Poczatkowo sadzilem, ze dyskusja nad zasadami Kaz Kompo 2008 (a wiec edycji przyszlorocznej) powinna odbyc sie tak mniej wiecej w listopadzie-grudniu 2008. Ale dochodze do wniosku, ze glosujacy zapomna, co im najbardziej przeszkadzalo w regulaminie konkursu. Najlepiej wiec kuc zelazo poki gorace - jesli komus cos nie pasuje, to teraz jest dobra okazja, zeby sie wyartykulowac :)
Zgloszone dotychczas zastrzezenia - prosze o wypowiedzi za i przeciw i argumentacje:
1. Nagrody pieniezne powinny byc przyznawane za pierwsze trzy miejsce, bez wzgledu na wszystko (xxl). Moje uzasadnienie tego punktu: nagroda jest tylko dodatkiem do miejsca. Dane trzy gry i tak zajma im nalezne miejsce, a jedynie nagroda w postaci niewielkiej gotowki wedruje do tych, ktorzy jeszcze jej nie dostali (w konkursie ABBUC).
2. W konkursie nie powinny brac udzialu gry, ktore sa jedynie zmodyfikowane (tebe), albo powinny miec osobna kategorie (Rastan). Moje uzasadnienie (podparte dyskusja, ktora juz byla na AA): lepiej miec szersze pole manewru w glosowaniu i mozliwosc odrzucenia prac watpliwych niz ze wzgledow formalnych odrzucic gry, ktore powinny sie w konkursie znalezc.
3. Regula wykluczajaca autorow lub wspolautorow z glosowania na wlasna gre (stRing). Moje uzasadnienie: jesli dana gra jest dobra to i tak zajmie nalezne jej miejsce, bo przewaznie autorow gry jest najwyzej kilku, a glosujacych kilkudziesieciu. Chcialem tez pozbawic problemow moralnych autorow danych produkcji: jesli zaglosuja na swoja produkcje (nawet zgodnie z wlasnym sumieniem, ze ich gra jest najlepsza), to moga publicznie narazic sie na zarzut nieobiektywnosci, jesli zas zaglosuja z kurtuazji albo grzecznosci na konkurencje to wypacza wyniki konkursu.
4. Powinna byc mozliwosc oddania glosow na wiecej niz trzy gry (Allas).
5. Zasada "niemożności" głosowania na swoją produkcję powinna byc zniesiona (mono).
Jesli macie inne pomysly i sugestie - co dodac/zmienic/usunac w regulaminie to ten watek jest do tego dobrym miejscem.
Kaz/Rohar
Prowadzę stronę dla obłąkanych: http://atari.online.pl/