Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu muszę poprosic o pomoc, a mianowicie:
Zepsuł mi sie mój jedyny magnetofon do mojego atari 800 XL. Moje pytanie jest następujące -
czy można wykonać kabel zwykły magnetofon ---> Atari, jeżeli tak to proszę o jakiś schemat.
Widziałem kiedyś coś takiego na allegro i stąd ten pomysł.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

2

Pytanie po co ? Lepiej zainwestuj w sio2pc lub kup drugi magnet za "grosze"

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

po co? już mówię: jeżeli nawet zainwestuję w sio2pc to jak zgram gierki z moich taśm do PC? Wszystkich na pewno w internecie nie znajdę.
Na nowy magnetofon nie chce mi się czekać - stąd mój pomysł.

4

Flash_Light napisał/a:

jak zgram gierki z moich taśm do PC?

Zwykły magnetofon podłączony do wejścia dźwięku w karcie dźwiękowej i cas2wav (tak to sie nazywa?).

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

5 Ostatnio edytowany przez Flash_Light (2007-12-07 18:42:48)

heh, jak widać na wszystko jest sposób. To chyba będzie najlepsze możliwe rozwiązanie. Dziękuje wszystkim i pozdrawiam.

6 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2007-12-07 18:45:26)

Kabelka zwykły magnetofon - Atari nie ma. Po drodze musi być interface. Nim go zrobisz i uruchomisz to pocztą dojdzie zakupiony na Allegro magnetofon za grosze jak ktoś tu radził. Słowem nie zawracaj sobie tym głowy. Rozwiązania zatem są dwa, zakup lub czytaj dwa posty wyżej.

7

Flash_Light: tak nawiasem mówiąc, to w internecie jest już tak duża ilość tytułów, że byłbym wielce zdziwiony gdybyś nie znalazł którejś z gier z kaset. Jeśli nie zaglądałeś jeszcze to warto odwiedzić atari.online.pl, atari.fandal.cz itd. a napewno zdecydowanie szybciej odzyskasz swoje kasetowe archiwum.

Potem tylko Sio2Pc (pikuś) i program na pc: R5 (polecam) lub APE...

8

BeWu: Moze sie zdziwisz, ale w internecie nie ma wszystkich gier na Atari! Przykladem jest Commando II.

9

Flash_Light ----> polecam www.cas-archive.atari.pl jest tam pare tytułow.... a jak nie bedzie jakis to zamieniasz xex'a (com'a) na cas'a .... ale to przy sio2pc raczej bez sensu no chyba ze lubisz dzwieki wgrywania z kasety i dlugiiiii czas oczekiwania na gre ;-)

"wszystko się kiedyś kończy......."
ikplus napisał/a:

BeWu: Moze sie zdziwisz, ale w internecie nie ma wszystkich gier na Atari! Przykladem jest Commando II.

Commando II czyli...? No by chyba nie jest to prawdziwe, TO "Commando II"? Masz moze pliczek do pokazania?

Kaz/Rohar
Prowadzę stronę dla obłąkanych: http://atari.online.pl/
ikplus napisał/a:

ikplus podeslal mi pliczek i co sie okazalo? Fake. Juz kiedys byl gdzies na AA watek o poszukiwaniu tego Commando II. Nikt nie mogl sobie przypomniec, co to za gra miala zmieniony przez piratow tytul - Gunlaw czy Who Dares Wins II czy cos innego. Teraz mamy dowod w postaci gry: Los Angeles SWAT (znana tez jako LA Swat). Niestety wiec, zadnego mitycznego Commando II na Atari nie bylo i nie ma.

BTW: na Commodore tez chyba nie bylo oficjalnego Commando II. Jedyna znana mi wersja to przerobka hackerow, tak by byly nowe levele:
http://www.juegomania.org/c64/118

Kaz/Rohar
Prowadzę stronę dla obłąkanych: http://atari.online.pl/

12

Witam ponownie!
Pół godziny temu w cenie 3x warka strong puszka nabyłem nowy magnetofon CA12 z kardridżem TURBO,
instrukcję obsługi do Atari 65XE/130XE oraz książkę pt. ,,Co można jeszcze zrobić z komputerem Atari XL/XE''.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem.

13

Mam nadzieje że magnetofon jest przrobiony na Turbo (piszesz że jest nowy). Sam kardridż Turbo nic nie daje.

14 Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2007-12-09 19:21:10)

Nie każde turbo potrzebuje przeróbek magnetofonu, choć te najpopularniejsze i owszem ;)

wszystkie trzy strony świata

15

A teraz mała poprawka, o tym, że kardridż zawiera TURBO powiedział mi ,,sprzedawca'' jednak chyba nie był on najlepiej poinformowany.
Kardridż zawiera szereg programów diagnostycznych i ,,użytkowych'' mn.i.: TOS, Phantom Copy, Binary File Loader, Tape doctor i inne (te podane zapamiętałem). A magnetofon jest nowy, w bdb. stanie, używany może ze dwa razy.

16 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2007-12-10 15:08:38)

To są właśnie programy do obsługi Turbo....no i jednocześnie użytkowe
Włóż kardridź do gniazda i odpal komputer powinno pojawić się MENU (spis programów) wybieranych literką/cyferką

17

Na tej stronie jest trochę ciekawych schematów

http://ftp.pigwa.net/stuff/mirror/www.a … um.com.pl/

Pozdrawiam.

18

wiemy, znamy stronę

19 Ostatnio edytowany przez czeci (2007-12-24 13:12:27)

A wiesz jakie ja znam strony ?

MM: Święta są więc tylko ostrzeżenie. Czytaj regulamin.

Przeczytałem :)  Wesołych Świąt

20

Nie wiem, ja znam stronę lewą i prawą :) Jak masz coś jeszcze, chętnie zajrzę

21

A więc skąd miałem wiedzieć że znasz tą stronę? Nie podałeś jej nigdzie w tym temacie (chyba że coś przeoczyłem).

Wesołych Świąt  :)