Alllllo.
Program dosable zaczynający się $FFFF
ma nagłówki bloków.
Jeśli mamy np. dwa sąsiadujące bloki:
$2000-$233F
$2340-$23FF
to jaki SOFTware połączy mi je w jeden $2000-$23FF
Pleace, tylko bez "napisz se" ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Łączenie nagłówków plików dosowskich, czym?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Alllllo.
Program dosable zaczynający się $FFFF
ma nagłówki bloków.
Jeśli mamy np. dwa sąsiadujące bloki:
$2000-$233F
$2340-$23FF
to jaki SOFTware połączy mi je w jeden $2000-$23FF
Pleace, tylko bez "napisz se" ;)
są (przynajmniej) 2 sposoby:
1. prostszy - załadować oba programy pod DOS-em, ale bez uruchamiania, a potem zgrać pamięć jako jeden blok.
2. niewiele bardziej skomplikowany (jeśli się zna asm) - pod dowolnym crossassemblerem napisać proste źródło, które binarnie zainkluduje oba pliki (z pominięciem nagłówków) - jako plik wynikowy dostaniesz to co Cię interesuje - ale to chyba nie spełnia warunku 'napisz se' :)
Kuuuurcze mieliśmy taki gotowy sofcik, bo Mac65 szatkuje kod wynikowy na kawałki po 253 (?) bajty czy coś w tym rodzaju... Ale niestety nie powiem Ci, jak się to nazywało... Ale jakby szukać gdzieś w okolicach Mac65 to pewnie by znalazł.
byl kiedys taki debuger, calkiem rozbudowany, i wiem ze kupe ludzi go uzywalo (bylo to jakies ponad 10 lat temu) i tam byla mozliwosc zaladowania sofu do pamieci i zgrania dowolnego obszaru jako blok. Kurcze ze ja nie pamietam jak on sie nazywal.
BTW. CO do czasow zaprzeszlych. Dowiedzialem sie iz spzet ktory kiedys sprzedalem mojemu znajomemu jest do odzyskania i wyglada na to iz na Swieta Bozego Narodzenia bede mial prezent jakich malo :)
Iron Debugger ?
Iron Debugger potrafi to co opisał
1. prostszy - załadować oba programy pod DOS-em, ale bez uruchamiania, a potem zgrać pamięć jako jeden blok.
a mi chodzi o full automatyzacje :)
Coś ala SuperPacker ale tam nie można scalać bloków :(
No ale jesli nie ma takowego softu wiec co stoji na przeszkodzie aby zrobic to recznie ?
Dla jednego pliku można.... tylko, że ja mam ich sporo.... i ładują się np. w miejsce DOSu....
Oj, przyjdzie Napisać se....
takie 'napisz se' to nawet w basicu moze byc. jakies 10 minut z testowaniem i przypominaniem sobie operacji i/o.
jedyne co, to jakis sensowny format podawania nazw plikow do scalania.
pod PC DOS-em można scalać pliki
W tym miejscu masz gotowy program do takich spraw. Mam go nawet gdzieś na swoich dyskietkach. Jak miałbyś problem z uruchomieniem programiku, to daj znać - poszukam go i prześlę. Program jest w TB XL i doskonale sobie radzi z wyrzucaniem zbędnych nagłówków i łączeniem bloków w jeden większy.
a próbowales flash pack'a?
tajemnice.atari8.info masz gotowy program do takich spraw.
Dzięki.
O jeju, sa dwa: Unify by Lizard i Trawiara by Ars. Unify ma chyba tylko Lizard i moze Draco. Trawiara byla na bonus dysku by Aids. Jakby co to moge podeslac.
Trawiatę znalazłem w AIDS Tools Pack - także dzięki....
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Łączenie nagłówków plików dosowskich, czym?
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 64 zapytań