1

Mam cabineta arcade, a gierka ktora mialem mi sie juz znudzila, wiec nabylem takie cus o nazwie GAMECRISTAL:
http://www.covielsa.com/info/GameCristal.htm  (kliknijcie w obrazek).
Produkt wloski. Pudeleczko ma 17x17x17cm z wyjsciem jamma i 100 gier w srodku..

W srodku sa dwie plytki: jedna to pleny PC P3 z Win98 + HDD10GB. Sa wyjscia na klawy, COM, USB, dzwiek i VGA. Druga plytka to interfejs miedzy PC a zlaczem jamma: bufory video, wzmacniacz dzwieku i mikrokontroler do obslugi kontrolerow.
Calosc dziala tak, ze wlaczasz i po minucie masz menu na ekranie z ktorego wybierasz w co chcesz pograc. Wogole nie widac windowsa.

Dobre jest to, ze obraz jest generowany albo na wyjscie VGA albo na jamma (15kHz) PAL lub NTSC do wyboru. Ja mam podlaczone wyjscie jamma do zwylego monitora Arcade i obraz jest swietny.
Software jest specjalnie napisany do tego urzadzenia i na 99% bazuje na MAME. Wszystko chodzi plynnie, obraz wyglada rewelacyjnie - gra sie naprawde swietnie jak na oryginalach.

ALE nie ma tak pieknie... To w koncu wloski produkt ;)
Problemy mam dwa:
Po pierwsze w sofcie jest bug i co jakis czas automat wchodzi sam w tryb wyboru trybu graficznego (VGA/PAL/SECAM), ekran gasnie i nie mozna go juz z tamtad wyciagnac nawet po resecie. Konieczne jest odswiezenie HDD z obrazu, ktory na szczescie mam. Normalnie powinien wejsc w ten tryb tylko po nacisnieciu specjalnego przycisku. Szlag mnie trafia.
Po drugie: 100 gier jest bardzo fajnych ale to jednek troche malo jak na mozliwosci MAME ;) A nowych dolozyc dowolnie nie mozna - wbudowane romy sa certyfikowane i nie mozna latwo rozbudowac czy zmienic listy gier.

Chetnie bym wiec zastapil oryginalny soft wlasnym ze zwyklym MAME na pokladzie. I tu mam problem konstrukcyjny:
Wszystkie sygnaly cyfrowe (czyli ruchy joyow, kredyty itp) ida do microkontrolera Atmel i sa przekazywane (jednokierunkowo) do PC poprzez zlacze RS232 (za posrednictwem MAX232).

Pytanie - czy mozna zwykly emulator MAME skonfigurowac tak, aby sterowanie odbywalo sie poprzez sygnaly RS'a?

Na zadnym forum nie znalazlem odpowiedzi. Wszyscy robia interfejsy do kontrlerow przez klawiature albo gameport. A tu jest przez COM'a...

To jest podstawowy problem. Drugorzedna sprawa jest zmuszenie karty graficznej na tej plycie do generowania obrazu w trybie 15kHz PAL zamiast VGA, tak jak to robi oryginalny soft. Tu juz znalazlem specjalne sterowniki, ktore powinny pomoc.

2

tak se gdybam, ze skoro twoj arkadowy barebone dziala na MAME, to moze wystarczy wyciagnac z niego pliki *.inf (fragmenty dotyczace sterowania) czy *.cfg z katalogu ctrlr i zaadaptowac je do najnowszej wersji emulatora z mnostwem gier.
to tani chwyt, ale kto nie probuje ten w rawiczu nie siedzi...

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

3 Ostatnio edytowany przez nosty (2007-08-16 21:20:00)

Axe, dzieki za checi, ale gdyby bylo to takie latwe...
Ten soft to nie jest MAME, na podstwie pewnych wskazwek, ukladow katalogow itp wnosze ze jest oparty na MAME - ktos wzial zrodla, dodal frontend, do obslugi RS232 jest specjalny DLL dorzucony, dodany zostal wybor trybu graficznego pracy karty graficznej. Wszystko razem przekompilowali i juz. W druga strone gorzej.
Takiego katalogu CTRLR wogole nie ma :/

4

no to kiszkient. mialem nadzieje, ze gamecristal robili spece bardziej od hardware'u i wymyslili adapter klawiatury tlumaczacy sygnaly kontrolerow na rs232, niezaleznie od tego jakiej wersji emulatora uzyjesz.
szkoda, bo nie znalazlem zadnego sladu o hackowaniu tego urzadzenia.
no, chyba ze na plycie glownej (miejmy nadzieje "uniwersalnej") znajdziesz jakies piny do obslugi gameportu lub usb, wtedy hulaj dusza :)

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

5

Nie musze szukac - mam tam eleganckie wyjscia USB, klawiatury, gameportu. Ale co mi z tego? Mikrokontroler w interfejsie "tlumaczy" sygnaly z joystickow i fajerow na informacje wysylane przez COM (RS232 mowiac inaczej).
Co mi po tych interfejsach? Mozna sterowac MAME przez USB? To by sie jeszcze dalo zrobic - wyprobwalbym do tego  konwerter RS232-->USB.

Zgodnie z licencją Mame: po pierwsze primo, dystrybucja komercyjna jest zakazana (chyba ze ma się specjalną zgodę, co już się zdarzało z tego co wiem), po drugie primo: jeśli dystrybuuje się zmodyfikowaną wersję, należy dołączyć źródła (a przynajmniej diffa). Na twoim miejscu zacząłbym robić szum/wypytywać na mameworld.net.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

7

chodzilo mi o to, ze skoro gamecristal dziala na win98, to czemu nie wykorzystac istniejacych na MB portow usb/gameport?
jezeli uda ci sie postawic od zera system win98 (lub inny) z pendrive'a albo na innym komputerze, to po uruchomieniu gamecristal instalujesz najnowszy mame, gry, sterowniki do pada/joya,  konfigurujesz kontrolery pod emulatorem i dokladasz jego autouruchamianie. wtedy masz pelnofuknkcjonalny komputer win98 ze skonfigurowanym mame i kontrolerami, jak w oryginale. jedyny minus jest taki, ze grasz na zewnetrznym kontrolerze, a nie oryginalnym, ale to chyba rekompensuje dostepnosc wszelkich gier obsugiwanych przez nowy emulator.
mysle, ze koncentrator usb rozwiaze problem jednoczesnej obecnosci klawiatury usb i pendrive'a.

poza tym, skoro masz obraz oryginalnego dysku to zawsze bedziesz mogl wrocic do podstaw.
jakby co, pilem zoladkowa gorzka z mieta, wiec jesli watek przyczynowo-skutkowy zostal zachwiany to jestem usprawiedliwiony. :)

8

Dzieki Wam wszystkim. Na razie poszedlem troche inna droga: probuje "zhackowac" te aplikacje tak aby podlozyc jej wlasne romy, a jednoczesnie przy starcie oddtwarzac plik konfigurujacy wyjscie video, tak aby mi sie nie wieszalo w trybie wyboru standardu video (o czym pisalem).

AXE nie jestem do konca pewien o czym myslisz piszac "kontroler"? Jesli po prostu joy/manipulator to raczej nie pojde na to :) Mialbym wtedy PC z joyem :D Caly sens trzymania dwumetrowego kloca o wadze 150kg w domu jest w tym aby grac na oryginalnych manipulatorach, tak aby wrazenia byly nieodroznialne od oryginalnej gry!

9

axe - na 95% ten "kontroler" nie jest przez winde obsługiwany, a bezpośrednio przez emulca

nosty - zgodnie z podpowiedzią adamk-a proponowałbym byś zwrócił się do producenta bądź to bezpośrednio, bądź to przez autorów mame - coby diffa udostępnili - bo przecież licencja nakazuje...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

10

Niestety firma (wloska zreszta) juz chyba nie istnieje, choc samo urzedznie jest jeszcze gdzieniegdzie oferowane.
Zrodel raczej nie dostane.
Co do sterowania, to sprawa wyglada tak: mikrokontroller na plytce interfejsu skanuje stan joyow i buttonow i kazda zmiane wysyla do PC przez jednokierunkowy interfejs RS-232 w postaci jakis krotkich komunikatow. Od biedy moge zeskanowac jaki komunikat , ale po co.
Emulec odbiera te komunikaty z portu i wie ze np nacisnalem fire.
Ale nie wiem czy mozna zmusic zwykle MAME do rozumienia komunikatow z portu COM (RS-232)?
Od biedy moge wziac zrodla MAME i dopisac sobie takie sterowanie - dokladnie tak jak zrobili to tworcy tego emulca. Ale po pierwsze nie wiem czy potrafie, a po drugie - moze ktos to juz zrobil przede mna.
Pisze wlasnie list na forum mameworld.net.

Jak coś będziesz wiedział to daj znać bo to ciekawy temat.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

najprosciej jest wladowac xboxa z fura gier do budy arcade i hop ...

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

13

nosty napisał/a:

Caly sens trzymania dwumetrowego kloca o wadze 150kg w domu jest w tym aby grac na oryginalnych manipulatorach

ano prawda, prawda.
powodzenia!

14

Chyba Adam mial racje.
Wlasnie zostalem zgaszony pierwsza odpowiedzia na forum mameworld: "GameCristal jest kompletnie nielegalny i stanowi obraze dla prawdziwego MAME" :)
Jak rozwiaze problem to napisze Wam co i jak. Dalem za to urzadzenie pare stow i sprzet musi okazac sie wart tej ceny ;)