Pisałem o tym już na AAge, niektórzy nawet to widzieli na żywo, ale tu jeszcze się nie chwaliłem :D
Otóż udało mi się odpalić system CP/M na stacji LDW! Jak wiadomo LDW jest klonem amerykańskiej stacji Indus GT, dla której kiedyś sprzedawano za 150$ rozszerzenie umożliwiające uruchamianie systemu CP/M 2.2. Nazywało się to RamCharger i wsadzane było do złącza z boku płyty stacji. Sądząc ze zdjęć ostałych się jeszcze egzemplarzy była na nim pamięć dynamiczna i co najgorsze scalak typu PAL o niewiadomej logice.
Nie zraziłem się tym jednak, zdesasemblowałem sobie CP/Ma kiedyś dołączanego do stacji i okazało się, że zarządzanie pamięcią jest dość proste. Potem oglądnąłem sobie schemacik Indusa i LDW no i powstało rozszerzenie zastępcze, wg jada "proste jak budowa cepa" :) Trzeba tylko 3 scalaki, z czego 2 to pamięć SRAM i jeden '139, bo w stacji jest już prawie wszystko co potrzeba (pewnie można to jeszcze uprościć). W LDW skopiowali całego Indusa, łącznie z potrzebną do rozszerzenia logiką (pewnie nawet nie wiedzieli do czego to służy, ale na wszelki wypadek zostawili ;))
Potem zostaje tylko naprawienie dostępnych na sieci uszkodzonych ATRów z systemem Indus CP/M (szczegóły tutaj) i możemy bootować CP/M i odpalać takie hiciory jak Turbo Pascal, DBase, WordStar. Oczywiście komputerem jest w tym przypadku stacja (ma Z80 4MHz w środku), a atarka pełni rolę terminala/serwera urządzeń D2: i P:.
Dla zainteresowanych wkrótce więcej info + schemat.