Mam mały problem. Ostatnio bawię się na wirtualnej maszynie (postrawionej przy pomocy VMWare Server) dystrybucją cdlinux.pl. Z netem łącze się przez modem Sagem Fast (mam Neostradę). Nie bardzo wiem jak skonfigurowac VMware'a, aby połączenie z internetem było dostęopne dla wirtualnej maszyny. Ma ktoś jakiś pomysł ?

grzybson/SSG^NG

2

Bridged networking adapter w ustawieniach sieci VMware.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3

i tun/tap w kernelu

4

tun/tap? co to jest i z czym to się je?

grzybson/SSG^NG

5

to takie urządzenie przez które aplikacje mogą wymieniać pełne ramki ethernetowe z kernelem. Konieczne do wirtualizacji interfejsow sieciowych. Reszte se pogooglaj.

6 Ostatnio edytowany przez Lizard (2007-12-31 13:14:41)

mikey, czy Ty czasem nie przesadzasz? :) Linux jest guestem, więc nic nie trzeba przy nim kombinować, oprócz standardowej konfiguracji interfejsu: wpisanie IP, albo lepiej pobieranie DHCP.

Grzybson, możesz skorzystać z trybu NAT VMWare. Wirtualne maszyny będą wtedy tworzyć oddzielną sieć lokalną, a Twój PC będzie pełnić rolę routera. Przynajmniej ja tak to kiedyś rozwiązałem, gdy jeszcze bawiłem się w wirtualizację. To chyba jest lepsze rozwiązanie niż zaproponował Dely.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

7 Ostatnio edytowany przez mikey (2007-12-31 16:09:38)

Otoz mialbys rację gdyby faktycznie byl guestem ;)
Z tego co zrozumialem Grzybsona, stawia VMware na linuxie, i chce na tym wmvare miec siec. Bez wzgledu na to co bedzie na tym vmware, musi miec tun/tap.
O konfiguracji guest OS nic nie pisalem. Chodzi mi tylko i wylacznie o hosta.

8

Grzybson napisał/a:

Ostatnio bawię się na wirtualnej maszynie (postrawionej przy pomocy VMWare Server) dystrybucją cdlinux.pl

Ja to zrozumiałem tak, że Grzybek ma jakiś system, na którym zainstalował VMWare, a cdlinux.pl uruchamiany jest na maszynie wirtualnej. Ale niech główny zainteresowany się wypowie. ;)

Bawiąc się VMWare Workstation pod Linuksem nie musiałem nic grzebać w konfiguracji sieci hosta. Wystarczyło w samym programie ustawić NAT Networking. To nie VirtualBox. ;)

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

9

Widocznie nie wyraziłem się jasno. Mam Win XP, na nim VMWare, a dopiero na VMware chce postawić cdlinuxa i mieć na nim neo, czyli tak jak to zrozumiał lizard. Poeksperymentuję z NATem. Połącznie neo na Windzie muszę udostęopnić jakoś czy coś?

grzybson/SSG^NG

10

no i wszystko jasne.

11

Weź po prostu włącz bridged networking i ustaw w linuksie taki sam ip i maskę jak w WinXP. Nic więcej nie trzeba. Aha i pamiętaj o VMWare Tools.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.