.COM i ustaw parametr >drive redirection< na part. z w/w zakresu - wówczas partycja pojawi się pod D1:. Oczywiście ma to zastosowanie dla wszystkich partycji. Sprawdź, czy Pasiu podesłał Ci soft: MNT.COM - spełnia on to samo zadanie, lecz można wywołać go z linii komend np.
MNT -P 10
podłącza 10 partycję pod D1: (parametr -P (P)owoduje, iż zmiana zapisywana jest fizycznie na HDD, a nie tylko do "kopii" w ramie. Bez parametru -P i po wciśnięciu reset uzyskujemy poprzedni stan tablicy partycji.
MNT [-p] PASS
powoduje podłączenie urządzenia SIO pod D1: - jest to bardzo użyteczne w momencie, gdy faktycznie pod D1: mamy twardziela, a potrzebujemy odpalić FDD/sio2pc... itd
Co do MyDOS'a faktem jest, iż jest to zabawa dla masohistów - ja kożystam z foxowego PC2.1 - lecz tu przydaje się minimum 1MB ram, bo bez tego można się pociąć żyletkami.
W przypadku MyDOS'a z racji, iż jest coś w nim popierd....olone polecam rozwiązanie takie, by partycji nie formatować poprzez format MyDOS'a tylko przejedź (dziada) VTOCFIX.COM!!! - to powinno załatwić sprawę.
... a co do SDX, to muszę Ci chyba przysłać na priva tonę bardzo przydatnych driverów / softu - tzn i tak bez problemu mając tylko fdisk odpalisz całość, lecz wspomniany soft, barrdzo uprzyjemnia i przyspiesza pracę pod SDX ... hehe benchmarki FP pod SI przekręca nawet do 700%, dopala twardego do prawie 50kB/sec. przyspiesza CON: (E:) do 340% ... itd. Boot selector - możesz mieć do 18 configów pod SDX, ... , czy CAD.SYS - to dla programów nie posiadających normalnego wyjścia do dosa - >ctrl<+>Sch<+>inv< ... i lądujemy pod SDX.
Interface bez problemu obsługuje też dyski SLAVE - lecz tu bardzo dobrze mieć rom interface'u w wersji 1.4 - sprawdź to pod SysINFO KMK. Może wygląda to niewiedzieć jak przeje... itd., lecz po skonfigurowaniu całości nie ma z tym najmniejszych problemów, no i przynajmniej nie muli się to tak jak sio ... hehe;- a kiedyś używało się magnetofonu i po przyspieszeniu na 900/1200bd człowiek myślał, że jest gość 8) ... hehe - to były czasy!
Jeśli potrzeba więcej szczegółów to no problem, zgadamy się 'la priva... no albo tu :lol:
... a jeśli coś pokręciłem - to prosze mnie poprawić, bo właśnie jestem bardzo zje*.* po pracy i moge bredzić jakieś farmazony. :P
Kontakt: pin@usdk.pl