Właśnie wróciłem do domq, i zapuściłem Crownlanda.
No dla mnie BOMBA. Naprawdę, pełen szacunek dla pr0be. Doszedłem do 3go levelu i jestem na razie zachwycony.
Niestety, ponoć gra się pieprzy na atarce, a i na emulatorze są pewne niedociągnięcia. No ale jak dla mnie pr0be to wszystko poprawi, wiem, że wersja na ABBUCa była puszczana w dużym pośpiechu.
Moim zdaniem Crownland pod wieloma względami bije Yoomp!, zwłaszcza, że dla mnie granie w naszą gierkę po 1000 razy powoli przestaje sprawiać satysfakcję, a granie w Crownlanda to dużo fanu. No jest ciut trudne, ale co zrobić, trzeba trenować :)
Czemu Yoomp! wygrał? Nie wiem. Pewne argumenty przeciwko Crownlandowi, które mogły zadecydować, to: wcześniejsze demo, a w wyniku olbrzymie oczekiwania oraz pewien brak poczucia nowości, problemy techniczne, no i wymóg 128kb. Poza tym, mało widać szczerze mówiąc różnic między demem a pełną wersją... Ale szczerze uważam, że projekt jest ambitny, może ambitniejszy niż Yoomp!, i zasługuje na pełen szacunek.
Ogólnie, parę poprawek, i będzie bomba. Jeśli mogę coś nieśmiało zasugerować, to nie rozumiem czemu fonty na górze w grze są 4x8 a nie 8x8, przecież są w 1 kolorze, nie ma duszków itp.
Aha, co do mrugania - to czy to naprawdę kwestia przerwań? Czy też nie ma podwójnego buforowania?
- mozliwosc zaczecia od poziomu na ktorym sie skonczylo. Jako milosnik klasycznych gier uwazam ze to zbyt duze ulatwienie dla mamisynkow, skaracajace gre! big_smile Mowi Wam to czlowiek, ktory gral w Goonisow, Gauntleta i Henry's House na magnetofonie doladowujac w kolko kazda plansze osobno.
I weź dogódź wszystkim - innym się nie podoba fakt, że po przeładowaniu trzeba grać od lvl1. A że takich głosów było więcej, to pewnie dojdą jakieś kody w wersji 1.1. Ale highscore X-Raya nikt grając z kodami nie pobije :)
- nie wiem czy to brak mozliwosci technicznych, czy celowy zabieg, ale wolalbym widziec dalsza perspektywe tunelu. Wiele razy mialem wrazenie ze klocki "wyrastaja" z nicosci troche za pozno dla mnie.
Niestety, kwestia ograniczeń pamięciowych atarki. I tak cud, że to chodzi na 64k. Engine Yoomp! jest dość skomplikowany. Paradoksalnie, być może wersja na NTSC będzie miała "głębszy tunel", kosztem płynności animacji tunelu, ale jeszcze nie wiem.
- gwaltowny i brzydki Game Over,
Rzeczywiście, pewnie dałoby się wycisnąć paręset bajtów na coś ładniejszego, ale pod koniec naprawdę miałem dość...