Taki mnie ostatnio problemik dopadl: material glosowy nagrany na dyktafonie jest slabo slyszalny, bo przez nieuwage dyktafon nie byl nakierowany na zrodlo dzwieku. Czy jest jakas prosta metoda albo soft, zeby glos nagrany zglosnic, a wyrazny szum tla sciszyc?

Druga sprawa: dyktafon nagrywa mono, a to sie slabo odsluchuje na sluchawkach - brzeczy tylko w jednym uchu. Jak przerobic mono na stereo bez utraty jakosci dzwieku?

Dzieki za wszelkie sugestie.

PS. To jest normalny dyktafon, a nie ziobrofon, uzywam go tylko w celach naukowych, a nie demaskatorskich.

Kaz/Rohar
Prowadzę stronę dla obłąkanych: http://atari.online.pl/

2 Ostatnio edytowany przez nosty (2007-10-21 20:50:30)

Kazdy porzadny program do edycji audio Ci to zalatwi, np. Cool Edit 2000 (czy Pro).
Do extra usuwania szumow czesto sa dodatkowe filtry.

Albo Goldwave.
Sciagnij shareware zalatw sprawe i zdeinstaluj.

3

Albo Audacity :) Jak zrobić stereo? Daj na lewą i prawą stronę to samo :)

4

No właśnie, Audacity - zupełnie darmowy i chyba niewiele ustępuje SoundForge'owi. X-Ray mi go kiedyś polecił i sobie chwalę. :)

I Ty zostaniesz big endianem...

5 Ostatnio edytowany przez xray (2007-10-21 21:33:00)

nic dodac nic ująć,  albo cooledit (dzisiaj Adobe Audition) v demo powinna wystarczyc, albo troche zabawy z audacity.  a jak bys mial problemy to podeslij material to pomoge.

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

Dzieki za rady, program Audacity juz zainstalowany. Poprobuje, a jak efekty nie beda dobre, to sie zglosze z konkretnym pliczkiem.

Kaz/Rohar
Prowadzę stronę dla obłąkanych: http://atari.online.pl/

7

Kaz -> w tajemnicy mogę dodać, że jeżeli jesteś cierpliwy (bardzo cierpliwy), to możesz sobie napisać wtyczkę do Audacity ;) A jeśli nie masz czasu/ochoty (niepotrzebne skreślić), to zawsze możesz skorzystać z gotowych opcji w programie (zakładka "Efekty") ;)

Loading... Please wait!

8

A ja polecam Adobe Audition 1.5 albo 2.0. :) Osobiście wolę 1.5 - po prostu jest wygodniejsza w obsłudze. Prog ma świetne filtry odszumiania... ^_^

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

9

nom j/w prog swietny uzywalem go do zgrywania kilkuset kaset z ATari na PC :-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

10

ale dosc drogi...

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor