Dostałem ten komputerek dziś rano. Pierwsze oględziny wykazały tylko, że nie uda mi się rozszerzyć RAMu SIMMkami, ba, w ogóle nie widze RAMu (nie patrzyłem tylko pod zasilacz, więc jeżeli jest tam to tylko w chipach). Kolejne - ma niemieckiego TOSa 1.0 który wygląda jak beta GEMa. No i oczywiście nie mam myszki i sprawdzałem ogólne działanie komputerka sterujac systemem... z joya.
Mam więc kilka pytań:
1. Mysz nie może mieć wyprowadzeń w pakietach - tylko w X/Y A/B. Mogę różne myszki kombinować, ale jak rozróżnić "na oko" PCtowską mysz pod COMa od myszki pod Amigę/Atari (z Amigi do Atari przerobię) ?
2. Chodzi o aktualizację ROMu - czy muszę koniecznie mieć programator? Jeżeli kości te są zbliżone do BIOSów pecetów, można by było je cross-flashować. Sam tak naprawiałem padnięte AMI-BIOSy na płycie z Awardem (użycie Uniflasha, swap przed odpaleniem progsa, włączony shadowing).
3. Czy da się w łatwy sposób połączyć dysk SCSI do złącza ACSI? A jak wygląda sprawa ze złączem zewnętrznego FDD (czy da się łatwo podłączyć tam stację 1.44M HD)?
4. Czy istnieje możliwość włożenia "na chama" socketów na SIMMy i wlutowaniu od nich przewodów gdzieś w płytę, by RAM był wykrywany? Jakie muszę mieć SIMMY (czasy, parzystość?)
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury