Nie no ludzie, wiecie co...ja sie poddaje. Naprawde.... nie ma to najmniejszego sensu. Przecierz nie bede siedzial i tlumaczyl kazdego slowa jak dla dzieci w przedszkolu. Mazi znasz chociarz troche angielski ? Bo jezeli tak, to nie piernicz glupot, tylko przeczytaj sam podane przeze mnie cytaty, a nie opieraj sie na tym, ze Kazowi sie wydaje, iz ja je zle tlumacze. Bo to niestety Kaz ma problemy z czytaniem po angielsku. Przyklady:
W moim cytacie jest : "The Commodore 64 demos for the Commodore 64 (C64) were, as far as is known, the first real demos produced on any home computer" - czyli as far as IS know, a nie jak przytoczyl Kaz as far as I know. MAM NADZIEJE ZE ROZNICY W ZNACZENIU TYM RAZEM NIE MUSZE TLUMACZYC ???? Tak wiec Kaz to nie autorowi tych slow sie cos wydaje, tylko Tobie (mala uwaga dla Maziego - widzisz to jest plus nie edytowania swoich postow, teraz nikt nie powie ze cos zmienilem po fakcie pod wplywem dyskusji)
Drugi przyklad :"The most used computer among sceners was Commodore 64 [7], addressed to be the platform where the whole phenomenon began".- Kaz a dlaczego szukasz najbardziej skaplikowanego i najrzadszego znaczenia slowa phenomenon ? A moze zastosujmy najpowszechniejsza jego postac czyli po prostu: "zjawisko" - nie jest to zadne znaczenie w fizyce jak blednie twierdzisz, tylko wlasnie znaczenie potoczne - odsylam do porzadnych slownikow jakby co. I jaki wtedy sens ma to zdanie... no wlasnie. Czy moze tez musze tlumaczyc jak dzieciom ????
Dalej: "Historically, demo origins can be traced to early 8-bit home micros like the Commodore 64 and Apple II" - czy to naprawde nie znaczy ze pierwszych dem nalezy doszukiwac sie na C64, ktory zostal podany na 1 miejscu ??? Naprawde ??? A dlaczego nie podaje sie tutaj WCALE malego ATARI, jak nigdzie zreszta, czyzby byl mniej popularny nawet od Apple II ????
Dalej:"Organized demo scene began to form on the mid-1980's. During those early days the most popular demo machines were Commodore Amiga, Commodore 64 (C64) and Atari ST" - JAK WOL JEST PODANE KIEDY POWSTALA SCENA I JAKIE KOMPY BYLY NAJPOPULARNIEJSZE. A teraz zagadka, ktory z tych 3 kompow jest najstarszy ???? Biedny autor tych slow zakladal tak jak i ja zreszta, ze beda to czytac ludzie rozgarnieci. I dlaczego ponownie nic o 8bitowym ATARI, skoro byl tak poularny, zbieraly sie tysiace ludzi i tworzyli wczesna scene i dema jak twierdzi Kaz ??? A moze to jednak mzonki ?? LUDZIE zadajcie sobie troche trudu i poszukajcie w internecie. WSZYSTKIE ZRODLA PODAJA ZE SCENA ZACZELA SIE W EUROPIE, malo tego wspominaja, ze USA bylo bierne jak diabli i nawet teraz sie kompletnie nie liczy na demoscenie.
Kolejny strzal:"COMMODORE 64 (C64) Often credited as the grand daddy of the whole demoscene" - Tak Kaz CZESTO, tylko problem polega na tym ze Atari NIGDY i NIGDZIE nie jest za takowego uwazany, tak wiec twierdzenie o plaskosci Ziemi to pasuje jak ulal do Ciebie wlasnie. Caly swiat w kolo juz dawno wie, ze okragla, a ty jednak nie...no bo co oni wiedza, przecierz plaska bo za stodola widok pod sam las ze hej.
Dalej Kaz napisal :"Czyli kolejny raz goscie z Europy Wschodniej, ktorzy scena zapewne zainteresowali sie najwczesniej w koncowce lat 80-tych, wypowiadaja sie na temat calej historii " Nie no chlopie bo sie posikam ze smiechu... a ty niby gdzie zyjesz i skad wiesz kiedy oni zainteresowali sie scena??. Roznica miedzy toba a tymi goscmi jest taka, ze ONI pracuja na uniwersytecie, czyli sa na pewno starsi i madrzejsi od Ciebie i dlatego zapewne zaczeli przygode z komputerami duzo wczesniej od Ciebie. Poza tym zajmuja sie tym zawodowo, publikuja swoje prace w RECENZOWANYCH czasopismach naukowych i w porownaniu do nich to Ty mozesz co najwyzej kicnac na drzewo. Komu w tej materii by uwierzylo 99,9% zdrowej na umysle populacji ludzkiej - im czy tobie (gosciowi ktory twierdzi ze ATARI ST powstalo z C64)....no jak myslisz ????
Nastepna sprawa - domagasz sie ode mnie zrodla zawartego w cytacie. Czy ty wiesz o czym mowisz ??? Mam tu wklejac cale publikacje z literatura ??? Kto by to wtedy chcial czytac ??? Jest cos takiego jak Google, podalem Ci jak na tacy autorow, tytul, rok czyli wszystko tak jak to sie robi zgodnie z prawidlami (ale skad ty to mozesz wiedziec). W odroznieniu od Ciebie zreszta, bo Tobie to my mamy uwierzyc na slowo, a ja mam podawac cytaty cytatow !!!. Jezeli jestes taki dociekliwy to 2 klikniecia mysza i masz juz wszystko... to naprawde az takie proste. Bardzo sie staram ale nie moge wszystkiego robic za Ciebie.
Nastepny kawalek: "Continuing the tradition of the original Freax this is a book from sceners to sceners. There's very little text this time -- the book mainly consists of scene art pictures ranging all the way from Commodore 64 disk covers to 24-bit PC graphics" Na litosc boska, troche logicznego myslenia - jezeli jest OD czegos do dzisiejszej najbardziej rozbudowanej sceny (zobaczcie kto to pisze i dla kogo), to te OD chyba cos oznacza....czyz nie poczatek, bo jezeli nie, to dlaczego autor nie napisal np. od AMIGI (o 8bitowym ATARI oczywiscie jak zwykle nic). Zwrot "ranging all the way" jeszcze wzmacnia to znaczenie maksymalnie, tylko niestety trzeba umiec czytac po angielsku ze zrozumieniem, zeby to pojac.
I na koniec ogolnie. LUDZIE JA NAPRAWDE LUBIE TO FORUM, ale jezeli dla was cytaty z publikacji naukowych, ksiazek, maniakow sceny, wikipedii itp. to nie sa wystarczajace dowody, a na przeciw mamy Kaza, ktory nie podal nic tylko NIEUDOLNIE (i jak zwykle odwracajac kota ogonem) probuje obalic dorobek wielu zajmujacych sie tym tematem ludzi.... i to wam wystarcza, i nie razi was to, tylko dlatego ze jestescie fanami ATARI ????? NIECH KAZ PODA CHOCBY POLOWE PODOBNYCH CYTATOW O ATARI... CYTATOW, a nie jego wyobrazen, to wtedy mozemy powaznie rozmawiac. W innym wypadku jest to czysta DZIECINADA .... niestety. KAZ PROSILEM CIE OSTATNIO BARDZO SLICZNIE - CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM....TERAZ JUZ BLAGAM O TO, BO INACZEJ TO MOGE CIE POPRAWIAC DO USR...NEJ SMIERCI, A TY I TAK BEDZIESZ NADAL PLODZIL TAKIE KWIATKI. DOSZLO DO TEGO, ZE NAWET KLAMLIWIE MNIE CYTUJESZ..... NIE WIEM CZY PRZEZ PRZYPADEK CZY CELOWO. TAK CZY INACZEJ NA NASTEPNY TAKI POST PO PROSTU NIE ODPOWIEM, BO NAPRAWDE SZKODA MOJEGO CZASU.
Dziękuję za wspólnie spędzone chwile... Na szczęście, póki co odejście z forum uważam za niemożliwe do realizacji. Jeszcze długo tak będzie... Witam.