Dostałem ten komputerek dziś rano. Pierwsze oględziny wykazały tylko, że nie uda mi się rozszerzyć RAMu SIMMkami, ba, w ogóle nie widze RAMu (nie patrzyłem tylko pod zasilacz, więc jeżeli jest tam to tylko w chipach). Kolejne - ma niemieckiego TOSa 1.0 który wygląda jak beta GEMa. No i oczywiście nie mam myszki i sprawdzałem ogólne działanie komputerka sterujac systemem... z joya.
Mam więc kilka pytań:
1. Mysz nie może mieć wyprowadzeń w pakietach - tylko w X/Y A/B. Mogę różne myszki kombinować, ale jak rozróżnić "na oko" PCtowską mysz pod COMa od myszki pod Amigę/Atari (z Amigi do Atari przerobię) ?
2. Chodzi o aktualizację ROMu - czy muszę koniecznie mieć programator? Jeżeli kości te są zbliżone do BIOSów pecetów, można by było je cross-flashować. Sam tak naprawiałem padnięte AMI-BIOSy na płycie z Awardem (użycie Uniflasha, swap przed odpaleniem progsa, włączony shadowing).
3. Czy da się w łatwy sposób połączyć dysk SCSI do złącza ACSI? A jak wygląda sprawa ze złączem zewnętrznego FDD (czy da się łatwo podłączyć tam stację 1.44M HD)?
4. Czy istnieje możliwość włożenia "na chama" socketów na SIMMy i wlutowaniu od nich przewodów gdzieś w płytę, by RAM był wykrywany? Jakie muszę mieć SIMMY (czasy, parzystość?)
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.