Nie wiedziałem że ktoś już zrobił robbo na komorke i zaczałem robić własny projekt. Gdy zobaczyłem miałem nie kończyć, ale poczytałem komentarze i w większości przypadków to robbo nie działa wcale albo tak jak powinno. (u mnie działa kilka razy za wolno i widać tylko 2 kolory - szary i czarny) Dokończyłem więc engine swojego i wrzucam poniżej wersje testowa engine. Wersja dostosowuje sie do szerokosci ekranu, tak żeby zawsze wyswietlać całą planszę. Minimalna szerokość ekranu to 116 (na 112 można jeszcze sprobować). Od 176 włącza się grafika w wyższej rozdzielczości a od 232 w najwyższej. Dla wyświetlaczy poniżej 176 pikseli widok może być lekko nieczytelny gdyz tilesy maja 8x8. Wersja jest nadal mocno niezoptymalizowana i jest sporo miejsca na oszczednosci. Docelowo z grą będzie także konstruktor poziomów. Jest ono napisane w SDK 1.4 i ma opcje frameskip wiec docelowo powinno nawet działać na takich złomach jak Siemens S65 (myślę że da się je przyspieszyć max. pare razy od stanu obecnego). Na razie jednak na maszynach tego pokroju jest jeden wielki slideshow, dlatego zamieszczam ponizej 2 wersje. (na s65 w obu jest slideshow :D) Jedna to fullscreen - zapełnia cały ekran, a druga wyswietla 16x10 (czyli tyle co na Atari). Na razie jest tylko 1 testowy lvl ale bardzo bym prosił o zamęczenie go i szukanie jakichś byków w engine jeśli ktoś ma troche wolnego czasu oraz telefon który bez problemu uciąga obecną wersję.
Wersja: 0.02a
[usunieta]
Możecie podać jak na waszych telefonach działa obecny engine. 2fps to najniższa możliwa wartość (nawet jeśli działa wolniejto wyświetla 2fps i gra już nie przeskakuje klatek tylko zwalnia). 6fps to ostatnia wartość na której jeszcze można coś zrobić.
UWAGA! Ale najważniejsze jest szukanie bugów. (czy się nie zawiesza, czy zachowuje się jak oryginał)
Proposzę coś w stylu:
Siemens S65
MINI: <2fps
FULL: <2fps
Sony Ericsson K750i
MINI: 20fps
FULL: 10-20fps
Siemens EL71
MINI: 6-10fps
FULL: 5 fps
Ja ide optymalizować kod. Have fun.
dostep do ostatniej kompilacji to (dzięki koledze Azbestowi):