Po pierwsze dziekuje za liczne uwagi - to znaczy, ze kogos to w ogole obchodzi.
Po drugie - KK2007 zdecydowanie zagubil swoja idee naczelna i to juz dla mnie jest jasne niestety. Mam nadzieje popracowac nad tym do czasu przyszlorocznej edycji. Chodzilo o czysta, sportowa rywalizacje o tytul najlepszej gry na swiecie. Kwestia autorstwa, pieniedzy byla od poczatku dla mnie drugoplanowa, a okazalo sie ze wzgledu na przyzwyczajenie ludzi do zasad ABBUC-a wszyscy postrzegaja KK jako taki drugi ABBUC-compo. KK to opozycja do ABBUC-compo, co podkreslam w kazdej dyskusji, w zasadach wielokrotnie. Kasa miala byc tylko milym dodatkiem, dajacym nieco ostrosci rywalizacji.
A niestety, kasa stala sie najwazniejsza, tematem numer jeden. Choc jak slusznie zauwazyl Pajero, to nie ona go motywuje do pracy. I mysle, ze malo kogo z tworcow gier na Atari kasa za te gry motywuje... Chodzilo mi wlasnie o wniesienie tej polskiej spontanicznosci, nie-komercyjnosci, a jednoczesnie tworczosci i kreatywnosci na scene miedzynarodowa. Czesciowo sie udalo - dostalem wiele fajnych maili z calego swiata, takze z samego ABBUC-a, od Niemcow, z poparciem i deklaracja wsparcia finansowego w przyszlym roku. Dostalem tlumaczenia na czeski i hiszpanski zasad, chociaz nikogo o nie nie prosilem. Wszystko od hobbystow, za free. I zamierzam dalej przekonywac/tlumaczyc/objasniac. Sa wiec duze szanse, ze do przyszlego roku ludzie dostrzega, ze nie jest to taki zamkniety, lokalny konkurs jak ABBUC.
Po trzecie - wyjscie na miedzynarodowe wody powoduje u niektorych, ze zamiast na najlepsza gre, glosuja "na swoich". I zaczyna sie robic to co sie zrobilo z konursem piosenki organizowanym przez Eurowizje - kazda nacja glosuje na swoich. Tak byc nie moze i nie bedzie.
W zwiazku z powyzszym planuje zmiane zasad (prawdopodobnie od przyszlego roku, ale moze jeszcze w tym), jezeli chodzi o pieniadze. Ludzie zapominaja o glownym celu tego konkursu: nagrodzeniu najlepszych GIER i zaczynaja kombinowac, jakby tu docenic AUTOROW tych gier. Kaz Kompo w zalozeniu jest idea calkowicie sportowej i fair rywalizacji miedzy programami i wybor NAJLEPSZEJ. Dlatego chcialbym zmienic regule: pieniadze nie wygrywaja autorzy, ale gra. A jej autorzy moga jedynie i wylacznie zdecydowac na jaki _publiczny cel charytatywny_ albo _publiczny projekt naukowy_ chca przeznaczyc te pieniadze. I ja tam wysle te pieniadze z nagrody. Ale zanim zmienie regulamin, musze sie skontaktowac ze wspolorganizatorem, Andreasem Kochem. On funduje nagrody rzeczowe.
Jezeli chodzi o pozostale punkty, o ktorych pisaliscie, bedziemy jeszcze dyskutowac, zapodam nowa wersje regulaminu do omowienia tutaj.
Kaz/Rohar
Prowadzę stronę dla obłąkanych: http://atari.online.pl/