Mam następujący problem:
Są 2 pecety, tzn. komputer stacjonarny i laptop. Na obydwu jest zainstalowany WinXP. Komp stacjonarny podłączony jest do netu poprzez kartę radiową TP-LINK. Adres IP uzyskiwany automatycznie. Połączyłem laptoka ze stacjonarnym w sieć za pomocą skrosowanego kabla. Chciałbym, żeby na laptopie był dostęp do internetu. Jeżeli na lapciaku wybiorę opcję "Uzyskaj adres IP automatycznie", to od razu zrywa się połączenie z netem na stacjonarnym (provider się wnerwia i blokuje dostęp nowych kompów do netu). Kiedy ustawię adres IP ręcznie, to w dalszym ciągu komputer stacjonarny nie ma dostępu do netu. Jeżeli odłączę połączenie z netem na stacjonarnym (Połączenie bezprzewodowe -> wyłącz), a adresy IP na stacjonarnym i lapciaku są ustawione ręcznie, to zaczynają się hece z pingowaniem. Bo tak: kiedy pinguję stacjonarnego z laptopa, wszystko jest ok, żadnych strat. Z kolei gdy pinguję laptoka z kompa stacjonarnego, to pojawiają się komunikaty "Upłynął limit czasu żądania" i mam 100% strat (jeśli stacjonarny pinguje "samego siebie", to wszystko jest ok). Żeby było zabawniej, jeśli na laptopie wybiorę opcję "Znajdź komputer", to znajdzie on tylko samego siebie, ale nie zobaczy kompa stacjonarnego (i vice-versa). Oczywiście odpięcie kabla i podłączenie go odwrotnie nie powoduje żadnych zmian. Co ciekawe jeśli odepnę kabel, to natychmiast na obydwu komputerach pojawia się informacja "Kabel sieciowy odłączony".
Mam w związku z tym 2 pytania:
1) dlaczego komenda "Ping" i opcja "Znajdź komputer" dają takie dziwne efekty? Czyżby jednak kabel cuś nie teges? ;)
2) Co 3eba zrobić, aby po połączeniu obydwu kompów skrosowanym kablem uzyskać wreszcie dostęp do intenetu na lapciaku?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.