1 MB w 1 minutę:
jasne ;p a zlozenie w/w ustrojstwa... ;p
fajne ;-) moze jakas dokumentacja ? ;p
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » PB1 PB6 PB7 tylko z PIA ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
1 MB w 1 minutę:
jasne ;p a zlozenie w/w ustrojstwa... ;p
fajne ;-) moze jakas dokumentacja ? ;p
No to potęga panie.
Nie trzeba. Faktycznie słabo to widać na zdjęciach, ale ten kabelek ma z obu stron gniazda zakładane na goldpiny na obu płytkach.
Piękne! Tylko gdzie teraz dostaniesz pojedyncze gniazdo SIM.
W jedną minutę ?? ;-) A płytki polutować ? hehe
Poza tym wkładanie goldpinów w podstawki od scalaków to słaby, naprawdę słaby pomysł, niestety - albo jednorzędowe gniazda na goldpiny albo (lepiej) lutować.
electron: To nie są zwykłe goldpiny! :P Wchodzi dość lekko i siedzi stabilnie.
Piguła: Jak to skąd. Bierzesz podwójne gniazdo i piłujesz. :) Ja tak zrobiłem.
Płytki się lutuje szybciutko i łatwiutko nawet najtańszą lutownicą. Tak naprawdę jest z tym więcej roboty, bo trzeba jeszcze zamienić wiadome układy na podstawki i przylutować jeden drut od spodu płyty. Niemniej po tej operacji rozszerzenie można zamontować i wymontować bez lutowania, co ułatwia również diagnostykę.
Są podwójne podstawki pod SIMMy ze skośnym układem. Zamiast 4464 banku podstawowego wsadzić drugiego simma z wykorzystanymi SA0-SA7 (np 256K). Zastosować niewielkie kostki smd do obsługi, całość wyjdzie niewiele większa od powierzchni podstawki.
eeee electron - podstawka precyzyjna i dobrej klasy goldpiny, daje rozwiązanie zajeb....
Epi płytki robiłeś Ty czy Pasiu?
Piguła: ja. Działają, ale trzeba jeszcze zrobić parę poprawek.
jer: daj zdjęcia takiej podstawki.
EPI: mi to się bardzo podoba. Jeśli będą już dopieszczone to piszę się na płytki w 3 kompletach.
Moje gniazdo na SIMM miałem z płyty 386.... było podwójne. Ale jeśli ma się frezarkę 3000 obr/min. i frez piłkowy to tnie nawet laminat. Potem wystarczyło wylutować niepociętą część i masz pojedyńcze gniazdo :)
Skoro jest pierwszy chętny to czekam na ewentualne dalsze głosy i może skompletujemy zamówienie.
eee.... ja byłbym chętny, ale wolałbym, żeby :
- Simm był lutowany a nie w podstawce (np. przylutowany do kątowych goldpinów)
- logika była w SMD
Ogólnie jednak JESTEM CHĘTNY NA PŁYTKI (2 komplety)
Dodam jeszcze, gdyby komuś to umknęło, że płytka ze sterownikiem powinna pasować do wszystkich płyt XE z gniazdem Expansion, a płytka z RAMem do płyt z pamięciami 4bitowymi.
Hmm.. Dobra rzecz. Może w takiej podstawce simm zmieści się pod klawiaturą bez piłowania.
Skoro jest pierwszy chętny to czekam na ewentualne dalsze głosy i może skompletujemy zamówienie.
Z wielką chęcią kupię z cztery komplety.
cholera, mały zonk:
http://vbxe.atari8.info/galeria03.html
nie da się nic przesunąć, EPi ? bo VBXE nie da się (już).
Ew. może uda się jakimś cudem wepchnąć to POD vbxe.
Ups, faktycznie słaba opcja. Przesunąć nie za bardzo, bo w miejsce po MMU, nad którym "wisi" teraz VBXE, wchodzą piny na płytce sterownika pamięci. Jak znajdę jakieś krótsze piny to po przesunięciu MMU na płytce powinna ona wleźć pod VBXE, tak jak piszesz.
Zawsze można jeszcze z płytki vbxe odpiłować miejsce na J4, bo nie widzę żeby do czegoś było użyte. ;>
no jak nie chcesz mieć wyjścia video to odpiłuj :)
To zdjęcie sprzed przylutowania kabelków :)
Odpiłować nie można: http://vbxe.atari8.info/galeria07.html
Sterownika od 1MB nie można podnieść wyżej bo jest klawiatura i Gal w podstawce nie zmieści się. Tylko niżej.
Ale pod ww jest tyrystor (czarne z trzema nóżkami) - można go lekko wygiąć w dół.
Electron - czy można dać wyżej VBXE ?
Ty nie masz "na dole" PCB układów w podstawkach wieć powinno się zmieścić pod klawiaturą ?
Jeżeli zrezygnujemy z blachy - to można oczywiście wyżej dać vbxe
To ja z nowinek dodam, że już mam pcb do Satandisk'a
do dużego brata ;)
Teraz muszę tylko zagłębić się w tajniki dokumentacji i zbudowac 2 programatory....
Piguł, a ile będziesz sobie wyobrażać za gotowy interfejs?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » PB1 PB6 PB7 tylko z PIA ?
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 64 zapytań