Kupiłem właśnie używaną Atarkę na allegro. Popularny model 65XE. Komputerek na oko w dobrym stanie. Po podłączeniu jednak do Telewizora z rozczarowaniem stwierdziłem że obraz jest czarno-biały. Przypomniały mi sie od razu dawne czasy gdy telewizory klasy Rubin czy Jowisz miały problemy z wyświetlaniem kolorowego obrazu. Tyle że to były telewizory pracujące wyłacznie w systemie secam, a na nowoczesnym telewizorze z multisytemowym dekoderem PAL/SECAM/NTSC nic takiego nie powinno mieć miejsca. Dla pewnosci sprawdziłem jeszcze na drugim telewizorze. To samo. Wygląda tak jakby nie było sygnały chrominancji. Wycztałęm właśnie na tym forum że można pokręcić potencjometrem w otworku na spodzie obudowy. Moze to pomoze. Jeśli nie co może być przyczyną awarii? Jak ją usunąć i czy w ogóle warto? W elektornice za dobry nie jestem, urwany przewód mogę zlutować, ale nic poważniejszego raczej nie zdziałam.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.