1

Hellou!

Zanim wystawię na Allergio oferuję tutaj co następuje:
- stacyjka 1050 w bardzo dobrym stanie (minimalnie zżółknięty jeden bok, poza tym kolor oryginalny), sprawna bez zasilacza
- stacyjka CA2001 w bardzo dobrym stanie, sprawna (nieco zżółknięta), z zasilaczem (co prawda zasilacz bez wtyczki do stacji - poprzednik przyznał się do ucięcia)

Prajs widziałbym na poziomie setki od łebka, ale jestem otwarty na propozycje. Stacyjek nie używam bo odzyskałem swojego Tomsa a żal patrzeć jak leżakują - wolałbym aby były u kogoś "na chodzie".

Ktośkolwiek reflektuje?

2

Ja bym być może reflektował na 1050. Mógłbym prosić zdjęcia i informację jaka cena Cię interesuje na priv?

3

Oki, widzę odzew niewielki - wystawiam sami wiecie gdzie. Wiadomo, aareowicze mają pierwszeństwo :)

4

Bewu wystaw Toms-a :)

5

Żeby sobie potem pluć w twarz? No chyba że za cenę zakupu... poproszę 3.100.000 zł :D

6 Ostatnio edytowany przez pajero (2007-11-26 16:43:11)

BeWu napisał/a:

odzyskałem swojego Tomsa

...odskubałeś go od Psychola... to on jest w Pyrlandii ?

7

Ależ skąd! Piszę, że odzyskałem swojego 720C, tego którego dokładnie (spojrzę na naklejkę) 07.01.1993 kupiłem w Wawie za trzy melony. Przyjechał ze mną do Poznania, po czym trafił w zaufane ręce, gdzie spędził kolejne długie lata.

Niniejszym oznajmiam wszelkim służbom i wywiadom - nikomu niczego nie odskubałem :D

8 Ostatnio edytowany przez pajero (2007-11-26 19:37:24)

Ano, bo Psychol pożyczył w celach wyregulowania głowicy TOMSa ... i nigdy nie oddał :(
Myślałem, że od Ciebie.
Stwierdzenie, że odskubałeś byłoby wtedy na miejscu. Sorki.

PS> Kto zna ostatnią lub obecną lokalizacje Psychola :?

9

bardzo mnie ciekawi za ile w obecnych czasach poszedł by Toms 720  na allegro...

10 Ostatnio edytowany przez pajero (2007-11-26 21:33:13)

Podpuche zawsze możesz puścić z ceną minimalną na 3.100.000 ;)

11

Ja swojego Tomsa 720 kupiłem 13.05.1994 ;) Najbogatsza wersja wyposażenia, dałem 3.300.000 ;)

12

No właśnie, ciekawy wątek - co jeszcze było na wyposażeniu najbogatszej wersji 720? Ja mam opcję C z portem drukarkowym (btw. działa bez zarzutu). Mam też jakieś otwory montażowe pod gniazdo 9-pinowe...

Macgyver - przebijesz? ;)

13

<lans>No właśnie przebiłem: ja miałem 720CR ;) </lans>  CR czyli - Centronics + RS232 (do tego były otwory na gniazdo 9-pin) :) Inna sprawa, że ten RS-232 był niezbyt funkcjonalny: obsługa w Basicu, 9600bps max... jedyna zaleta, to był scalak ICL232 i w prosty sposób dawało się to przerobić na SIO2PC. Swoją drogą szkoda, że SIO2PC tak późno stał się "standardem", bo gdyby TOMS w 720CR zamiast tego feralnego RS232 montował SIO2PC (niewielki koszt części) byłoby to bardzo praktycznym rozwiązaniem.

14

Hmm ciekawe! Masz może możliwość pacnięcia fotyszki wnętrza stacji? Interesuje mnie to "R" :D

15 Ostatnio edytowany przez macgyver (2007-11-27 14:53:56)

Z "R" już nic praktycznie nie zostało - płytkę z RS-232 wymontowałem, przerobiłem na SIO2PC, obudowę i zasilacz od stacji oddałem komuś, a same bebechy od stacji wrzuciłem do obudowy PC Tower wraz z atarką, więc raczej śladów po "R" nie ma.

Ciekaw jestem czy kolekcjonerzy nie dostali zawału serca, gdy przeczytali to co tutaj napisałem ;)

16

Mac,
cięzko kolekcjonować Tomsy bo ich po prostu nigdzie nie ma :)

17

Powiem szczerze że też nie przepadam za oryginalną obudową Tomsa... ot stalowy klocek. Duży klocek. Myślałem czasem o transplantacji bebechów do obudowy od CA2001, tym bardziej że tam też są cztery przyciski i wyświetlacz...

Tylko z drugiej strony żal dupę ściska, bo ta pucha coś w sobie ma :) Przyciski toczone z aluminium, uszczelnionę gąbeczką, frontowa etykieta z jakiejś kiepsko trzymającej się folii... I do tego ta waga, budząca respekt...

Szkoda tylko, bo najlepsza (ponoć) stacja dysków do malucha moim zdaniem zasługiwała na bardziej profesjonalną obudowę.

18 Ostatnio edytowany przez AS... (2007-11-27 15:17:33)

eee tam dobre bo Polskie...
ja się wychowałem na tych stacjach, i nie raz koledzy którzy mieli ca2001 czy 1050,
patrzyli z otwartymi ustami jak działa Toms, jak kopiuje, że ma 720kb, bufforowanie itd..

A wygląda jak zemsta ucznia ala " praca dyplomowa" z techinikum to inna sprawa...
Ja się przyzwyczaiłem się do hamskiej blachy, hasmkich przycisków itd..

Chociaż optycznie 710tka jest ładna i ma 2fajne przyciski..
ale i tak wolę tomsa 720cr...
- chociaż w parze pracuje się na nich bardzo przywoicie ...

19

BeWu: akurat ta gąbeczki i przyciski zostały - napęd + panel z przyciskami i wyświetlaczem zajmuje prawie idealnie komponuje się w przestrzeń dla 2 napędów 5,25" w obudowie Tower ;)

A materiał przeznaczony na obudowę wiązał się pewnie z niższymi kosztami produkcji stacji.

20

A tak z czystej ciekawości - czy u Was też jest napęd rodem z DDR z miasta KARL-MARX STADT? :D

21

Owszem, DDR :) To właśnie ze względu na unikatowość tychże napędów (80 ścieżek ale nie HD tylko DD) i wyczerpanie się zapasów TOMS w późniejszym okresie budował stacje TOMS 360 zamiast 720 - napęd 40 ścieżek były łatwiej dostępne.

22

1.2M też mogą chodzić jako 720k, trzeba tylko zablokować szybsze obroty dyskietki (mają być 300rpm, nie 360). Wydaje mi się, że TOMS 720 pojawił się już w okresie schyłkowym tak socjalizmu jak i Atari 8 bit. Na scenę wkraczał PECET.

23

macgyver napisał/a:

...obudowę i zasilacz od stacji oddałem komuś...

No, i pewnie ktoś jeszcze z tego coś zrobi. ;)

I Ty zostaniesz big endianem...

24

jer napisał/a:

1.2M też mogą chodzić jako 720k, trzeba tylko zablokować szybsze obroty dyskietki (mają być 300rpm, nie 360). Wydaje mi się, że TOMS 720 pojawił się już w okresie schyłkowym tak socjalizmu jak i Atari 8 bit. Na scenę wkraczał PECET.

nie tak do końca,
fakt gdyby pojawił się wcześniej było by go więcej....
Stacja tak czy siak była i jest zajebista...

Później przecież nawet zrobili Toms-a 710...
czyli okroili 720tkę ze ścieżek parzystych/pieparzystych, wyśfietlacza..

I powstała 710tka...

25

AS... napisał/a:

fakt gdyby pojawił się wcześniej było by go więcej....
Stacja tak czy siak była i jest zajebista...

Jak zawsze zresztą :) Który ze sprzętów Atari nie wyprzedzał swojego czasu? Ech długo by rozmawiać przy pyffku o tych wszystkich jak by nie patrzeć rewolucyjnych rozwiązaniach, które w dobrych rękach przetrwały by do dziś i nieco inaczej pokierowały losami komputeryzacji...

A tak mamy Gatesowy pasztet z windozy w sosie z poprawek :)

Ale to już inna historia i temat bardzo mnie kręcący więc może się przymknę bo grozi to rozpisaniem się na tyle stron że nikt tego nie przeczyta (tym bardziej po raz n-ty).

Wracając do Tomsa - stacja faktycznie była, jest i będzie zaje*.* i to bezapelacyjnie. Wyobrażam sobie że mogła by ją przebić jedynie hybryda 720-tki z Karin Maxi, pod warunkiem: zgodności z formatami dyskietek jakie oferował Toms, prędkości Karinki, nie wyłączania Antica (wiem, wiem teraz już przesadzam, ale marzyć można)...

Wracając do tematu: 1050 sprzedałem, pozostała jeszcze tylko CA2001, może ktoś chce na części chociaż? Zejdę z ceny jak trzeba :P