Hej!
kamil_93 napisał/a:11euro za kawałek kabla? :D To dość dziwne przecież. Moim zdaniem w wtyczce VGA jest coś. :)
Ale żeś się uparł... możesz mi wytłumaczyć coby tam miało być?!?
wielkimi literami na stronie jest napisane:
1) TTL-RGB Monitor cable
2) For every need the correct cable. A TTL-RGB cable is for the 80 column mode of the C128, built by Doc of Desire.
po polsku:
1) kabel do monitora TTL-RGB
2) dla każdego z zastosowań są potrzebne właściwe kable. Kabel TTL-RGB jest przeznaczony do 80-kolumnowego trybu komputera C128, zbudował go Doc z Desire.
mi już się nie chce Cię przekonywać ale uwierz że te 11? to za dwie wtyczki i sam kabel płacisz... ehhh.
zobacz sobie ceny konwerterów PAL-VGA... może zmienisz zdanie iż to jest sam kabel.
poza tym nie miałem C128 i nie wiem jakie on ma złącze z tyłu TTL-RGB, ale opis na stronie Doc-a/Desire sugeruje iż to jest kabel do monitora z okrągłą wtyczką, a więc wtyczka którą wziołeś za wtyczkę VGA prawdopodobnie podłącza się do C128, a okragłą wtykę do jakiegoś monitora TTL-RGB, oto cytat:
Po niemiecku: Standard Monitorkabel für einen C128 oder C128D zum Betrieb im 80-Zeichenmodus für einen Monitor mit runder 8 pol. RGB-Anschlussbuchse.
Po angielsku: Standard Monitor cables for a C128 or C128D to operate in 80-character mode for a monitor with a round 8-pin RGB connector.
Po polsku: Standardowy monitorowy kabel dla C128 lub C128D aby pracować w trybie 80-znakowym... DLA MONITORA Z OKRĄGŁĄ 8-PINOWĄ WTYCZKĄ
oto podobny kabel w akcji:
a wiec jak widać DB9 wchodzi do C128D a okrągła wtyczka do monita, jasne?
ufff :)
W twoim kablu midi znajduje się transoptor separujący galwanicznie twój instrument od komputera PC.
Ja się poddaję :) dla mnie EOT :)
pozdrawiam
Seban