tak wlasnie zaczynalem ale okazalo sie ze optymalizacja emula pod kontem jednej gry i tak go potwornie wydluza... wlasnie jestem na etapie 'krocej i szybciej' pisze od poczatku - ale ciagle nie widze zeby to bylo znacznie szybciej (nie jest tak szybki jak oryginal), krocej moze i jest troche...
ten jetpac nie ma zadnych procedur z emulatora, zupelnie inaczej podszedlem do sprawy. prawie caly silnik gry wyrippowalem, zmienilem go tak zeby nie rysowal kolorow (chociaz nie wiem czy niektore obiekty nie beda rysowaly kolorow ale w pamieci p/m), troszke inaczej zarzadzam tablicami obiektow, za niedlugo stablicuje wyniki przy oblczeniach adresow (na z80 np dodawanie dwoch 16bitowych liczb to rozkaz jednobajtowy i to dosc szybki w dodatku, tak ze nie ma jak nadrobic mocy - no dobra ja nie potrafie... w jetpacu nagminnie uzywane sa tez rozkazy set, bit, res - zrobienie tego na 6502 jest bardzo czasochlonne - moge miec klopoty z szybkoscia, dlatego musze inaczej uzywac tablic obiektow - teraz maja 8 bajtow a przechowuja informacji na 12 bajtow...) poza tym chce odrobine zmienic sama gre: wyeliminowac kampiarzy nabijajacych punkty na strzelaniu ;-)
co do pisania jakiejs strzelanki od poczatku, mozna, tylko czy z czystym sumieniem mozna by ja bylo nazwac jetpac ;-) poza tym nie widze zadnego problemu zeby ta gra nie przypominala jetpaca (grafika/uklad/niektore elementy samej gry) ale chodzi wlasnie o to zeby to byl jetpac na atari :)
ps. tebe stworz latwy w uzyciu system spritow optymalizowany nie pod katem ilosci/szybkosci tylko latwiego uzywania w swoich projektach :)
---
http://atari.pl/jetvid20.rar - meteory dodane, jeszcze nie jest tak jak trzeba (widoczne bledy ale licze, ze podczas optymalizacji wyeliminuje). prosze zwrocic uwage na dzwiek :DDDDD to gra gtia nie pokey.