Mam cabineta arcade, a gierka ktora mialem mi sie juz znudzila, wiec nabylem takie cus o nazwie GAMECRISTAL:
http://www.covielsa.com/info/GameCristal.htm (kliknijcie w obrazek).
Produkt wloski. Pudeleczko ma 17x17x17cm z wyjsciem jamma i 100 gier w srodku..
W srodku sa dwie plytki: jedna to pleny PC P3 z Win98 + HDD10GB. Sa wyjscia na klawy, COM, USB, dzwiek i VGA. Druga plytka to interfejs miedzy PC a zlaczem jamma: bufory video, wzmacniacz dzwieku i mikrokontroler do obslugi kontrolerow.
Calosc dziala tak, ze wlaczasz i po minucie masz menu na ekranie z ktorego wybierasz w co chcesz pograc. Wogole nie widac windowsa.
Dobre jest to, ze obraz jest generowany albo na wyjscie VGA albo na jamma (15kHz) PAL lub NTSC do wyboru. Ja mam podlaczone wyjscie jamma do zwylego monitora Arcade i obraz jest swietny.
Software jest specjalnie napisany do tego urzadzenia i na 99% bazuje na MAME. Wszystko chodzi plynnie, obraz wyglada rewelacyjnie - gra sie naprawde swietnie jak na oryginalach.
ALE nie ma tak pieknie... To w koncu wloski produkt ;)
Problemy mam dwa:
Po pierwsze w sofcie jest bug i co jakis czas automat wchodzi sam w tryb wyboru trybu graficznego (VGA/PAL/SECAM), ekran gasnie i nie mozna go juz z tamtad wyciagnac nawet po resecie. Konieczne jest odswiezenie HDD z obrazu, ktory na szczescie mam. Normalnie powinien wejsc w ten tryb tylko po nacisnieciu specjalnego przycisku. Szlag mnie trafia.
Po drugie: 100 gier jest bardzo fajnych ale to jednek troche malo jak na mozliwosci MAME ;) A nowych dolozyc dowolnie nie mozna - wbudowane romy sa certyfikowane i nie mozna latwo rozbudowac czy zmienic listy gier.
Chetnie bym wiec zastapil oryginalny soft wlasnym ze zwyklym MAME na pokladzie. I tu mam problem konstrukcyjny:
Wszystkie sygnaly cyfrowe (czyli ruchy joyow, kredyty itp) ida do microkontrolera Atmel i sa przekazywane (jednokierunkowo) do PC poprzez zlacze RS232 (za posrednictwem MAX232).
Pytanie - czy mozna zwykly emulator MAME skonfigurowac tak, aby sterowanie odbywalo sie poprzez sygnaly RS'a?
Na zadnym forum nie znalazlem odpowiedzi. Wszyscy robia interfejsy do kontrlerow przez klawiature albo gameport. A tu jest przez COM'a...
To jest podstawowy problem. Drugorzedna sprawa jest zmuszenie karty graficznej na tej plycie do generowania obrazu w trybie 15kHz PAL zamiast VGA, tak jak to robi oryginalny soft. Tu juz znalazlem specjalne sterowniki, ktore powinny pomoc.