Czesc Panowie & Panie ;-)

Mam pytanko do was, czy ktoś z was miał taki problem z "grzybem" jak ja. Problem jest nastepujacy, w trakcie działania
komputer "ni z gruchy, ni z pietruchy" się wyłącza, nie towarzyszy temu żaden "blue screen", ani żaden inny komunikat, totalnie nic! - tak jak bym sobie wtyczkę 230V wyciągnął. Przeskanowałem partycje anty-virem, wynik - czysto, brak wirusów, spyware, adaware etc, w
"netstat" nie widzi żadnych zdalnych sesji. Komputer najczesciej sie wywala na koła jak go "przygniotę" obliczeniowo - tak mi sie przynajmniej
wydaje. Jakies sugestie ? pomysły ?

z góry wielkie dzięki,
piękny Marian ;-)

Zajec/sword ;)

2

Zacząłbym od tego czy to nie kwestia zasilacza.

3

a nie przygrzewamu czasem zabardzo?

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

4

Mi to wygląda na przegrzanie procesora. Jak przyciśniesz, to temperatura dochodzi z sprzętowego zabezpieczenia i off. Sprawadź wiatraczki i radiatory, czy nie są zepsute/zapchane.

5

Zasilacz jakiej "marki"? Codegen, Tracer?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

6

zerknij tez na kondensatory w zasilaczu i przy procesorze, czy nie wylaly.

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

7

Było tak... w czasie uruchamiania PC po chwili restartował się. Pomogła wymiana kondensatorów elektrolitycznych, już na oko widać było że są napuchnięte.

8

ja się spotkałem z trzema powodami takiego zachowania:

-  guru meditation zasilacza
-  zagotowany proc ( szczególnie o tej porze roku)
-  kiedys widziałem kompa który resetował się bo padła bateria od biosu

gep/lamers^dial

9

ja mialem podobnie i sie okazalo ze to wina kondensatorow na plycie glownej. Po wymianie ok 14 sztuk, komp smiga do tej pory jak nowy.

10

Vidol napisał/a:

ja mialem podobnie i sie okazalo ze to wina kondensatorow na plycie glownej.

A jak ktos nie przepada za elektronika i ostrym grzebaniem, to jak ma namierzyc i naprawic te rzeczy? ;)

To co na poczatku pisal Zajcyk tez mam (akurat stawiam system), ale w moim przypadku powodem zwiechy byly jakies wieksze bledy na dysku systemowym Windy i juz naprawianie ich przez CHDSK itp. nie pomoglo....  :|

11

Jak ktoś nie przepada za elektroniką i ostrym grzebaniem to zanosi do serwisu a tam mu mówią że powinien sobie nowy PC-et sprawić.

12 Ostatnio edytowany przez AXE/SSG (2007-08-16 21:17:46)

elektrolity to takie okragle slupki:
http://www.grush.one.pl/teksty/elektrolit-02.jpg
sprawdz, czy daszek jest plaski czy spuchniety oraz czy nie wyszlo z niego jakies swinstwo (jak na obrazku)
wymiana jest prosta, to tylko 2 lutowania na sztuke, oczywiscie pamietajac o biegunowosci.

o! tu jest maly samouczek.

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

13

Zajac, tak jak mowia chlopaki:
-zasilacz
-kondensatory (jak krzyzyki napuchly to na 100% to)
-pamiec

i moze warto go z kurzu oczyscic - bo czasem sa przebicia;)

a serio obstawiam zasilacz i kondensatory na plycie

My tu gadu gadu, a dziewczyny w Ornecie nic cieplego w ustach od rana nie mialy:) <>

14

a jezeli okaze sie, ze to tylko brudne, zatarte wentylatorki to polecam programik monitorujacy speedfan.
chyba wciaz jest darmowy.
pokazuje temperature, rpm wiatraczkow i wszelakie napiecia, wiec bedzie bardzo wskazany.

15

powodem zwiechy byly jakies wieksze bledy na dysku systemowym Windy i juz naprawianie ich przez CHDSK itp. nie pomoglo...

Jeszcze nie widziałem, żeby od błędów na dysku komuś odcinało zasilanie.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

16

btw. stawiam na przegrzewanie sie procka lub pamieci - przy czym raczej to pierwsze.

mi znowu grafika sie przegrzewa :/ powodujac io-wait procka...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

17

[OT]

Jak ktoś nie przepada za elektroniką i ostrym grzebaniem to zanosi do serwisu a tam mu mówią że powinien sobie nowy PC-et sprawić.

No offence ale gdzie? Akurat np. my mamy serwis i mamy tam dosc zaawansowane osoby, od p*.*, po wymiany matryc w lapach czy kostek w plytach glownych.
Tyle ze jak sie ma gware to klient powinien ew. korzystac - nie kazdy musi sie znac na kompach / elektronice / medyce / zebach / samochodach itd
Takie ougolnianie to ;o.

[/OT]

Zajac - wyglada to na przegrzewanie sie czegos, prawdodpobnie proca, w przypadku grafiki najczesciej jest zwis.

Dely bo tutaj nie doprecyzowane jes t- Zajacawi zapewne chodzi o totalny "OFF", a Draconowi o reset - co ciekawe czasami tak moze byc - jak np. jakis sterownik niepoprawnie sie wrzuci na dysk, to pdoczas odpalania kompa moze byc bum reset/blue screen. Naprawienie struktury chkdiskiem (full) pomaga. Of coz problemow moze byc wiele, zycie ;).

18

Dzięki Panowie za cenne wskazówki !!! , problem znaleziony.... oczywiście dzięki wam !!! :)

przyczyna to wysoka temperatura wewnątrz grzyba, od kiedy otworzyłem blaszaka i postawiłem obok wentylator działa jak szalony,

pomimo że w tle wywołuje mi RAWy, "szrinkuje płytę DVD" a ja się bawie Photoshopem ;-)

pozdrawiam,

dzięki wielkie !!!

Zajec/sword ;)

19

Mariusz Zając napisał/a:

wywołuje mi RAWy, "szrinkuje płytę DVD" a ja się bawie Photoshopem

to tak jak kolo gospodyn wiejskich: "szyja, tancza, recytuja, dupci daja i gotuja" :)

20

A nie jest to przypadkiem P4 z oryginalnym wiatrakiem Intela, w ktorym dzieki doskonale przemyslanej konstrukcji wciagany przez wentylator kurz zatrzymuje sie na ozebrowaniu radiatora tworzac po pol roku nieprzepuszczalna wrstwe filcu :)

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

21

Po prostu zainstaluj dodatkowy wentylator (lub 2)  ktory bedzie wyciagal powietrze z wnetrza.

BTW. Temperatury nie ma co bagatelizowac. W DataCenter gdzie ja pracuje jest pond 1500 serverow nie liczac maciezy dyskowych, i zeby to wszystko pracowalo w "optymalych" warunkach to jest tu potezny system chlodzenia woda (troche inna zasada wymiany ciepla jak w zwyklych systemach AC), a i tak jak sie stanie 3 metry za taka macieza HP (np. XP24000 Disk Array ktorych u nas jest ok 40) to czlowiek czuje sie jak na plazy w Egipcie.